Over legers en oorlogsvoering

Het OdM ForumCategorie: VraagOver legers en oorlogsvoering
Maarten asked 2 weken ago

Beste Avonturiers en Meesters,

(het is lang, dus neem uw tijd)

Mijn avontuur is wat uit de hand gelopen. Toegegeven, als meester kan je zelf heel wat sturen en bepalen, maar ik ga liever mee in zotte ideeën dan constant dingen af te blokken. Dat zorgt vaak voor extra werk om dingen uit te zoeken of van niets af te creeëren. Zoals de titel doet vermoeden, heeft mijn groepje avonturiers hun handen kunnen leggen op een aardige som dukaten. En ze hebben niet stil gezeten. Ze bouwden een kleine stad tussen Horasia en Kuslik en bouwden een legertje op van ruwweg 2000 manschappen. Aangezien ze de regio quasi geannexeerd hebben, hebben ze tegen de haren van enkele edellieden en patriciërs ingestreken en die zijn zich in het geheim aan het mobiliseren. Daarnaast is er al een open rebellie tegen de nieuwe machtshebbers in de streek. (Ze zijn iets te hard de omliggende regio’s aan het negeren en hun stad aan het micromanagen, tot groot ongenoegen van Giraldo hun zelfgekozen burgemeester) (We spelen een mengeling van 1.0 tot en met 3.493843, en ik steel af en toe wat leuke dingen uit de 5de editie)

Mijn vragen zijn:

  • Heeft iemand ooit al veldslagen gevoerd in OdM? Hoe ging dit technisch in zijn werk?
  • Heeft iemand weet van enige regelgeving omtrent grote gevechten?
  • Zou er iemand geïnteresseerd zijn om mijn huisgemaakt, op ODM-gevechtsregels gebaseerde, veldslagsysteem eens door te nemen en te zien of het werkt en waar de knelpunten zitten?
  • Heeft er iemand tips (behalve, doe het niet want dat kost u keiveel tijd) voor veldslagen?

Dank u voor uw tijd. Voor een tip van de sluiter, zie onder.

Groeten,

Maarten

Om een idee te geven:

Ik wil een systeem uitwerken waarbij het eigenlijk lijkt op een simpele gevechtsronde waarbij eenheid tegen eenheid vecht in plaats van man tegen man. Er gaan sowieso veel eenheden zijn op het slagveld wat het uiteraard vertraagd. Een Gevechtsronde(GVR) beslaat ongeveer 2 minuten speltijd tijdens de slag.

Voorlopig bestaat een GVR in de veldslag er zo uit:

1) Bepalen welke eenheid aanvalt: Bij verrassingsaanvallen of charges is dit duidelijk. Anders rollen de 2 eenheden met een D20, de laagste mag eerst aanvallen. De andere weert af.

2) Aanvaller rolt zijn Aanval. Succes: Trefpunten(TP=aantal manschappen van de vijand die sterven tijdens de aanval), Mislukking: Halve trefpunten (want geen lijkt raar, dit is enkel het geval als er een 20 wordt gerold)

3) Verdediger rolt Afweer. Succes: Trefpunten. Mislukking: Halve trefpunten (idem boven). AV scores zijn altijd hoger als AW scores tenzij een eenheid specifiek kiest om alleen af te weren omdat ze zijn ingegraven of een shield wall opzetten.

4) Moraal en Aantal manschappen checken: Elke eenheid heeft moraal, verliest een eenheid 10% van zijn max. aantal, dan daalt dit een punt. Vanaf 3 beginnen ze automatisch aan een ordelijke terugtocht. Bij 1/0 vluchten ze wanordelijk.

5) Commando’s geven (indien de generaals hier voor kiezen)

Dat zijn de grote lijnen. Alleen al dit systeem vraagt een hoop statistieken die ik moet verzinnen en waar ik zo goed als rond mee ben. Het zal niet zo vlot gaan als een echt gevecht, maar ik hoop dat dit werkbaar is en niet te willekeurig om de spelers niet het gevoel te geven dat alles op voorhand al vast ligt.

5 Antwoorden
Niels answered 2 weken ago

Hoi Maarten,
persoonlijk geen ervaring met OdM veldslagen. Maar hier op de site staat een artikel geschreven door Rodlofo over massagevechten. Mischien heb je daar wat aan?
Je kunt zoeken via het loepje rechts boven en dan massagevechten invullen.
Mvg,
Niels

Bas answered 1 week ago

Hoi Maarten,

Als speler heb ik ooit mee mogen doen aan de veldslag uit het avontuur ‘Mehr als 1000 Oger’. Het is al een paar jaar geleden, maar volgens mij gebruikten we daar een kaart met hexagonale velden en allerlei fiches voor de diverse eenheden, en aangepaste regels. Ik weet niet of je dat avontuur ergens op kunt duikelen, maar misschien heb je er iets aan.

Groeten,

Bas

frank answered 7 dagen ago

Hoi Maarten,

Aan regels voor en avonturen met veldslagen kan ik je niet helpen, op de site is alleen het artikel van Rodlofo over Massagevechten.

Ik zou je regels best willen lezen, en ze van commentaar voorzien, voor wat het waard is.

Verder heb je natuurlijk gelijk, dat het keiveel tijd kost, maar er is een kans dat je een gedenkwaardige veldslag gaat beleven.

Zelf heb ik geen ervaring met massagevechten, mijn enige tip zou zijn om te zoeken bij andere rollenspellen en je kunt "Mehr als 1000 Oger" als pdf kopen (€4,99), ook op http://www.drivethrurpg.com

Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat van je noeste arbeid en wat je spelers er van vinden.

Maarten answered 5 dagen ago

Dag Bas en Frank,

Bedankt voor de reacties.

Mehr als 100 Oger klinkt al veelbelovend, hoewel mijn Duits ondermaats is. Toevallig iemand die dit in het Nederlands of Engels heeft gevonden? Anders zal ik me aan het vertalen moeten zetten

Rodlofo’s systeem is simpel en lijkt heel hard op wat ik zelf bekokstooft had, wat me sterkt in mijn systeem.

Maar het houdt weinig rekening met voordelen van bijvoorbeeld cavalerie tegenover infanterie of boogschutters.

Ik test het systeem vanavond uit met mijn groep.

Om er in te komen, gaat mijn groep eerste kleine schermutselingen houden in de vorm van oorlogsoefeningen met hun eigen legertje.

Frank, hoe kan ik het bestand eventueel met je delen? Ik gooi al mijn werk in google drive zodat ik niets kwijt raak dus ik kan eventueel mijn bestand wel delen.

frank answered 5 dagen ago

Het lijkt er op dat er alleen maar een Duiste versie is. Mocht je het willen gaan vertalen, ik wil graag meehelpen.
Kijk ook even naar deze pdf: Handouts voor Mehr als 1000 Ogers, daar zit een hexagonale plattegrond bij en ook fiches voor de diverse eenheden, zoals Bas al over sprak. De fiches wel zelf printen en uitknippen.
Wat betreft bestanden delen, je kunt hier in een reactie de link plaatsen, dan haal ik het bestand op en verwijder de link weer uit je reactie of je stuur me een bericht via het Contactformulier
Veel succes en plezier met de schermutselingen.