Over legers en oorlogsvoering

Het OdM ForumCategorie: VraagOver legers en oorlogsvoering
Maarten asked 3 jaar ago

Beste Avonturiers en Meesters,

(het is lang, dus neem uw tijd)

Mijn avontuur is wat uit de hand gelopen. Toegegeven, als meester kan je zelf heel wat sturen en bepalen, maar ik ga liever mee in zotte ideeën dan constant dingen af te blokken. Dat zorgt vaak voor extra werk om dingen uit te zoeken of van niets af te creeëren. Zoals de titel doet vermoeden, heeft mijn groepje avonturiers hun handen kunnen leggen op een aardige som dukaten. En ze hebben niet stil gezeten. Ze bouwden een kleine stad tussen Horasia en Kuslik en bouwden een legertje op van ruwweg 2000 manschappen. Aangezien ze de regio quasi geannexeerd hebben, hebben ze tegen de haren van enkele edellieden en patriciërs ingestreken en die zijn zich in het geheim aan het mobiliseren. Daarnaast is er al een open rebellie tegen de nieuwe machtshebbers in de streek. (Ze zijn iets te hard de omliggende regio's aan het negeren en hun stad aan het micromanagen, tot groot ongenoegen van Giraldo hun zelfgekozen burgemeester) (We spelen een mengeling van 1.0 tot en met 3.493843, en ik steel af en toe wat leuke dingen uit de 5de editie)

Mijn vragen zijn:

  • Heeft iemand ooit al veldslagen gevoerd in OdM? Hoe ging dit technisch in zijn werk?
  • Heeft iemand weet van enige regelgeving omtrent grote gevechten?
  • Zou er iemand geïnteresseerd zijn om mijn huisgemaakt, op ODM-gevechtsregels gebaseerde, veldslagsysteem eens door te nemen en te zien of het werkt en waar de knelpunten zitten?
  • Heeft er iemand tips (behalve, doe het niet want dat kost u keiveel tijd) voor veldslagen?

Dank u voor uw tijd. Voor een tip van de sluiter, zie onder.

Groeten,

Maarten

Om een idee te geven:

Ik wil een systeem uitwerken waarbij het eigenlijk lijkt op een simpele gevechtsronde waarbij eenheid tegen eenheid vecht in plaats van man tegen man. Er gaan sowieso veel eenheden zijn op het slagveld wat het uiteraard vertraagd. Een Gevechtsronde(GVR) beslaat ongeveer 2 minuten speltijd tijdens de slag.

Voorlopig bestaat een GVR in de veldslag er zo uit:

1) Bepalen welke eenheid aanvalt: Bij verrassingsaanvallen of charges is dit duidelijk. Anders rollen de 2 eenheden met een D20, de laagste mag eerst aanvallen. De andere weert af.

2) Aanvaller rolt zijn Aanval. Succes: Trefpunten(TP=aantal manschappen van de vijand die sterven tijdens de aanval), Mislukking: Halve trefpunten (want geen lijkt raar, dit is enkel het geval als er een 20 wordt gerold)

3) Verdediger rolt Afweer. Succes: Trefpunten. Mislukking: Halve trefpunten (idem boven). AV scores zijn altijd hoger als AW scores tenzij een eenheid specifiek kiest om alleen af te weren omdat ze zijn ingegraven of een shield wall opzetten.

4) Moraal en Aantal manschappen checken: Elke eenheid heeft moraal, verliest een eenheid 10{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} van zijn max. aantal, dan daalt dit een punt. Vanaf 3 beginnen ze automatisch aan een ordelijke terugtocht. Bij 1/0 vluchten ze wanordelijk.

5) Commando's geven (indien de generaals hier voor kiezen)

Dat zijn de grote lijnen. Alleen al dit systeem vraagt een hoop statistieken die ik moet verzinnen en waar ik zo goed als rond mee ben. Het zal niet zo vlot gaan als een echt gevecht, maar ik hoop dat dit werkbaar is en niet te willekeurig om de spelers niet het gevoel te geven dat alles op voorhand al vast ligt.

8 Antwoorden
Niels answered 3 jaar ago

Hoi Maarten,
persoonlijk geen ervaring met OdM veldslagen. Maar hier op de site staat een artikel geschreven door Rodlofo over massagevechten. Mischien heb je daar wat aan?
Je kunt zoeken via het loepje rechts boven en dan massagevechten invullen.
Mvg,
Niels

Bas answered 3 jaar ago

Hoi Maarten,

Als speler heb ik ooit mee mogen doen aan de veldslag uit het avontuur 'Mehr als 1000 Oger'. Het is al een paar jaar geleden, maar volgens mij gebruikten we daar een kaart met hexagonale velden en allerlei fiches voor de diverse eenheden, en aangepaste regels. Ik weet niet of je dat avontuur ergens op kunt duikelen, maar misschien heb je er iets aan.

Groeten,

Bas

frank answered 3 jaar ago

Hoi Maarten,

Aan regels voor en avonturen met veldslagen kan ik je niet helpen, op de site is alleen het artikel van Rodlofo over Massagevechten.

Ik zou je regels best willen lezen, en ze van commentaar voorzien, voor wat het waard is.

Verder heb je natuurlijk gelijk, dat het keiveel tijd kost, maar er is een kans dat je een gedenkwaardige veldslag gaat beleven.

Zelf heb ik geen ervaring met massagevechten, mijn enige tip zou zijn om te zoeken bij andere rollenspellen en je kunt "Mehr als 1000 Oger" als pdf kopen (€4,99), ook op www.drivethrurpg.com

Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat van je noeste arbeid en wat je spelers er van vinden.

Maarten answered 3 jaar ago

Dag Bas en Frank,

Bedankt voor de reacties.

Mehr als 100 Oger klinkt al veelbelovend, hoewel mijn Duits ondermaats is. Toevallig iemand die dit in het Nederlands of Engels heeft gevonden? Anders zal ik me aan het vertalen moeten zetten :)

Rodlofo's systeem is simpel en lijkt heel hard op wat ik zelf bekokstooft had, wat me sterkt in mijn systeem.

Maar het houdt weinig rekening met voordelen van bijvoorbeeld cavalerie tegenover infanterie of boogschutters.

Ik test het systeem vanavond uit met mijn groep.

Om er in te komen, gaat mijn groep eerste kleine schermutselingen houden in de vorm van oorlogsoefeningen met hun eigen legertje.

Frank, hoe kan ik het bestand eventueel met je delen? Ik gooi al mijn werk in google drive zodat ik niets kwijt raak dus ik kan eventueel mijn bestand wel delen.

frank answered 3 jaar ago

Het lijkt er op dat er alleen maar een Duiste versie is. Mocht je het willen gaan vertalen, ik wil graag meehelpen.
Kijk ook even naar deze pdf: Handouts voor Mehr als 1000 Ogers, daar zit een hexagonale plattegrond bij en ook fiches voor de diverse eenheden, zoals Bas al over sprak. De fiches wel zelf printen en uitknippen.
Wat betreft bestanden delen, je kunt hier in een reactie de link plaatsen, dan haal ik het bestand op en verwijder de link weer uit je reactie of je stuur me een bericht via het Contactformulier
Veel succes en plezier met de schermutselingen.

Tsadir answered 3 jaar ago

Een “vlugge” oplossing zonder veel regels te moeten veranderen (en eigenlijk toepasbaar op verschillende RPG’s) is om gewoon de gevechtsregels van het RPG (in dit geval OdM) te gebruiken, waarbij je de Levenspunten door het aantal soldaten vervangt.

Bvb. een gevecht van 50 orks tegen 40 mensen: je bewaart alle gevechtsscores zoals in het scenario, behalve de levensenergie: die wordt 50 voor de orks en 40 voor de mensen. Voor de rest speelt het als een gevecht tussen 2 personen. De geleden schade (na aftrek BW) staat voor het aantal verliezen (gesneuvelden/weggevluchten/zwaargewonden/bewustelozen/gevangenen…).

Zijn er één of beide kanten verschillende soorten soldaten (met verschillende wapens, scores,…) betrokken, dan maak geef je elke soort de Levenspunten van hun aantal, en verdeel je de andere kant indien nodig in evenveel “soorten” (ook als ze in feite dezelfde scores hebben).

Bvb. voortgaand op het voorbeeld hierboven: de 40 mensen zijn onderverdeeld in 20 hellebaardiers en 20 boogschutters met verschillende uitrusting en gevechtsscores. In dat geval simuleer je dat met een gevecht van een boogschutter-eenheid van 20 LeP en een hellebaardier-eenheid van 20 LeP, elk met hun eigen wapens, BW, AV, AW,… Die nemen het dan op tegen de hoger vermelde 50 orks, die bvb allemaal +- dezelfde scores en uitrusting hebben. Als die in één groep blijven kun je daar in de simulatie een “ork” van 50 LeP van maken. Splitsen ze zich op (omdat bvb de hellebaardiers en boogschutters niet dicht genoeg bijeen staan om met dezelfde groep aan te vallen), dan maak je er voor de simulatie 2 eenheden orks van, met elk 25 LeP, of één van 20 LeP en één van 30 Lep, etc…

Heeft één kant veel betere “individuele” levenspunten dan een andere (bvb ogers of trollen tegen mensen), dan kun je voor elke menselijke soldaat in een eenheid 1 LeP geven, en voor bvb voor elke oger 2 LeP, voor elke trol 3 LeP,…

Of bvb 15 boeren tegen 10 geharde huurlingen: 15 LeP voor de eenheid boeren, maar ook 15 LeP voor de eenheid huurlingen, ook al zijn ze maar met 10 (indien een individuele boer bvb slechts 25 Lep zou hebben, en een individuele geharde huurling 35 à 40 LeP).

Dit systeem vervangt uiteraard geen uitgekiend mass battle system, maar kan je uit de nood helpen als je plots een groter gevecht moet improviseren.

Het systeem van 1 soldaat = 1 LeP is vooral op kleinere veldslagen toepasbaar: tot +- zo’n 100 soldaten per kant. Bij grotere veldslagen zou ik proportioneel te werk gaan: bij 200 soldaten aan de talrijkste kant zou 2 soldaten gelijk zijn aan 1 LeP. Bij 1000 soldaten aan de talrijkste kant zou 10 soldaten = 1 LeP voor deze veldslag, enz… Wat natuurlijk voor de veel minder talrijke kant tot zware verliezen kan leiden.

Toch zou ik hoe groter de veldslag, hoe meer geneigd zijn een “echt” mass combat systeem te gebruiken, liefst zo goed mogelijk gebaseerd op het originele systeem/spelwereld.

Eind jaren ’90 had de Duitse versie van OdM, Das Schwarze Auge (DSA) zo’n systeem: “Armalion”.

Met wat rondzoeken vind je daar misschien nog wat van. Het was minature-based, dus ook op eerder kleine veldslagen gericht, maar niets verbiedt je om bvb te zeggen: 1 figuurtje = 10/50/100 soldaten…

Opties bij mijn regels:

Vanaf +- 25 {415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} verliezen bij een eenheid van kan een Moed-proef vereist zijn om te blijven vechten, een verzwaarde Moed-proef bij 50 {415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} verliezen, en nog feller verzwaard bij 75 {415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} verliezen.
Na elk van deze 25/50/75 {415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} verliezen (indien ze doorvechten): telkens -1 TP (dus -3 TP bij 75 {415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} verliezen). Dit omdat een verminderd aantal soldaten wellicht minder vijanden zal kunnen doden (en ook door een verminderde cohesie na verliezen). Uitzondering kunnen hier ware fanatici, berserkers enz… zijn: die kunnen hun volle TP houden tot ze uitgeroeid zijn (of winnen).

Maarten answered 3 jaar ago

Dag Tsadir,

Het systeem dat ik bedacht lijkt heel hard op je uitleg. Bedankt voor de wall of text :)

Ik voorzie ook aangepaste LE voor eenheden. Zo heeft een elite riddereenheid van 20 ruiters meer LE dan een eenheid lichte infanterie.

Ik heb mijn systeem getest en het werkt bijna even snel als een gewoon OdM gevecht waar iedereen zijn eigen beurt heeft, als je het door hebt. Mijn spelers neigen nog al vaak naar het realistische toe, dus ik heb het systeem wat moeten balanceren zodat het in hun ogen wat 'echter' leek dan zuiver: Aanval, schade, aanval, schade.

Het verschil zit er in dat in een veldslag beide partijen tegelijkertijd schade doen. Het leger dat aanvalt doet meer schade, dan de verdediger die afweert. (100{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} vs 50{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437}, m.u.v. bij 1(150{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437}) of 20(0{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437})) Een succesvolle afweer beïnvloed dus niet de aanval, maar wel het aantal schade dat de verdediger toekent. Zo ondervinden beide partijen schade tijdens elke aanval, wat het best snel laat gaan.

Als beide partijen tegelijkertijd opgaan, beslist een D20 wie er aanvalt. De laagste score valt aan.

Het aantal soldaten in een eenheid bepaalt ook hun moraal. Met moedproeven om te zien of ze vluchten of al dan niet ordelijk terugtrekken.

Charismaproeven van de helden kunnen de moraal van eenheden optrekken. Zichtbare heldendaden ook.

Ik ga het systeem bewaren voor als we terug aan tafel kunnen spelen. Dat leek ons allemaal spannender en konden rollen beter verdeeld worden.

Bedankt voor de input allemaal!

Zodra ik tijd heb om al mijn regels er over duidelijk neer te typen, dan post ik een link zodat jullie zelf eens kunnen oordelen.

Niels answered 3 jaar ago

Hoi Maarten,

Hoe verloopt de veldslag voor het leger van je helden?

Mvg,

Niels