ODM-bewerking van Spelgroep Zeeland

Het OdM ForumCategorie: VraagODM-bewerking van Spelgroep Zeeland
Gunter asked 3 jaar ago

Hallo iedereen,

ik speel al ODM sinds 1985 (en AD&D 1st edition sinds 1978).

Hoewel ik meewerkte aan de allereerste vertaling van de eerste uitbreidingsregels voor ODM1 duurde het voor mij TE lang voor er respons kwam op de Nederlandse versie van ODM.

Ik schakelde dan ook over op de Duitse boeken en heb ongeveer alles in het Duits.

Met mijn huidige oudste spelgroep (leeftijd bijna allen rijpe zestigers) houden we ons sinds de publicatie ervan aan DSA4 en nu dus DSA5. Dat biedt ons veel meer spelplezier. Ik heb daarvan ook alle regel- en campagneboeken.

DSA5 is DE beste editie en we houden ons aan de Duitse versie (vooral omdat we daar mee "opgegroeid" zijn en omdat men in de Nederlandse versie weer achterop hinkt wat me een "déjà-vu" gevoel geeft).

De beste Nederlandse bewerking van ODM vond ik die van Spelgroep Zeeland waarvan ik ooit alles had uitgeprint - wat resulteerde in een berg aan "mappen". Spijtig genoeg ben ik niet alleen mijn afgedrukte exemplaren kwijt maar ook de files.

Is de bewerking van "Zeeland" hier op de site te vinden? Ik zag enkel "Boek 4". Zijn er ook anderen (en waar)?

Met mijn jongere spelgroep (ook 30+) begon ik ook met DSA5 maar vermits twee mensen de Duitse regels niet zien zitten, wil ik overschakelen naar uitgebreide Nederlandse regels en dan zou de bewerking van Spelgroep Zeeland ons wat lijken. Samen met enkele bijdragen die hier op de site staan.

Alvast bedankt,

Gunter

7 Antwoorden
frank answered 3 jaar ago
Welkom Gunter, Hier is bijna alles te vinden van de Spelersgroep uit Zeeland. Het makkelijkste is als je zoekt op de "tag" RPGZ, dan komen alle berichten die over deze bijzondere spelrsgroep tevoorschijn. Er zijn in totaal 6 regelboeken hier te vinden: In de Magische Kluis van RPGZ is nog meer te vinden, zoals een kruidenalmanak en een boek over Elfen. Mocht je het fijn vinden om andere boeken van RPGZ ook in de oude ODM-lay-out te hebben, laat het hier weten. Als ik tijd heb zal ik dat zeker gaan maken. Wat je déjà vu betreft, dat begrijp ik heel goed. Helaas zal de Nederlandse versie altijd achterlopen op de Duitse, niet alleen omdat er heel veel al geschreven is  in het Duits maar ook omdat de Nederlandstalige markt gewoon te klein is. OdM5 wordt nu door een groep liefhebbers vertaald en uitgegeven. Die groep zal nooit de snelheid ontwikkelen om de Duitsers bij te benen. Ik heb veel bewondering voor jou en jullie groep(en) om met de Duitse boeken uit de voeten te kunnen, als ik zie hoe traag ik door een origineel boek ga. Tot slot, deze website is vooral bedoeld voor het oog des Meesters van de vorige eeuw. Over OdM5 zul je hier weinig vinden maar des te meer over OdM1 en dus ook over RPGZeeland.
Gunter answered 3 jaar ago

Bedankt, Frank.

Jullie hebben fantastisch werk geleverd.

Ik denk dat ik nog eens alles ga afdrukken om te gebruiken met mijn "jonge(re)" spelgroep.

Met mijn andere spelgroep gebruiken wij inderdaad de oorspronkelijke DSA5-regels. Ik heb zelf in de humaniora amper één uurtje Duits gekregen in de laatste twee jaren van de hogere middelbare. Maar dankzij DSA is mijn kennis van het Duits toegenomen. Dat is de reden dat we ons aan het originele houden.

Het is wel leuk dat "Het Oog des Meesters" niet in de vergetelheid is geraakt in België en Nederland. En jullie site draagt daar immens veel toe bij.

Ik heb zelf ook ooit een summiere bewerking gemaakt van ODM (alleen het eerste basisregelboek). Indien je wil, kan ik je dit toesturen.

Ook heb ik een eigen rollenspel (in het Nederlands) geschreven. Indien er interesse is voor andere RPG's naast ODM kan ik je dit ook toesturen. Het is gestoeld op een historische achtergrond en speelt zich af in de wereld van de legendarische koning Arthur.

Wanneer je het op deze site kan zetten, is het slechts te downloaden door degenen die er zin in hebben.

mvg

Gunter

Gunter answered 3 jaar ago

Tussen haakjes, ik heb ook twee uitbreidingen geschreven voor het historische fantasy rollenspel "Zenobia". Die zijn in het Engels maar kunnen hier ook worden op geplaatst indien interesse.

frank answered 3 jaar ago

Gunter,

Alles wat met (oude) Oog des Meesters te maken heeft willen we hier graag onder de aandacht brengen voor alle fans.

Je bent meer dan welkom om je materiaal met ons te delen.

Ook avonturen vallen door onder, ook al zijn ze misschien niet helemaal volgens de OdM-regels, een Meester kan waarschijnlijk de nodige aanpassingen maken om het avontuur te kunnen gebruiken.

Niels answered 3 jaar ago

Hoi Gunter,

Het werk van RPG Zeeland geeft idd veel aanvullende informatie en is zoals Frank al aangaf hier op de site te vinden.

Persoonlijk ben ik wel geintereseert in jouw rollenspel en andere materialen voel je vrij om het hier op de site te delen.

mvg,

Niels

Gunter answered 3 jaar ago

Mijn rollenspel noemt "Excalibur" en indien mogelijk wil ik het hier gerust op de site zetten.

Het speelt zich af tegen een historische achtergrond en gebruikt alleen zeszijdige dobbelstenen.

Misschien kunnen de beheerders mij zeggen hoe ik het hier juist kan posten.

Gunter

Niels answered 3 jaar ago

Als ik materiaal voor de site heb stuur ik het naar Frank.