DSA2 talentproef

Het OdM ForumCategorie: VraagDSA2 talentproef
frank asked 2 jaar ago
Nu ik bijna klaar ben met »Een staf van olmenhout« heb ik nog een probleempje, de proeven.

Het is een solo-avontuur en gebruikt de regels van DSA2, die zijn – naar mijn weten – nooit officieel in het Nederlands verschenen. Ik ben er dan ook helemaal niet vertrouwd mee en waarschijnlijk meer mensen die dit avontuur willen gaan spelen. Omdat het een solo-avontuur is, heeft niemand een Meester bijdehand die de regels kan uitleggen. Vandaar dat ik dacht om het boek aan te vullen met een korte uitleg over hoe talent- en toverproeven gaan.

En nu kom ik bij mijn hulpvraag: weet iemand hoe die proeven gaan?
En mocht niemand de DSA2-regels kennen misschien dan de de regels van proeven waar TaW bij worden gebruikt (ook die ken ik niet goed genoeg).

Wat betekent het als je TaW van Waarnemen 3 is, is een proef op waarnemen dan alleen gelukt als een D20 worp niet groter is dan 4?

Nog een tweede vraag:

Talenten:   Tovervaardigheden:    
Knopen/ontknopen 0 BANBALADIK SL/CH/CH 3
Waarnemen 3 HORRIPHOBUS MO/SL/CH 1
Mensenkennis 2 FORAMIS FORAMEUR SL/SL/BE 2
Verleiden 0 KLARUM PURUM SL/SL/CH 1
Mechanica 1 PENETRIZZEL SL/SL/LK 3
Zich Verstoppen 0 AURIS, NASUS, OCULUS SL/CH/BE -2
Liegen 3 PLOMBOMBAROM CH/BE/LK 1
Sluipen 0 IGNIFAXIUS SL/BE/BE -1

Dit zijn de startwaardes voor de Held, voor gewone talenten zijn nog 15 punten te verdelen. Heb ik het juist dat je dan 15 keer met de dobbelsteen mag gooien op een talent en als de worp hoger is dan de Talentwaarde die Talentwaarde dan met één punt omhoog gaat? Wat zou beteken dat als je besluit om 5 talenten te verhogen en al je worpen lukken je dan alle 5 de talenten met 3 punten verhoogt hebt?

6 Antwoorden
Waeldwann answered 2 jaar ago
1 talentenproef is het equivalent van 3 opeenvolgende eigenschapsproeven. Het talent waarnemen hangt vast aan de eigenschappen moed/moed/behendigheid. De TaW van 3 duidt dan aan in hoeverre je dit resultaat mag overschrijden over de 3 eigenschapsproeven verdeeld.
De TaP dan: om een talent met 1 punt te verhogen moet je met 2 dobbelstenen hoger gooien dan je vorige waarde. Mislukt dit dan vervalt het punt. Vechttechnieken mag je maximaal met 1 punt verhogen in maximaal 3 pogingen. Natuurtechnieken maximaal met 3 punten, ook weer 3 pogingen voor elk punt.

frank answered 2 jaar ago
@Waeldwann, dank voor de bondige uitleg. Ik ga het toevoegen in het boek zodat iedereen, ook diegene zonder de kennis van Talentproeven, het soloavontuur kunnen spelen.

frank answered 2 jaar ago
O, toch nog een extra  vraag, want ik kan het antwoord nergens vinden.
Waeldwann schrijft al dat de proef Waarnemen bestaat uit MO/MO/BE, maar weet iemand waar de andere uitbestaan? Ik heb het dan over de eerste kolom met onder andere Sluipen en Mensenkennis.
Het gaat specifiek om DSA2! Want later komen er meerdere eigenschappen zoals Intuitie (IN) en Vingervlugheid (VV) maar die zitten niet in DSA2. Een link naar de DSA2-regels mag ook.

Niels answered 2 jaar ago
Ik ben niet op de hoogte van DSA2.
Maar dit zijn de gegevens uit “De Helden van Avonturië” “Regelboek II” Hopelijk kun je er iets mee.
Knopen/ontknopen: BE/BE/LK
Waarnemen: 
Mensenkennis: SL/CH/CH
Verleiden: MO/CH/CH
Mechanica: SL/SL/BE
Zich verstoppen: MO/SL/BE
Liegen: MO/MO/CH
Sluipen: MO/SL/BE

Coen answered 1 jaar ago
Mosterd na de maaltijd, maar is DSA2 niet “OdM Professioneel”? Die is in 1989 uitgebracht door Palantir (FPO).

frank answered 1 jaar ago
@Niles, dank voor je lijstje
@Coen, daar zou je weleens gelijk in kunnen hebben. En na jou antwoord ging ik nog eens zoeken en vond het gewoon hier op de website, in vier aparte pdf’s is het boek hier verschenen.