Breukfactor, hoe werkt dat?

Het OdM ForumCategorie: VraagBreukfactor, hoe werkt dat?
frank asked 3 jaar ago
Voor Bart ben ik bezig met het OdM2/Professioneel regelboek, soms kom ik rare zinnen/woorden tegen en spiek dan in een Duitse versie om te zien wat het origineel er over te zeggen heeft. Zo kwam ik bij een handig overzicht met "De belangrijkste regels in trefwoorden". (dit hoofdstuk staat niet in de Nederlandse vertaling) En daar lees ik bij Bruchfactor: Der Bruchfaktor wird nach jedem kritischen Zusammenprall mit einer anderen Waffe (AT- und PA-Wurf gleich) heraufgesetzt. Außerdem wird gewürfelt: Bruchfaktorzahl plus 6 größer als 9: die Waffe zerbricht. wat slordig vertaalt iets als dit oplevert: De breukfactor wordt na elke kritische botsing met een ander wapen verhoogd (AV- en AW-worp gelijk). Bovendien worden de dobbelstenen gegooid: Breukfactor-getal plus 6 groter dan 9: het wapen breekt. Ik geef eerlijk toe dat ik nog nooit gewerkt heb met de breukfactor, en dat breekt me hier duidelijk op. Nog los van wat een "kritische botsing" is ben ik heel benieuwd hoe het gaat met dat met het breken van het wapen (of schild). Je hebt een zwaard, bf = 3, dan breekt het niet, maar als de breukfactor 4 zou zijn dan wel? En waarom die zes erbij optellen, waarom kun je niet gewoon stellen dat als bf groter dan 3 is je wapen breekt. Kan iemand mij hier iets over zeggen of zeggen waar het goed staat uitgelegd. Alvast bedankt.
5 Antwoorden
BartVdE answered 3 jaar ago

Dag Frank, ik ben best verheugd je hierop te kunnen antwoorden.

Bij mijn jonge groep avonturiers implementeren ik dit reeds. In OdM1: Het boek van de regels is hier reeds sprake van bij alle slag en stoot wapen maar niet bij de afstandswapens. Maar wordt dit niet duidelijk uitgelegd.

De breukfactor van een wapen of schild is een cijfermatige wijze om uit te drukken hoe breekbaar zulk een object is. Dat wil zeggen dat er een proef zal moeten gedaan worden op een breuk telkens als het wapen of schild in contact komt met een ander wapen of schild. (Persoonlijk vind ik dat andere objecten hier ook toe horen, maar dat is niet officieel zo in regels vervat)

De proef gaat als volgt: de Avonturier rolt met 2D6 voor het object dat hij/zij gebruikt, en de Meester doet dit zelfde voor de NPC. De waarde van de dobbelsteenworp dient hoger (ietwat atypisch voor OdM) te zijn dan de Breukfactor van het gebruikte wapen, zo niet vind er een breuk plaats en wordt het wapen onbruikbaar. Zo zal je zien dat metalen wapens zoals een zwaard of dolk een lagere breukfactor hebben dan een speer of een knuppel. Een bijl zit door zijn houten handvat er tussen in qua breukfactor.

frank answered 3 jaar ago
Danjewelk Bart, Ik had dus drie van de vier delen gelezen en ben nu bezig met deel drie (Op naar het gevecht!) en daar lees ik hoe in OdM2 die breukfactor werkt. “Wanneer zo’n situatie zich voordoet, onderbreekt de meester het spel en beide vechters gooien met een D6. Bij het resultaat van de worp wordt de breukfactor van het wapen geteld. Als het getal hoger is dan 9 breekt het wapen, anders wordt de breukfactor van dat wapen met 1 verhoogd.” Het lijkt er dus op dat in het Duitse boek het zetduiveltje zijn werk heeft gedaan. Want inplaats van dat je er 6 bij op moet tellen (Bruchfaktorzahl plus 6) zal daar hebben moeten staan “Bruchfaktorzahl plus W6”. (Voor diegene die wat minder goed zijn in het Duits, een dobbelsteen heet bij onze oosterburen Würfel, een W6 is een D6 bij ons, W20 een D20). Zo is er wel een groot verschil tussen OdM1 en OdM2
BartVdE answered 3 jaar ago

Dag Frank,

Ik kwam gisteren inderdaad ook tot diezelfde conclusie. In de scans van OdM 2 is de implementatie anders dan in OdM 1. De versie van OdM 2 voelt wel realistischer daar de breukwaarde van het wapen stilaan stijgt. Ik krijg hierbij desondanks het gevoel dat een wapen betrekkelijk snel zal verslijten... en ben benieuwd hoe dit tijdens het spel zal aanvoelen.

Alvast bedankt voor de moeite ;)

Niels answered 3 jaar ago

Hoi Frank,

De regels omtent breukfactor variëren behoorlijk tussen de verschillende versies.

Overigens kan ik de regel in OdM 5 niet terugvinden.

Ik heb ze voor je op een rijtje gezet en naar je gemaild hopelijk heb je er wat aan.

Mvg,

Niels

Niels answered 3 jaar ago

Hoi Frank,

De belangrijkste regels in trefwoorden staat overigens wel in de nederlandse vertaling ik zal ze voor je inscannen en dan komen ze jouw kant op.

Mvg,

Niels