De Wetten van Aventurië – letterlijke omzetting of leesbaar voor nieuwelingen?
Beste vrienden,
ik worstel al een tijdje met deze vraag en besloot dan maar om het uiteindelijk op het forum te gooien: (1) wordt er gestreefd naar een "letterlijke omzetting" van DSA 1 of (2) naar een omzetting die een volledig nieuwkomer vlot kan verstaan zonder dat hij de oorspronkelijke regels bezit of moet nakijken?
Ik geef een voorbeeld van wat ik bedoel:
(1) Op pagina 81: Dwergen "ruiken" verborgen schatten en deuren. Letterlijk vertaald.
(2) Kan dat niet worden: Dwergen kunnen verborgen schatten en deuren "aanvoelen". Dit past veel beter bij de eigenschap "Dwergeninstinct". Tenzij je je houdt bij de vroegere vertaling "Dwergenneus".
Ook zijn er een paar contradicties volgens mij maar dat was ook in de Duitse regels zo.
Op pagina 83 blijkt - uit de beschrijving - dat de "Zwerfster" nogal heel verstandig is. Ze kan lezen en schrijven en kent iets van "genezing"! Waarom is MO 13 bij de creatie nodig? Kan dit niet SL 13 (of zelfs 12 of 11) worden? Dit lijkt aan de hand van de beschrijving veel logischer. Ik stel voor: BE 13 en SL 11 als ontstaansvoorwaarden.
Ik heb zo een aantal dingen opgemerkt.
Kan dit niet veel logischer gemaakt worden voor degenen die geen DSA/OdM-veteranen zijn maar beginnelingen die hun eerste keer op avontuur gaan en met een OdM-regelboek te maken krijgen.
Uiteraard is er dan nog het gebruiken van eigennamen/plaatsnamen/mythische namen, ...
Ook daar is de onderliggende vraag: authenticiteit of letterlijke "vertaling"? En wordt dit dan doorgetrokken naar ALLE oorspronkelijke namen uit DSA?
Geen kritiek hier, wel een puntje om eens over na te denken.
@Gunter
Geen punt van kritiek
ik heb dit helden type altijd een Strijder(Krijger)+ gevonden.
ik kan wel leven met jou idee om de MO score te vervangen voor SL, echter denk niet dat ze bij Ullises daarmee akkoord zullen gaan
Blijf wat ik begreep een onder licentie van DSA.
@Sjon
Ik veronderstel ook dat ze de scores niet zomaar mogen veranderen.
De licentie zal inderdaad bij Ulisses blijven.
Het was niet meer dan een algemene opmerking van mij omdat sommige dingen niet helemaal logisch kloppen. Maar de basis daarvan ligt in de Duitstalige versies (niet in de Nederlandstalige).
@Gunter,
Dat is met meer, gelukkig groei je er wel in.
Ik ben natuurlijk 'bevoorrecht´ juist vanaf OdM1 in 1985/86 gestart te zijn.
Uitbreidingsregels werden dus extraatjes, toevoegingen aan het geheel.
We hadden de 'meesterslag' daar kwam de afweerblunder later bij, klonk dan weer logisch.
We hadden 'goede' eigenschappen, er kwamen slechte eigenschappen bij, ookl logisch.
Ik volg je punten, maar soms zit het ook weerin naamkeus.
Een Zwerver in een midden eeuwen setting lezen en schrijven? Hooguit verarmde adel toch.
Al hebben ze er een 'talent' voor, zal het smorren in leergeld, maar oké.
Ik zie dan ook geen echte zwerver in de Zwerfster/Zwerver, meer een vagabondische schooier die overal en nergens zijn brood vandaan weet te halen, geloof dat ik dat al uitgebreid benoemd heb, maar mede door de jou aangehaalde vaardigheden denk ik... dat dus.... ;-)
Dwergeninstinkt/neus is natuurlijk meest aparte in OdM of het ruiken is moet ik je wel gelijk geven ... wat doet een dwerg op schattenjacht snotverkouden.... en ik denk niet dat een Dwerg geheime deuren ruikt of magie moet een bepaalde geur afscheiden.... Ik denk dat hij het talent heeft ze op te sporen... een talent om iets te kunnen onderscheiden wat is waar andere dat niet zien.... word het dus visueel, maar steek er ook geen hand voor in het vuur dat het zo is...
@Sjon
Ik zit zelf al sinds 1977/78 in de rollenspelwereld en sinds 1985 onafgebroken in (alle versies) van OdM/DSA.
Ik kan dus stellen dat ik er eveneens wat in "gegroeid" ben.
Wat ik bedoelde is het totaalplaatje van beschrijving en "scores".
Iemand als "onze zwerver" kan ook een arme jongen zijn die heel leergierig is en misschien een leermeester vond die "iets in hem zag" en die hem dingen wilde leren zonder daarvoor betaald te worden. Als tegenprestatie enkele bruikbare spullen voor zijn leermeester verdonkeremanen past dan perfect bij zijn hoge BE-score.
Dwergenneus moet je dan weer figuurlijk zien en uiteraard is dat niet letterlijk bedoeld. Ik vind "dwergeninstinct" alvast een veel betere naamkeuze dan wat Selecta er van maakte.
Maar we zijn hier eigenlijk wat naast de kwestie bezig.
Toevoeging: ik weet uiteraard wel dat LT Publications (waarschijnlijk?) niet zomaar scores en/of ontstaansvoorwaarden zal mogen veranderen.
Ik bedoelde in deze dan ook ook echt de 'scores', en ik ga dan ook van uit dat een Streuner in Duits echt zwerver is (en nogmaals ik vind vertalen echt een vak, en knap dat mensen dat kunnen...)
Maar een gemiddelde arbeider kon echt niet lezen of schrijven, nog iets met geneeskunde (of het moest een charlatan zijn die de 'kiesie trekken zonder die auw' doet (kermisklant) bezat.
Dan bijt een beetje die 'hoge talenten scores' met het type.... maar da's mijn persoonlijke mening.
In dat de scores, hoge moed, behendigheid en vaardigheden) zie ik meer een Dief of een Oplichter.
Natuurlijk kunnen die zwerver (en dus een dakloze) zijn, maar dat is niet specifiek zo.
Dus in dat meer naar Streuner type (ff de vertaling in het midden laten).
Dat meer dat scores en realiteit soms beetje door elkaar lopen.
Ik snap ook dat de dwergenneus een symbolisch iets is, maar denk ook dat je het iets gerichter mag doen... inderdaad of ullises dat zal accpeteren... als ik al lees dat soms Luc bepaalde dingen steeds afgekeurd terug kreegop details (mijn interpetatie hoor).... lastig....
Het is ook wel zo dat het concept van de zwerver/Streuner in de OdM/DSA 1 Uitbreidingsregels niet helemaal hetzelfde is als in OdM/DSA 2 en later.
Pas vanaf OdM/DSA 2 werd het heldentype vooral als een soort "rogue" beschouwd, dus iemand met vooral diefachtige talenten.
In het Uitbreidingsspel/Ausbauspiel van OdM 1 omvatte de zwerver/Streuner veel meer: het heldentype kon inderdaad als een typische "rogue" of dief ontwikkeld worden, maar evengoed tot een heelmeester, of een woudloper of jager, een verkenner, een zeevaarder, een wetenschapper, een alchemist, een kruidenkundige, een minstreel, een kermisartiest, enz... of een mengeling van o.a. bovenstaande, een soort "jack of all trades".
Kortom een soort ervaren avonturier die zo'n beetje alle (niet-magische) kanten op kon (cf. ook de verwijzing naar de godin Hesinde, die er vanaf OdM/DSA 2 niet meer was).
Concreet waren alle talenten voor de zwerver/Streuner "eenvoudig" te verhogen, of kon hij bij elke graadsverhoging twee eigenschappen doen stijgen (indien het talentsysteem niet gebruikt werd, zoals in "De Wetten van Aventurië"). Dus niets specifiek rogue-achtig, al kon dit natuurlijk wel.
De zwerver/Streuner was toen een soort amalgaam van alle menselijke niet-magische, niet-gewijde en niet-krijgerachtige heldentypes. Er waren toen nu eenmaal niet zo veel heldentypes, dus moest de zwerver/Streuner heel wat verschillende rollen invullen. Net zoals de avonturier eigenlijk, maar dan meer ervaren. Iets om naar te streven voor een 'gewone' avonturier.
Pas vanaf OdM/DSA 2 en later werden veel meer verschillende heldentypes ontwikkeld (handelaar, kermisartiest, zeevaarder, jager, medicus, enz...), waardoor de Streuner/zwerver meer specifiek in de rogue-achtige niche terechtkwam waar hij/zij nu ook nog zit.
Wat de scores betreft zou ik het inderdaad gesnapt hebben als de zwerver/Streuner uit de OdM/DSA 1 Uitbreidingsregels naast MO en BE ook een SL-voorwaarde had gehad (hij/zij moest tenslotte alle talenten "eenvoudig" kunnen aanleren...).
Zelf zou ik als 'huisregel' voor de OdM 1 zwerver als voorwaarden durven stellen: MO 12 of CH 12; SL 12 en BE 12. Het heldentype mag niet al te makkelijk te bereiken zijn wegens de grote voordelen qua talenten of eigenschapsverhogingen, vandaar de voorwaarde van minstens 3 scores op 12.
Maar zoals hierboven al gezegd: regeltechnisch is het heldentype destijds met andere voorwaarden (MO 13 en BE 13) ontworpen, en het lijkt me sterk dat Ulisses het goed vindt dat dit zomaar veranderd wordt. Wat misschien wél zou kunnen, is een apart kadertje met deze huisregel als alternatieve optie?... Maar ook dit zou wellicht van goedkeuring door Ulisses afhangen...
@Jan
Prima verwoord, dit is dus wat ik bedoel: het ontbreken van een SL-voorwaarde bij het ontstaan.
En jouw voorbeeld om drie eigenschappen aan voorwaarden te onderwerpen vind ik prima omdat de zwerver (zeker in ODM 1/"De Wetten" - lees: zonder talentproeven) inderdaad een enorm voordeel heeft door het kunnen verhogen van twee eigenschappen.
Dat Ulisses dit goed zou vinden, is een niet voor de hand liggende en verstaanbare zaak.
Een "house rule" kan dan soelaas brengen hoewel ik niet erg pro ben voor het invoeren van 'huisregels' (wat ooit anders is geweest).
Yep, zo is het Jan.
In theorie zeggen we denk ik wel het zelfde, denk ook dat het in OdM1 spoms net te simpel gehouden in door de lage instap drempel, maar goed... zo als ik elders al eens zei, veel ken je natuurlijk zelf aanpassen als het moet.
Een superheld (is mijn ervaring) is nooit leuk te spelen, en de Zwerver neigt wel naar 'het makkelijkst te spelen'
Mijn befaamde (nou ja ooit misschien, in den beginnen ;-) ) broer die Zwerver Karaganda speelde werd (omdat hij wel heel erg een type Dief/crimineel ect neer zetten) werd verplicht met handgebaren te leren omgaan, want als dief behoorde hij tot het Dievengilde, en zo communiceerde die.
Geen regel die dat zegt natuurlijk, maar ermee kreeg die wel een beperking in zijn doen en laten.
Moet verder, zeker de regels duidelijk, overzichtelijk en goed te snappen zijn...
Ik vind dan ook de Wetten prima in elkaar gezet.
Please login or Register to submit your answer