De vertrouweling van de heks

Het OdM ForumCategorie: DiscussieDe vertrouweling van de heks
Gunter asked 2 jaar ago

De eigenschappen van de vertrouweling van de Heks (pagina 109) geven IN en VV maar dat wordt niet gebruikt in OdM 1.

Die kunnen dus best weggelaten worden.

3 Antwoorden
frank answered 2 jaar ago

Vingervaardigheid komt ook in de beschrijving van Paddengif voor:

Zo‘n ‚paddenhand‘ betekent voor zijn drager een aftrek van 1 punt voor zowel charisma als vingervaardigheid.

Maak ook een keuze in enkele en dubbele aanhalingstekens, hier krijgt de term paddenhand er de enkele variant, andere termen krijgen de dubbele. En doe nog een zoek en vervang naar «/ en »‘ en »[spatie]

Over aanhalingstekens is van alles te zeggen maar het belangrijkste is dat ze consequent worden toegepast.

Lees: https://taaladvies.net/aanhalingstekens-algemeen/

Enkele aanhalingstekens worden het meest gebruikt. Ze hebben verschillende functies: ze kunnen onder andere citaten weergeven, ironie aangeven en woorden in zelfnoemfunctie markeren.

Dubbele aanhalingstekens worden vrijwel alleen gebruikt om citaten weer te geven.

Voor OdM zijn er natuurlijk ook nog guillemets, »«, gebruikt voor citaten (dat wat gezegd is of wordt) en titels.

Leuk weetje: in het Frans gebruik je ze: « met een spatie ertussen », maar wij volgen de Duisters die het zo doen: »voor en achter gewisseld en zonder spatie«

Luc Teunen answered 2 jaar ago

@ Günter: klopt, dat komt omdat we de heks uit de fpo-versie van ‘Heksennacht’ gehaald hebben, en nog moeten gelijktrekken met de Duitse DSA 2 Basisversie.

Op de één of andere manier is in de fpoversie een synthese gemaakt van OdM 1, OdM 2 en OdM 3 materiaal, want VV en IN werden – als ik het goed heb – pas in OdM 3 geïntroduceerd.
Dat gaat nog niet in orde zijn in versie 3.2, maar wel in versie 3.3. Dan zouden we het hele deel van de heldentypes moeten kunnen openzetten voor proeflezers.

Dat gaat met een soort lijst gebeuren waarop je kan intekenen.

@ Frank: Daar zou jij dan meer naar achteren op moeten komen. Je doet natuurlijk wat je wilt, maar hoe meer fouten eruit zijn voor jij er aan begint, hoe beter. Daar zijn 2 redenen voor:

  1. Jij zou minder werk moeten hebben (maar dat is relatief, en je weet waarom ik dat zeg), maar vooral minder frustraties, waardoor er meer plezier aan vasthangt en minder sarcasme (waar ik dan weer blij van word).
  2. Als jij door een redelijke goede tekst bent geploegd, zou die versie vrij goed moeten zijn. Er zal sowieso nog een spellingscheck op moeten komen zowel, automatisch als manueel, maar de tekst op zich is dan wel goed.Maar dat is helemaal ‘up to you’, hé.
Tsadir answered 2 jaar ago

@Luc: IN en VV kwamen er inderdaad pas bij vanaf OdM/DSA 3.