OdM1, het ideale rules-lite-systeem?…

Het OdM ForumCategorie: DiscussieOdM1, het ideale rules-lite-systeem?…
Gert asked 2 jaar ago

Ergens rond 1990 (op mijn 20ste dus) speelde ik enkele sessies OdM1 (zal dat schip nooit vergeten :-)), nadien enkele jaren intensief D&D 2e en dan vervallen in quasi niet meer actief spelen maar steeds de markt blijven volgen gezien die passie nooit over gaat.

Sinds een jaar of 10 zoek ik ook al naar het "ideale" lichte spelsysteem dat toch speelbaar is en niet constant voor discussies zorgt zonder te vervallen in vuistdikke boeken of ellenlange tabellen en dergelijke. Al veel gedownload, in elkaar geknutseld, enzovoorts, maar uiteindelijk steeds op mijn honger blijven zitten...

Sinds gisteren nu toch nog eens gekeken hoe het tegenwoordig zit met OdM, mijn hand kunnen leggen op wat OdM1-regels en wat blijkt, o ironie, ... het voor mij ideale rules-lite-systeem dat ik al zo'n 10 jaar zoek is eigenlijk het systeem waarmee ik meer dan 30 jaar geleden begonnen ben!

Deze post dus om mijn bewondering te uiten voor de toenmalige "simpele vertaling" van het reeds almachtige D&D. 5 logische stats en gewoon gelijk of minder gooien voor een proef, verder enkele simpele minnetjes en plusjes waar nodig en je bent vertrokken, het uiterste minimum maar niets te veel, eindelijk!

Ik moest het even kwijt... :-)

7 Antwoorden
frank answered 2 jaar ago

Beste Gert,

Wij van hetoogdesmeesters.com zijn het helemaal met je eens. Je kunt vliegensvlug iemand toevoegen aan de spelersgroep, dat is het bijzondere aan het oude »Oog«.

Daarbij komt dat je het ook rustig kunt uitbreiden als je groep het vaker speelt, nog twee eigenschappen, de slechte eigenschappen en als je klaar bent om het diepe in te duiken voeg je de talenten toe.

En als bonus is er Aventurië, dat nu heel uitgebreid is en vol zit met extra's die je wel of niet kunt gebruiken als Meester.

Heel veel plezier met je avonturen.

Tijl Uilenspiegel answered 2 jaar ago

Ik wil nieuwe spelers warm maken en was ook aan het denken welk spelsysteem ik hiervoor het best gebruik. OdM 5 is te ingewikkeld voor mensen zonder RPG-ervaring. OdM 1 is hiervoor wel geschikt. Daar volg ik je helemaal in! (Wellicht gaat het een mix zijn met OdM 2, waarbij ik snel wil overschakelen op OdM 2, zoddat de spelers mee zijn met het talentensysteem, dat in alle edities nadien terugkomt (zowel voor gewone talenten als voor toverspreuken).

Gert answered 2 jaar ago

Alle begrip voor diegenen die het uiteindelijk wat "ingewikkelder" willen (als ex D&D'er :-)) maar ik denk dat ik mij voor wat ik nu in mijn hoofd heb effectief zal beperken tot OdM1 en een bepaalde eigenschap/talent/kenmerk van een personage zal vertalen naar een definitieve bonus op een bepaalde stat-waarde, bv. een avonturierster die ooit circus-artieste was en haar evenwichtskunsten wil kunnen gebruiken in haar leven als held zou een -bonus kunnen krijgen op BE telkens ze op een dun muurtje moet lopen ofzo... het is maar een voorbeeld.

Thorwahler answered 2 jaar ago

Ik ben zo een 8 jaar geleden gestart met OdM 1.0 ( laat bloeier) - nadien overgegaan naar het ODm 3.0 MZT. Eerlijk gezegd vond ik dat de beste stap - nu ik alles wat bekijk. De talenten en eigenschappen die de zwaard,mantel en toverstaf aanbrachten vond ik persoonlijk net dat genoeg. De Odm 5.0 moet ik nog steeds weer heropstarten - de tijd ontbreekt me wat. Maar ook voor een spontane ronde bij bijvoorbeeld een kamp van een jeugdbeweging is OdM 1.0 een topper. De oude basis dozen zijn nog wel te vinden maar ook op de "drivethru rpg" (LT publ) stek kan je ze nu snel oprapen met wat oude opgefriste verhalen., de originele zijn her en der op het net ook voorhande maar dan zit je met minder goede copieën. Volgens mij is starten met OdM nooit zo makkelijk geweest. En er is nog nooit zo veel Nederlands materiaal geweest als nu - zeker met het heruitgegeven van de OdM 5.0. verhalen die je perfect met OdM kan spelen en je steunt er de uitgevers mee.

Tijl Uilenspiegel answered 2 jaar ago

Ik heb onlangs het Boek van Avontuur uit OdM 1 herlezen (met Sylvana's Bevrijding) en vind dit ook een aanrader. Geleidelijk aan worden de spelers er in gezorgen: eerst voorlezen, dan soloavontuur, dan groepsavontuur. De uitleg daarin wat je als spelmeester moet doen, is ook nog altijd accuraat.

Gert answered 2 jaar ago

Allemaal waar maar wat mijzelf betreft distilleer ik op dit moment de pure basismechanieken van OdM1 met als bedoeling dit uiteindelijk als universeel systeem te gebruiken in eender welke setting. In die zin is het het simpele systeem dat ik al jaren zoek. De wereld van Aventurië interesseert mij niet echt als setting maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet :-).

Sjon Noordhoek answered 2 jaar ago

Als startende role-player is OdM1 makkelijk op te pakken. De regels zijn niet zo heel moeilijk, in vergelijking met meer complexe Warhammer rpg, zelf vond ik het wel lastig om terug te schakelen van OdM3 naar 1, zelfs na pak um beet 20 jaar niet in een spelersgroep gespeeld te hebben. Dat vind ik ook wel echt goed aan hele "klassieke Reeks" [odm 1 tot 3] het allemaal beter op elkaar aansloot.

Nu met Odm5 is dat wel anders. systeem is behoorlijk overhoop gegooid. Meer een Amerikaans systeem.

Maar ik was verwend in mijn dagen bij de Morgenster. Want je kan een perfect systeem hebben, de "meester" moet wel goed kunnen vertellen, zonder dat word het niet het spel ervaring welke ik nu kon... en ik als spelleider heeft niet zo gave als Cor en Ed hadden, ben [vind ik] nogal slecht in voorlezen...

ideaal lite systeem? meer in de breedte ideaal spelsysteem...