Dwergen en Jagen

Het OdM ForumCategorie: VraagDwergen en Jagen
frank asked 4 jaar ago
In een boek dat ik aan het redigeren ben wordt er een werpwapen genoemd dat mij onbekend is. Er staat "vleermuis" en dat zou het "jachtwapen van de Dwergen" zijn. Maar ik denk dat er ergens iets mis is gegaan met een vertaling, want ik zie Dwergen veel doen maar om met "vleermuizen" te gaan gooien, nee dat niet. Weet iemand wat de schrijver bedoelt zou hebben, of is er inderdaad een werpwapen dat "vleermuis" wordt genoemd? Alle hulp is welkom.
9 Antwoorden
Niels answered 4 jaar ago
Ik heb weinig verstand van Dwergwapens. Maar dit doet me denken aan een batarang. 
Henri answered 4 jaar ago
Dit is een soort bolas. Een werpwapen met kogels, bestemd voor de jacht.
frank answered 4 jaar ago
Niels en Henri, dank voor jullie antwoorden. @Niels, Ik snap dat je door  "vleermuis" op batman en zijn batarang bent gekomen, maar dan zou de schrijver toch niet gekozen hebben voor de term "vleermuis" maar iets dat ook op -rang eindigt, toch? @Henri, weer iets geleerd. Zo'n bolas lijkt me wel iets voor Dwergen. Alleen waarom dan de term "vleermuis"? Het blijft voor mij nog onduidelijk waarom de schrijver de term "vleermuis" gebruikt of het nu een soort boemerang of een bolas zou zijn, Mijn keuze zou nu zijn om bolas te gebruiken als vervanging van vleermuis, mocht iemand een goede Dwergenwoord hebben voor het bolas-wapen, laat het hier weten.
Niels answered 4 jaar ago
Hoi Frank, Het valt me op dat online de term "vleermuis" soms voorkomt als "knuppel" met name in artikelen over honkbal. Natuurlijk is "bat" zowel vleermuis als knuppel in het Engels. Vandaar mischien de wat raar ogende vertaling. Een speciale knuppel voor de jacht klinkt niet raar voor Dwergen.
frank answered 4 jaar ago

@Niels, de verwarring met het Engelse woord bat, dat zowel slaghout als vleermuis kan betekenen had ik ook bedacht. Maar het gaat om een werpwapen, heel specifiek wordt er dit over gezegd:

Vleermuis; dwergen jachtwapen om dieren
levend te vangen. Wikkelt zich om de poten.
Om de hals (nietig doel) dodelijk. Het doel
loopt 1D6 SP op door de plotselinge val.

Wat Henri zegt klinkt heel plausibel, dat het een soort bolas is. Tenzij iemand nog met een mooie Dweregen term komt voor het wapen ga ik het gewoon 'bolas' noemen.

Niels answered 4 jaar ago
Met die omschrijving lijken het idd bolas te zijn.
Tsadir answered 4 jaar ago

Bij het zien van de titel van deze thread dacht ik eerst iets te lezen in de trant van: "hoe jaag ik op dwergen?" (Goud, edelstenen of wapens als lokaas enz..)... ;-) Alle gekheid op een dwergje... Ik bedoel stokje:

Het gaat inderdaad om een soort bolas. In Myranor (Guldenland) heten ze zelfs zo. Zie de link naar de Duitse Wiki Aventurica onderaan. De naam Flerdermause / vleermuis komt volgens mij door de vorm: blijkbaar zijn het vaak niet gewoon bollen, maar zijn aan elke bol aan weerszijden 2 scherpe 'haken' of 'vleugels' bevestigd, die ze in de vlucht misschien wat het uiterlijk van een voorbijzoevende vleermuis geven.  https://de.wiki-aventurica.de/wiki/Fledermaus_(Waffe)

Tsadir answered 4 jaar ago
Gek, waar ik spaties liet tussen de regels, zijn die niet overgenomen. Sorry voor de onoverzichtelijke interpunctie, dus.
frank answered 4 jaar ago
@Tsadir, Dankjewel voor je antwoord, Vleermuis is dus een heuse oog-des-Meesters-term voor dit soort wapen. Dan laat ik het zo staan in het boek.