Hoe begin je met OdM?

Het OdM ForumCategorie: VraagHoe begin je met OdM?
BartVdE asked 2 jaar ago
Al menige jaren ben ik geïntrigeerd door bord en kaartspelen. De laatste verslaving “De legenden van Andor” begint stilaan uitgeput te geraken. Daarom dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging, een trpg leek me wel wat. Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat er bitter weinig Nederlandstalig materiaal bestaat. Als je vriendengroep niet zo happig is op Engelstalige games zit je dus snel vast.  Althans tot ik het Oog des Meesters vond. 
Ik dacht me eerst te verdiepen in OdM1 en me zo op te werken tot versie 5… maar dat lijkt me enorm veel dubbel werk, regels veranderen, andere zaken verdwijnen… 
Om mijn vraag concreet te maken: hoe leer ik vanaf nul, om als spelleider, samen met mijn vrienden, rollenspel-avonturen te beleven.
Begin ik met de snelstarter van OdM5 en koop ik dan het Regelwerk? Het Regelwerk leer ik vanbuiten, ik lees het avontuur Openbaring des Hemels, bereid dit voor, en ben er dan klaar voor? (ik besef dat dit een knoert van meer dan 400 bladzijden is) Of zit ik er helemaal langs?
Alvast bedankt voor jullie moeite,
Bart
 

6 Antwoorden
frank answered 2 jaar ago
Welkom Bart,

Het antwoord zal afhangen aan wie je jouw vraag stelt.
Dit is mijn antwoord:

Je hebt gelijk dat er weinig Nederlandstalig materiaal is om een rollenspel te spelen. Maar gelukkig is er wel het Oog des Meesters, en daar heb je ook weer heel veel keuze in.
Waarom je OdM5 moet kiezen:
Dit is de nieuwste versie, erg uitgebreid er zijn een boel regels te leren maar als je er voor langere tijd mee bezig wilt zijn biedt dit veel mogelijkheden, maar…
Als je vandaag wilt beginnen met OdM5 dan heb je alleen het Regelwerk en het eerste avontuur, de huidige uitgever wil nog meer uit gaan brengen, zoals de Snelstarter. De Snelstarter is er nog niet in Nederlands!
En dat is meteen je grootste probleem, als je gaat spelen dan ben je snel door het materiaal heen dat er nu is voor OdM5.
Mochten jij en je vrienden nieuw zijn in rollenspel-land, dan zul je als Meester eerst het Regelwerkboek moeten doorspitten, zeer waarschijnlijk ga je regels verkeerd interpreteren en kom je daar later achter, dat is niet erg, jij en je vrienden leren samen hoe het allemaal werkt in Avonturië 5.0.
Ik voorzie dat als je nu begint aan de Nederlandstalige avonturen je snel klaar bent want er is nu maar 1 avontuurboek (toch?, vraag ik aan de andere) en hopelijk komt er volgend jaar meer maar we weten op dit moment niet wanneer.
op Kickstarter heeft de uitgever zijn toekomstplannen beschreven, er staat van alles in de planning maar je hebt geen zekerheid wanneer het er ook echt is. Misschien is het een idee om als beta-tester mee te doen aan de Startersdoos, jullie zijn de juiste doelgroep.

Waarom je niet voor OdM5 moet kiezen:
Wil je snel beginnen met het rollenspel dan is er OdM1, OdM2 en OdM3. Je zou kunnen kiezen om de twee boeken van “Met Mantel, Zwaard en Toverstaf” te lezen. Dat zijn de regels van OdM3.
Maar mijn persoonlijk advies zou zijn, Lees het boek van de regels en kopieer een paar Documenten van Kracht, kies een beginnersavontuur uit en begin met de eenvoudige regels van OdM1, na een paar avonturen neem je als Meester de tijd om wat uitbreidingen te lezen en die in te voeren bij je spelersgroep. Je groep weet nu dat er verschillende gebieden in Avonturië zijn met bijbehorende volkeren. Je geeft ze extra kenmerken (talenten) en zo kunnen ze zich verder ontwikkelen. Desnoods begint een speler opnieuw om zich helemaal te kunnen wijden als Zwerver of Heks.
En als jij als Meester ook steeds meer ervaring krijgt ga je makkelijker om met materiaal dat je gebruikt voor je spelavonden, je kunt zelf dingen aanpassen zodat het beter bij de spelersgroep past, zo ontwikkelen niet allen de helden zicht maar ook zeker de Meester.
En je weet zeker dat in 2020 je kunt kiezen uit vele avonturen (te vinden op deze website) en als je vragen hebt kun je ze ook op deze website stellen.

Welk pad je ook kiest, heel veel plezier in Avonturië en omstreken!

BartVdE answered 2 jaar ago
Dag Frank en mede-lezers,
Bedankt voor je snelle en bondige antwoord. Wat ben ik blij dat ik jullie gevonden heb. Na wat denkwerk lijkt een rustige, niet al te complexe start mijn voorkeur te hebben. Het gehele trpg gebeuren is ook nieuw voor ons natuurlijk. Het feit dat ik pas op een later stadium moet investeren in de boeken van OdM5 is ook meegenomen. Aldus ben ik begonnen met OdM1. In het Boek van de Regels werd er ter zeerste aangeraden om eerst het Boek van Avontuur te lezen. Deze is ondertussen uitgeprint en half verorberd, het valt me op dat dit boek heel duidelijk en leesbaar is geschreven. Het is ook leuk om te zien dat er gesuggereerd wordt om met visuele hulpmiddelen te werken. Dit is iets dat onze groep in het begin zeker nodig zal hebben en waarover ik zelf reeds zat te denken.
De eerste comments die ik kreeg waren “we moeten zo weinig doen” en “je ziet toch niet waar je bent”. Als je van bordspelen afkomt is het wel even schrikken als je alles ineens gewoon in je hoofd moet fantaseren. En ik zal de spelers duidelijk meer aan het woord moeten laten
De snelstarter van OdM5 is een zeer leuk idee, doch voelt deze als een snoepje dat je krijgt voorgeschoteld alvorens je ineens een 5 gangen diner moet maken. Ik houd jullie zeker op de hoogte en hoop me zeer snel in jullie polls en toekomstige forum topics te kunnen laten horen. Alvast bedankt en tot binnenkort!

frank answered 2 jaar ago
Beste Bart en andere beginnende spelersgroepen,
Veel plezier met jullie eerste avonturen en stappen in de wereld van »het Oog des Meesters«.

De eerste comments die ik kreeg waren “we moeten zo weinig doen” en “je ziet toch niet waar je bent”.

Misschien kan ik je groep een beetje geruststellen. In de afgelopen 35 jaar heeft het trgp een ontwikkeling door gemaakt, ook OdM uit 1985 is anders dan die in 2020. De eerste avonturen van »het Oog des Meesters« worden nu omschreven als Dungeon Crawls. De spelers komen in een soort labyrint terecht, dat kan een grottenstelsel zijn (Herberg het zwarte everzwijn) maar ook een gebouw met meerdere verdiepingen. De Helden houden netjes bij hoe lang elke gang is en waar elke deur zit, beetje bij beetje ontvouwt de hele plattegrond zich voor ze uit. Achter elke deur kan het gevaar loeren, dat is wat het spannend maakt voor de spelers. En achter veel deuren zit gevaar er zal dan ook vaak gevochten worden (zorg dat de gevechtsregels duidelijk zijn).
Mijn ervaring is dat met een beginnende groep er nog niet veel Rollenspel zal zijn, rollenspel in de zin dat elke speler zich inleeft in zijn/haar eigen Held. Een slimme tovenaar, een voorzichtige Avonturier of een Strijder die eerst slaat en daarna pas vragen stelt. Ook de leeftijd van de spelers zal veel uitmaken en niet iedereen vindt het leuk om een “toneelstukje op te voeren”.
Als je de eerste avonturen van »het Oog des Meesters« gaat spelen gaat het om de plattegrond. De Helden moeten de uitgang vinden of een bepaald persoon die zich in het gebouw bevindt. De zoektocht met alle (mogelijke) gevaren dat is wat het spel voornamelijk is. En de groep moet beslissingen nemen, heel veel beslissingen. Linksaf of rechtsaf, wie loopt voorop, de deur voorzichtig openen of met veel geweld naar binnenstormen? Is die Dwerg te vertrouwen of is de aanval de beste verdediging? Je spelers zullen er samen moeten uitkomen, de ene keer zullen ze boos zijn op elkaar een andere keer kunnen ze lachen om het geluk dat ze hadden bij een beslissing. En de Meester ziet het allemaal gebeuren en zeker in het begin zul je genadig moeten zijn. Ze zijn aan het leren wat het is om een Held in Avonturië te zijn. Dus laat ze maar een extra flesje met Levensenergie vinden en soms gooi je een 1 maar zeg je dat de aanval van een monster toch mislukt is. Want ook de Meester speelt een rol.
In deze eeuw zijn spellen anders van opzet, dan komt het rollenspel er meer bij kijken. De Meester speelt verschillende personages en de Helden kunnen met hun talenten zaken regelen. De charismatische Elf regelt een goed deal in een winkel en de Avonturier van adellijke afkomst doorziet de oplichter die zich niet aan de juist etiquette houdt. Tenzij de dobbelsteen tegen zich keert, want die zes- en twintigzijdige teerling is soms je vriend maar niet altijd.
Nog een tip voor de Meester: bereidt het avontuur goed voor. Geef een levendige beschrijving, “de gang is slecht verlicht en ruikt muf, soms horen jullie stukken steen uit het plafond op de grond vallen”, “De Goblin kijkt jullie met een brede grijns aan maar het is geen vriendelijke lach, hij heeft zijn twee handen achter zijn rug, en is dat blinkend metaal dat boven zijn linkerschouder uitsteekt?
En ondanks je voorbereidingen zullen je spelers je altijd verrassen, als jij denkt dat ze alleen links- of rechtsaf kunnen gaan, bedenken zij nog een derde weg. Houd ze niet tegen maar ga samen met je spelers het avontuur tegemoet.
Heel veel plezier!

Waeldwann answered 2 jaar ago

“We moeten zo weinig doen.” en “Je ziet toch niet waar je bent.” Erg herkenbaar. De eerste OdM editie is dankzij de ongelooflijk basic regels echt een zegen wanneer je meestert voor een groep onervaren debutanten, maar het nadeel is dat de meeste avonturen ook navenant simplistisch waren. Silvana’s Bevrijding is de perfecte instapper, maar ik had snel door dat ik om mijn groep geboeid te houden best afstapte van de gewone ‘kill monster, get loot’ dungeon crawls die daarna volgden. Ik heb toen beslist om meteen voor de Orkland trilogie te gaan. (B15 In Het Spinnenwoud + B16 De Purperen Toren + B17 De Orkenschat). Veel interactiever door het sandbox concept dat roleplaying aanmoedigt en mappen komt niet nutteloos over aangezien je als initiële queeste het nog onbekende Orkland in kaart moet brengen. En je wil in zo\’n grote regio natuurlijk ook niet verdwalen

Clydwich answered 2 jaar ago
Ah, Rollenspel! Werelden aan je voeten, en ongekende mogelijkheden tot aan de einder! Maar j, hoe begin je daarmee?
Nou eerst maar eens even bedenken wat jij wilt en verwacht van het spel. En dan wat je spelers willen en verwachten. Als jullie vanaf Andor komen zijn jullie vermoedelijk redelijk bekend met “Zie monster, vecht met monster, dood monster en grijp beloning”, al dan niet in opdracht, of ten dienste van een intrige, of probleem. Dat is, in essentie, ook wat de zeer eenvoudige regelset van OdM 1 ondersteunt en mogelijk maakt. Pas bij OdM 2 krijg je meer uitgewerkte eigenschappen en mogelijkheden, die het, met regels onderbouwd, mogelijk maken om meer “rol” te spelen in plaats van “te (dobbelstenen) rollen spelen”. Let op wat ik daar zeg: met regels onderbouwd. Mijn groep is, met alleen de OdM1 regels, in staat, berijd, en bezig, om heel goed al die dingen te doen waarvoor in OdM2 en verder regels voor verzonnen worden/zijn. Als het nodig is, kan ik dat met een dobbelsteenworp op een van de (spaarzame) helden eigenschappen ook nog oplossen. Maar ja, ik heb dan ook al enige ervaring met (andere) rollenspel systemen en regels, en situaties.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat de OdM1 regels, zowel een voordeel als een nadeel (kunnen) zijn. Als je, zoals in de meeste bordspellen, overal regels, of in ieder geval regels over het oplossen van de meest voorkomende situaties, verwacht, dan is OdM1 niet genoeg. De meeste interpersonele interactie (afgezien van aanvallen van vijanden) is bijvoorbeeld (bijna) niet voorzien in de eerste avonturen. Regels voor en over interpersonle interactie (afgezien van vechten dus) zijn er dan ook niet. Echter, als je in staat en bereid bent om elke situatie tot een voor jou en je spelers bevredigend einde te brengen, dankzij, of ondanks de regels, dan zijn weinig regels juist prettig, want dat stelt je in staat om elke situatie waarin de regels niet voorzien je eigen oplossing te bedenken. Dus, als je denkt dat je in staat bent om buiten/zonder de regels te werken, dan is OdM1 een zeer prettig systeem. Voor mensen die meer vastigheid in en aan regels nodig hebben, zou ik een hogere versie (in dit geval dus OdM5) adviseren. Enig nadeel is dan wel dat je ofwel duitstalige avonturen moet vertalen, of moet wachten tot er meer nederlandstalige avonturen beschikbaar komen. Ook mogelijk is om een Andor, of OdM1, avontuur te nemen en dat te bevolken met OdM5 monsters. Dan heb je in ieder geval al een intrige, en hoef je alleen nog maar de monster gegevens over te nemen. Mogelijkheid vier is dan nog dat je helemaal zelf iets bedenkt, maar daar gaat over het algemeen een hele boel werk in zitten.
Hopelijk helpt dit.
Veel speelplezier.
Louis Kolkman
P.S: spelers worden altijd blij van fysieke spullen. Samen op een groot vel A3 de kaart maken van een dungeon crawl, perkamenten met (al dan niet) plot relevante teksten, gevechten met behulp van (papieren, plastic of metalen) miniaturen inzichtelijk maken, vreemde voorwerpen met (al dan niet) plotrelevante krachten, eventueel zelfs muziek op de achtergrond die spelers in de juiste stemming brengt. En zelfs de snacks voor bij het spelen kunnen al dan niet in het spelthema zijn om ervoor te zorgen dat spelers opgaan in de fantasie van het spel.
Wat ook helpt, maar best moeilijk is, is de juiste beschrijvingen geven. “De kamer is vier bij vier meter, van grote bakstenen, twee meter hoog, en er ligt een orkenlijk op de tafel in het midden van de kamer” klinkt anders als: “de kamer is zo te zien iets meer dan manshoog, en lijkt ongeveer vier a vijf passen diep, en iets minder breed te zijn.. De muren zijn gemetseld, maar de stenen zijn groter dan je gewend bent. Verder is de ruimte matig verlicht. Je ziet een ruwhouten tafel, ongeveer zo hoog als een eettafel, in het midden van de ruimte staan, en er ligt een mensachtige vorm op, die niet bewogen heeft sinds jullie in de deuropening staan. En het stinkt er vreselijk, ongeveer zoals op een pestkerkhof”. De informatie is (ongeveer) hetzelfde, maar de sfeer is duidelijk anders.

Thorwahler answered 2 jaar ago
Ik ben van OdM 1 naar 3 MZT gesprongen en nooit beklaagd. Maar nu met de nieuwe 5 lijkt me de keuze eenvoudig. Induiken en genieten.