DE wetten van Aventurië
iemand al "De Wetten Van Aventurië" gelezen?
een 208 pagina dik regelwerk....
wat later de 3 edities moetworden
Gunter geen
LT PRODUCTIONS samenvatting van deregels
van OdM1 2 en 3
via hun, PWYW
Nee, maar raar om die drie samen te gooien. Waarom begin je dan niet direct in OdM 5 te spelen?
Sjon ik denk dat je je vergist. Het boek De Wetten van Aventurië is een uitgebreid regelwerk voor OdM1. Zoals je in het voorwoord kunt lezen waar ze eerst uitleggen dat er drie klassieke versies zijn:
Maar in dit boek vindt (sic) je dus alle informatie over OdM 1 .
Ze hebben de drie boeken: Het Boek van de Regels, Het Boek van Avontuur en Het Boek van de Macht, bijelkaar gestopt en daarna nog aangevuld met een Bestiarium, achtergrond over Aventurië het continent, Goden en tot slot Aventurijnse volkeren en culturen.
Zo komen ze op meer dan 200 pagina's waardevolle kennis over Het Oog des Meesters versie 1.
Het voorwoord geeft mij de indruk dat er ook nog gelijkaardige boeken komen maar dan met alles van OdM2 en OdM3.
Wat ik begrepen heb worden het weer aparte delen. En hebben ze dingen van latere edities naar voren geschoven en dingen laten vallen (o.a talentensysteem) uit ed 1.5.
Ook overweeg men om geen dozen meer uit te brengen (kostenplaatje) maar als losse delen
Natuurlijk (en gelukkig) lig de nadruk op ed 1/1,5.
208 pagina's met regels en (mooie) randzaken van het spel.... leuk leesvoer
- Een vraag aangaande ODM1.5: gaat dit nu ooit eindelijk worden uitgebracht in het Nederlands? Of zit dit bij “de Wetten van Avonturië”? Uiteindelijk hoort het de facto bij ODM1.
- Waarom wordt er door LT alleen nog maar gesproken over PDF’s (tenzij ik uiteraard helemaal verkeerd ben)? Persoonlijk wil ik alles steeds als gedrukt exemplaar kunnen aanschaffen.
- Stopt men nu blijkbaar weer met het uitbrengen van ODM5-boeken (en eventueel “regio”-dozen/boeken) en gaat men de weg op van het vroegere Spectrum?
Ik kan dit echt niet vatten.
Ik las in de laatste update op de kickstart-pagina dat men nu inderdaad spreekt over “ODM-Klassiek”, men wil m.a.w. dus iets uitbrengen in de zin van de “Kaiser-Retro-Box”. Wat gaat men doen met de mensen die zich ODM5 hebben aangeschaft in de hoop het spel verder te zien ontwikkelen in hun moedertaal?
Ik excuseer me indien ik verkeerd ben maar ik blijf vragen hebben rond de voortgang/voltooiing van dit hele project.
@Gunter:
Ten eerste ik ben natuurlijk geen deel van LT Productions.
Op meeste vragen moet ik je naar Luc verwijzen.
Wel weet ik dat wat wij OdM 1.5 noemen geintergreerd gaat worden in Klassiek OdM 1, aangevuld met wat heldentypes uit OdM 2 (Schelm en Heks zag ik, die behoorde als ik mij herinner bij 2, net als de Priester of wat ze er ook van gaan maken), dus die regels komen daarin terug.
Wat @Frank zeg, klopt, ik heb het een beetje gelezen (even 208 pagina's door worstelen luk mij ook niet in een uurtje) In "De Wetten van Aventurië" is er heel veel OdM1 verwerkt, en de rest komen later.
Wat ik van Luc begreep wil hij de "dozen" afschaffen, omdat die te duur gaan worden (in aanschaf), Er komt een Regelwerk 1 (met 1.5), een regelwerk met Goden, met magie, met beastiarium, enzovoort.
Dan word het vervolgd met (klassiek) OdM 2 regelwerk, om erna met uiteindelijk (klassiek) OdM 3 te eindigen (OdM 4 geloofik niet dat ze daar aan willen).
Dat staat weer los van OdM 5, waar wat ik begrepen hebt een apart team mee bezig hebben.
Tot zo ver is wat ik er van snapt. Het feit dat er een klassiek OdM komt is omdat er vanuit de "fans" heel veel vraag naar heruitgaves was....
Hoop je beetje antwoorden te hebben gegeven... voor meer zal je bij Luc moeten wezen.
MVG Sjon
Even ter verduidelijking:
Voor de Schelm en de Heks bestonden wel degelijk al regels in OdM 1.5.
Weliswaar niet in de Ausbau-box (het nooit in het Nl verschenen Uitbreidingsspel, ofte OdM 1.5).
Het waren latere toevoegingen uit de Avonturen Fluch des Mantikors en Hexennacht (Vloek van de Mantikor en Heksennacht). Mogelijk verschenen ze ook in de Aventurischer Bote, maar dat kan ik nu niet direct nakijken. In de Nederlandse Aventurijnsche Bode van OdM Leeuwarden zeker wel, en ik vermoed ook in de Morgenster (daar misschien enkel de Schelm… zou ik moeten nakijken).
Maar niet zo heel lang daarna (1988) kwam DSA 2 uit, dus velen associëren de Heks en de Schelm pas met OdM 2, die toen inderdaad (zoals alle heldentypes) een update kregen.
De Priester/Gewijde zat wel degelijk al in dat DSA 1.5 Ausbauspiel, net zoals de Zwerver – of bij de Morgenster Doler – (Streuner), de Druïde en de Woudelf. De Woudelf is het enige heldentype waarvoor (nog?) geen regels in de Wetten van Aventurië staan. Maar daar staan dan wel weer regels voor Schelmen en Heksen in, die er in de oorspronkelijke Ausbauset nog niet bij zaten.
wel ik ging er vanuit omdat zowel Heksennacht als Mantikor op drivethrurpg als Odm2 vermeld staan dat de schelm als heks dus uit 2 kwamen
Bij de Morgenster hadden we inderdaad de Zwerver (of Doler) WoudElf, en Druide als heldentype. Priester is nooit echt wat geworden.
ik wel een Boronpriester gespeeld maar was geen succes.
volgens mij liep op een gegeven moment 1.5 en 2 door elkaar. trips naar Duitsland....
Ik moet Sjon bijtreden.
Ik heb de avonturen “Fluch des Mantikor” (Abenteuer 21) en “Hexennacht” (Abenteuer 22) hier naast mij liggen en die behoren inderdaad bij wat we kennen als ODM2. Bewijs: zie de achterzijde van de twee avonturen waarop de afbeelding staat van de doos van ODM2 (zijnde “Abenteuer Basis-Spiel Die Helden des Schwarzes Auge”).
Günter
Wij hebben, denk ik, een ietwat vertekend beeld omdat die avonturen in het Nederlands pas in de jaren 90 via FPO verschenen. Toen was er natuurlijk allang OdM 2 en zelfs OdM 3.
Maar in het Duits verschenen de eerste regels voor Schelmen en Heksen voor DSA 1.5, al zaten ze niet in het Ausbauspiel zelf maar verschenen later in de avonturen hierboven.
Het is inderdaad wel zo dat DSA 1.5 en DSA 2 in die periode (1988) wat dooreen liepen. De 1.5 regels voor Schelmen en Heksen werden kort na die avonturen al naar DSA 2 overgezet bij het verschijnen van de magiedoos in 1989.
In beide avonturen hierboven uit 1988 waarin de Schelm en de Heks voor het eerst werden voorgesteld, staan de spreuken nog zonder toverproef of talentwaarde/toverwaarde (zelfs in de Nederlandstalige FPO versies!). Je moest dus nog geen proef op 3 eigenschappen afleggen om de spreuk te doen slagen. Met andere woorden: duidelijk nog geen DSA 2, maar de oude DSA 1(.5) manier van toveren.
Dat veranderde bij de introductie van DSA 2 / OdM 2: toen werd de "drie eigenschappenproef" die we nu nog kennen ingevoerd voor talenten (1988) en spreuken (1989).
Dat op de achterkant van die avonturen de doos van DSA 2 al stond afgebeeld, komt m.i. omdat ze DSA 1.5 toen al aan het uitfaseren waren: de basisdoos van DSA 2 ("Abenteuer Basis-Spiel: Die Helden des Schwarzen Auges", zonder magische heldentypes!) zat er sowieso aan te komen, of was net verschenen (1988, net als beide avonturen). En in de magiedoos van DSA 2 ("Abenteuer Ausbau-Spiel: Die Magie des Schwarzen Auges", die pas in 1989 verscheen, en nooit officieel in het Nederlands!) waren de heksen- en schelmenspreuken wel al naar 3 eigenschapsproeven aangepast.
Indertijd (periode 1988-89) heeft men in veel groepen wellicht versies 1.5 en 2 door elkaar gespeeld: versie 2 wat de talenten betreft en versie 1.5 wat toverspreuken betreft.
Tot in 1989 "Die Magie des Schwarzen Auges" verscheen: pas vanaf dan werd ook de magie volgens DSA 2 regels gespeeld.
Van avonturen uit 1988 valt het dus soms moeilijk uit te maken of je ze nu onder DSA 1.5 of 2 moet indelen. Maar minstens de magie gebeurde toen nog op de DSA 1.5 wijze.
@Tsadir;
Ik twijfel niet aan jou verhaal.
Ik reageerde meer over OdM2 verhaal omdat LT Productions het als OdM2 aanbied op DriveTruRPG.
Ik zelf heb in mijn Morgenster dagen inderdaad (denk ik) wel van alles door elkaar gespeeld, en iets zeg mij dat de FPO vertalingen van avonturen nooit meer zijn aangeschaft (wel zowel de doos met regels van 2 en 3).
Nu waren we überhaupt niet zo van regels, natuurlijk algemeen wel, maar om een voorbeeld te geven een perkament geschreven in algemeen beschaaft avonturijns zal iemand met talentwaarde lezen/schrijven op 10 wel kunnen ontschrijven. En dan was een proef op Lezen en schrijven natuurlijk ook niet nodig, echter het zelfde perkament in het Orks is een ander verhaal, met alleen 10 op lezen/schrijven kom je er dan niet heb je talenkennis met toch minimaal Orks als taal moeten hebben.
Gelukkig voorzag de regels daar in. Daarom vindik de tabellen van talenten erg prettig om mee te werken.
Het Magië gedeelte kijk ik zeer naar uit, ik heb het via Ronnie's werk wel een goed idee (ik kan mij opwat standaard Elfjes, je weet wel die via balsamsalabond ipv 25 gewoon 50 levenspunten hadden ;-), nauwelijks magie gebruikers in de groep herinneren, Ed D en Steef speelde een Schelm, ooit was er Tarn de geheimzinnige, een wat duistere tovenaar, maar nee echte grote magiegebruikers kom ik niet zo 1,2,3 op) van de magie en Goden (karma) gebeuren. Maar goed ik wil gewoon zeggen, dat deze "Wetten" mij erg hoopvol stemt. En ik zelf? waarom zou een Thorwaler niet in Herberg Het Zwarte Everzwijn terecht kunnen komen... of te wel ik voel mij minder aan de edities gebonden dan andere, wat vooral wat Luc terecht opmerkte mee te maken heb dat het toch al bekend is.
Opzich moet men zelf regels toepassen vind met het regelwerk als handvat ;-)
@Tsadir
Eigenlijk zitten we hier wel een beetje met een Babylonische spraakverwarring en halen we inderdaad in de ODM-kringen al vrij lang de dingen een beetje door elkaar wat het "volledige ODM1" enerzijds en ODM2 anderzijds betreft.
In het Nederlands bezit ikzelf enkel wat door Het Spectrum/Selecta werd uitgebracht, zijnde twee basisdozen en de acht avonturen die iedereen kent.
Daarna kocht ik alles in het Duits (en ik doe dat nog steeds). Qua onderscheid tussen ODM1 en ODM2 baseer ik me dus volledig daarop.
ODM1 (met Das Buch der Regeln II) heeft twintig "Abenteuer". Vanaf "Abenteuer 21" is het ODM2 geworden en - eerlijk toegegeven - met alle verwarrende toestanden er bovenop.
Het ODM-fanblad dat naar mijn bescheiden mening zijn gelijke niet had was de "Aventurijnsche Bode" van Bob Schubert. Wel in de eerste paar nummers die gewijd waren aan ODM1 komen Schelm noch Heks voor.
In Aventurijnsche Bode 6 komt de Heks aan bod en in Aventurijnsche Bode 15 komt de Schelm voor.
Het enige wat ik wil zeggen, is dat ik alle versies van ODM in hun eigen aparte "vakjes" zie/zet.
Dus an sich vind ik het uitbrengen van een wat lijviger regelboek top maar ik had graag alles van ODM1 op één plek gezien. En ja ... wat mis ik het talentensysteem voor deze versie.
@Sjon
Je kan als speler/Meester uiteraard de dingen toevoegen/weglaten die je graag wil.
De lange stilte na de Nederlandstalige basisdozen en avonturen deed mijn spelgroep bijvoorbeeld beroep doen op AD&D 1st edition. Wij hebben daarvan een hele reeks avonturen omgezet naar ODM en die met veel plezier gespeeld (met de nodige veranderingen en aanpassingen).
Ooit heb ik nog een tabelletje gemaakt om de monsters uit AD&D om te zetten naar ODM. Dat is toen verschenen in Aventurijnsche Bode #3. Het was heel summier en met quasi zekerheid zou ik het nu HELEMAAL anders doen. Voor ons was het echter bruikbaar. Je kan dat hier misschien nog terugvinden op de site.
@Gunter
wijspeelde naast OdM Warhammerrpg
en ikzelf heb nog MERP gespeeld.
ik heb van ADD weinig (te weinig) meer mee gekregen dan een overigens geweldige tv serie....
@Sjon
Ik ken de TV-serie van AD&D niet.
Ik speelde AD&D al geruime tijd voor het verschijnen van DSA/ODM.
Een vriend van mij moest voor zijn job naar de USA en had dat daar leren kennen. We speelden dit en we waren allen enthousiast over dit rollenspel. Een paar maanden later bracht hij ook de Dungeon Masters Guide, de Players Handbook en de eerste Monster Manual voor mij mee.
The rest is history so to speak.
@Sjon
Je kan ze allemaal vinden op YouTube.
Ik wist er niks meer van.
Ik heb er daar inderdaad enkele van gezien met mijn zoon. Die was toen een klein kereltje en gek van "He-Man" van dezelfde tekenaars.
Ik kan blijkbaar niet naar hier in het forum kopiëren, maar kijk eens naar één van mijn reacties op "de Wetten van Aventurië" op de voorpagina van deze site:
Het komt erop neer dat alle talenten van het OdM Uitbreidingsspel (1.5) in de Morgenster staan, maar nogal verspreid. Zelfs niet per se in opeenvolgende nummers. Wat speurwerk (waar ik nu niet direct tijd voor heb) dringt zich op, maar alle talenten staan er in.
En ik heb de Palantir-vertaling van de Uitbreidingsregels teruggevonden (en al is dat geen ideale vertaling, ik ben bijna zeker dat dat niet aan Gunter ligt).
Meer op de hoofdsite, onder hetzelfde onderwerp.
@Luc
Ik heb totaal geen probleem met een 'standaard wapen' per heldentype.
Zo als ik mij herinner was dat bij ons ook, ik kan mij niet voorstellen bijvoorbeeld dat een slager geen slagersmessen heeft, dus elke avonturier zal wat dat betreft geen avontuur aangaan zonder wapen.
Dan is een Bijl of (strijd/smit) hamer logisch alseen boog bij een Elf en staf bij een Magier.
In dat lijk mij dat gewoon logica.... welk wapen?
Een Krijger zonder zwaard lijk mij een burger, geen krijger
Een Zwervend type zonder paar dolken niet echt op zijn toekomst voor bereid.
Een Heks zonder een bezem ect (en geloof mij met een bezem kan jer aardig hard meppen).
Een Druide zonder zijn rituele dolk...
Kom je bij wat heeft de Thorwaler, Moha, Niverse ect.... dat is nog toekomst, maar verdien dan net zo veel aandacht nu als wat zal een Avonturier hebben...
Ik denk buiten de niet mensen/magische luitjes dat een sabel (1D+3, BF2) prima voldoet...
Bij de Morgenster was dat ook zo...
Please login or Register to submit your answer