Avonturier of Burger

Het OdM ForumCategorie: DiscussieAvonturier of Burger
Sjon Noordhoek asked 1 maand ago

Nu liggen de dagen dat ik actief binnen de Morgenster was ver achter mij.

Maar in die tijd werd de naam Avonturier veranderd in "Burger", omdat een bv Dwerg die van huis en smitse vertrekt om via het pad van avontuur zijn naam te maken ook niet gewoon een avonturier, ik weet niet of het uit de Morgenster koker kwam, maar de stelling was iedereen op avontuur is een avonturier, en werd de avonturier omgedoopt tot Burger...

Zo als ik zei ik weet niet of dit via één van de officiele vertalingen (ik had zowel de dozen voor OdM2 en OdM3 gekocht) kwam of dus een best logisch maar Morgenster ding

In karrige tijden iets om over te discusseren

3 Antwoorden
Tsadir answered 1 maand ago

Het komt niet uit een vertaling (en "burger" klinkt volgens mij niet echt heel avontuurlijk, ook al hebben sommige avonturiers een burgerlijke achtergrond).

Waar ze bij de Morgenster wellicht de mosterd haalden is uit "het boek van de macht" uit de doos "de instrumenten van de meester". Daarin zitten enkele kartonnen figuurtjes van burgers als meesterfiguren, die (als ik me goed herinner) ook kort in het boek van de macht aan bod komen. Kan best zijn dat dit niet meer dan het overeenkomende tekeningetje met het bijschrift "burger" was. En die zaten natuurlijk onder de naam "Bürger" ook al in de Duitse versie van die doos. Maar er is geen Duitse DSA-publicatie die voorstelt om "avonturier" naar "burger" om te dopen.

De algemene naam voor alle op avontuur trekkende heldentypes (avonturiers, strijders, elfen, dwergen, tovenaars en later nog andere) was "held", en zo ook in de Duitse versie: "Held".

Ik kan me ook geen Morgenster herinneren waarin avonturiers burgers genoemd werden. Misschien was dat een voorstel in een eerdere of latere Morgenster dan de twee jaargangen die ik had, want de volledige collectie Morgensterren in pdf heb ik (mede dankzij jou! Nog eens bedankt!) pas sinds enkele jaren, en heb die nog niet allemaal van a tot z gelezen. Ik ben niet zeker dat "burger" ipv "avonturier" als benaming voor het heldentype echt doorgedrukt werd, want dan had ik daar toch al verwijzingen naar moeten tegenkomen. Kan dus zijn dat het iemands voorstel of voorkeur was bij de Morgenster, maar het uiteindelijk toch niet haalde.

Tsadir answered 1 maand ago

Off topic: nu ik die Morgensterren eindelijk compleet heb, bedenk ik me plots dat het eigenlijk best wel lullig is (na al die tijd speuren en zoeken om mijn collectie te vervolledigen) dat ik die nu nog altijd niet allemaal gelezen heb...

Toen ik de volledige set pdf's pas had, heb ik wel redelijk wat "gebladerd", maar bladeren in een pdf op een beeldscherm gaat toch echt minder lekker dan in een papieren boekje...

En natuurlijk zijn er ook nog tonnen Duits materiaal om te lezen, en die stroom stopt vooralsnog niet...

Misschien moet ik die Morgenster-pdf's die mijn collectie aanvulden eens allemaal printen, dat leest vast lekkerder.

Maar waarschijnlijk verdient deze bedenking een apart topic...

Sjon Noordhoek answered 1 maand ago

@Tsadir, er is natuurlijk een verschil tussen het blad en de spelersgroep.

In het blad werd puur op de DSA dozen gericht, ik weet nog wel dat er toen bij (o.a. mijn) "why" er een simpel verklaring was, grof gaf ik hem al, 'iedereen die aan een avontuur deel neemt is avonturier, dus slaat de naam avonturier nergens op", de naam burger sloeg denk ik op 'mens' de burger, (hoewel ik zelf het net zo mank vind gaan dan iemand een zwerfer te noemen, of Doler in dit geval), de inwoner van Aventurië. In de theorie is inderdaad ok de Dwerg die het onzekere bestaan ver van zijn smitse kiest of de WoudElf die de beschutting van het bos verlaat een avonturier. Waarom dit 'even' in de groep zo was, ismij echt een raadsel want naderhand werd alles wel een beetje met beroepen ect afgedekt, en heeft in ieder geval het 'burger' niet lang gebruikt geweest.... en geloofook niet de avonturier zelf, maar dan ziti k in mijn fantasie al in OdM3.

Nu we nog steeds op een bericht van LTP zitten te wachten, leek mij dit een grappige discussie hoe spelersgroepen zelf invullingen gaf aan dingen.

Over de bladen, tja ik vind ze ook (maar dat vind ik ook van avonturen) niet lekker lezen als PDF, dus ik zou ze uitprinten, zeker als je de inhoud als referentie materiaal wilt gebruiken.