Regels zijn regels, of toch niet helemaal?
Ik zat te scrollen door "De Wetten" en zag het staan.
Een regel waarbij je denk oké, maar is dat in real time action ook zo?
"mag geen tweehandswapens gebruiken".
Op zich een regel waar je standaard van zeg, prima.
Dan schiet die al oude discussie in je hoofd.
Het is geen vertaalfout, maar wel discutabel in een gevecht.
Oh ik ben geen voorstander dat een dwerg met een tweehander gaat zwaaien als standaard wapen natuurlijk.
Maar ik heb even een klein scene gezet.
"De zwerver Henkus is in een titanenstrijd met een 3 meter grote Trol.
En als al het onfortuin op je pad komt, zijn kameraad Roderick heeft het leven al verlaten, breek ook nog je sabel in vier stukken.
Naast Roderick lig de Tweehander die hij gebruikte......"
Volgens de regels zou Henkus dus ten dode opgeschreven zijn want hij mag die NIET gebruiiken als beperking.
In real time action zou Henkus het zwaard pakken, hoe onhandig dan ook om toch nog iets te hebben....
Dit is een open vraag en geen commentaar, maar pas je de regels nu toe of zo als wij dan deden, met een gigantische - pak je held het wapen en probeer er het beste mee te doen... ik vind deze vraag eigenlijk best één om eens over na te denken
De regel zegt niet dat je geen tweehander mag gebruiken, maar dat het niet bij je uitrusting kan horen. Omdat het te groot of te zwaar voor je Held is om lekker mee te vechten.
In jouw voorbeeld krijgt Henkus wel wat verzwaringen op zijn AV en AW, misschien vindt de Meester dat er LK- of BE-proeven nodig zijn bij elke zwaai.
...en dan zou het alsnog kunnen dat Henkus ten dode is opgeschreven.
Je titel van je vraag: regels zijn regels of toch niet helemaal, is precies het credo van OdM.
Inderdaad.
In een heel leuk artikeltje in de oude Aventurijnsche Bode van OdM Leeuwarden (nr 3, blz 1-3) wordt dat probleem ook behandeld, en er wordt zelfs een (optionele) regeltechnische mouw aan gepast.
De regeld rond tweehandigge wapens vind ik persoonlijk ook niet altijd realistisch. Een speer word gezien als tweehandig wapen en kan in OdM dus niet samen met een schild gebruikt worden. Als ik kijk naar de klassieke oudheid zie ik honderden hoplieten met schild en speer op het slagveld. Deze slagen zijn dus in de OdM wereld als we de regels naleven niet mogelijk...
@Niels: Dit klopt niet.
De speer wordt niet als een tweehandswapen beschouwd.
De tweehandswapens die niet met een schild gecombineerd kunnen worden staan apart aangegeven (tweehandszwaard, barbarenstrijdbijl, strijdhamer,...) .
Je kan een speer zelfs werpen, wat me ook lastig te doen lijkt met twee handen.
@ Tsadir
Ik heb er de regels nog eens op nageslagen (zie opsomming hieronder) maar ik kan alleen in de spelregels “Met Mantel, Zwaard en Toverstaf” vinden dat een speer eventueel met een schild gebruikt kan worden, met een LK van 16+. Omdat het dan als eenhandig wapen geld.
Ik heb “De wetten van Aventurië” van Luc nog even buiten beschouwing gelaten daar dit een concept is waar nog wijzigingen in kunnen komen.
In OdM 1 Het boek van de regels kan ik de speer alleen als werpwapen (blz 41) vinden.
In de doos “OdM profesioneel” en de latere FPO doos “Inleiding op het avontuur” staat in regelboek 1 (het pad van avontuur) de speer niet vermeld maar wel in regelboek 2 (De helden van Avonturië) op blz 61 met als opmerking een “c”.
In de legenda staat bij “c” c) Tweehandigwapen, men kan geen schild tegelijkertijd gebruiken.
In OdM 5 (LT ) (blz 368) staat bij speer de toevoeging (2H). Met in de legenda (blz 365)
2H: Een wapen dat met twee handen moet worden gehanteerd. Hierdoor is het gebruik van een schild, een tweede wapen of het bijkomend gebruik van een pareerwapen uitgesloten.
In het boek “Met Mantel, Zwaard en Toverstaf” uit de doos met de zelfde naam (FPO) Staat op blz 86 bij speer en houten speer de opmerking w,t en bij speer nog de toevoeging (10).
In de legenda (blz 87) staat
w: Het wapen kan tevens geworpen worden, zie werpwapens
t: Tweehandigwapen
Op blz 88 staat bij “10” Kan vanaf LK 16 met één hand gehanteerd worden, zonder LK-bonus. WV voor eenhandig gebruik: 4/3
Op blz 72 staat bij de gevechtsregels over schilden “Een vechter die een schild gebruikt, kan niet tegelijkertijd een tweehandswapen hanteren.”
@Niels,
Ik kreeg ineens het beeld van Germanen en Romeinen uit Astrix op mijn netvlies, die dragen allen een schild en hanteren een speer... het hanteren van De Speer kan dus ook als eenhander. wel moet je daar vermoed ik getraind in wezen, maar dat telt voor meerdere wapens....
@Sjon:
de speer die de Romeinse voetsoldaten samen met hun schild droegen, was een werpspeer.
In het lijf-aan-lijf gevecht gebruikten ze - samen met hun schild - een kort zwaard.
@Sjon,
Zoals Gunter al aangeeft gebruiken de Romeinse legionaires zoals afgebeeld in de Astrix strips hun speren als werpwapens.
Het is zeker zo dat het gebruik van speer en schild training vergt maar dat is in de spelregels op te nemen. Desnoods maak je er eeen extra wapentalent van speer & schild.
Maar mijn punt is dus dat de speregels het op dit moment niet toestaan en dat vind ik persoonlijk wel jammer.
@Niels: in je opsomming gooide je wel alle edities van DSA door elkaar. Het gaat in deze thread specifiek over "De Wetten", dus OdM 1.
Daar staat in het Boek van de Regels de speer inderdaad alleen als werpwapen vermeld (foutje?), maar in de Ausbaubox (uitbreidingsdoos, nooit officieel in het Nl vertaald) staan waarden voor speren in melee (al zijn die niet denderend). In OdM/DSA 1 wordt dus nergens gezegd dat speren tweehandswapens zijn.
De Uitgave van FPO (OdM Professioneel) is OdM 2, en "Met Mantel, Zwaard en Toverstaf" is al OdM 3.
In OdM 5 valt de speer onder stangwapens, en kan volgens het (basis)Regelwerk inderdaad enkel met 2 handen gevoerd worden. Er wordt wellicht van uit gegaan dat voor een efficiënte 'hoplietenstijl' naast specifieke training ook een militaire formatie zoals op een slagveld nodig is, wat in de meeste rollenspelsituaties eerder zeldzaam is.
Toch wordt in OdM/DSA 5 de mogelijkheid voorzien. Helaas nog niet in het Regelwerk, wél in de uitbreiding Rüstkammer I : "Helden können Stangenwaffen, die mit zwei Händen geführt werden müssen, auch einhändig führen. In diesem Fall gillt allerdings: die Waffenreichweite sinkt von lang auf mittel, die Waffe verursacht -1 TP und der PA-Modificator verschlechtert sich um 1 [al kan je natuurlijk ook dmv je wapentechniek 'Schilden' afweren]. Dadurch ist es z. B. möglich, dass ein Speerkämpfer gleichzeitig einen Schild führen kann. Es ist allerdings nicht möglich, zwei Stangenwaffen gleichzeitig zu führen."
@Niels en @Gunter
Het kan natuurlijk een optionele 'talent' worden gemaakt, maar geloof niet dat Ullises daar op zit te wachten.
Regels zelf toevoegen kan je als 'spelleider' altijd, niemand zal je daarin tegen houden.
Nu vind ik het wel interessant of een speer nu als eenhander of tweehander is, maar (hoewel een ridder wapen,dus getraind vind ik) rijden ze tijdens een lanswedstrijd op een paard met een lans in de één en schild in de ander dat zijn toch drie handelingen... en schijnt te kunnen.
Het is maar een voorbeeld, dat soms het in praktijk net even anders werkt dan je in spelregels kan weergeven, daar ken je dus naar kijken, maar of het veranderen gaat.... het is wel een vraag van Niels waar ik nieuwsgierig naar bent hoe je dat oplost... ik heb hoofdzakelijk als speler gespeeld, met nu een klein beetje ervaring als spelleider, als werpwapen prima, maar als man tot man wapen, heb ik überhaupt met houten stelen iets, wil je wel tegen een goed zwaard vechten? Dat terzijde
@ Tsadir: Hopelijk omt de aanvulling snel in het regelsysteem. Maar in ieder geval bedankt voor de info (hoewel mijn Duits erg slecht is).
@ Sjon: Lansrijden is weer een ander talent waar je zeker op moet trainen. Het is mij ooit verteld dat het voor 80 tot 90{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} beheersen van je paard is. Maar inderdad het gaat om voorbeelden waar de (Nederlandse) spelregels niet altijd in voorzien.
@Niels: het komt erop neer dat je een speer met schild kunt combineren in DSA/OdM 5 (toch als je die regel in Rüstkammer I gebruikt; maar je kan die regel ook gebruiken zonder de andere regels van die uitbreiding).
Je krijgt dan:
-1 TP (kan je ook in OdM 1 toepassen)
-1 Afweer (al kan je in OdM 5 dan je AW op "Schilden" ipv "Stangwapens" gebruiken als die na modificaties beter is; in OdM 1 zou ik die -1 op AW niet toepassen: zou wat raar zijn dat een schild je slechter doet afweren...)
De (melee)reikwijdte wordt Middel ipv Lang (deze regel ivm reikwijdte van meleewapens bestaat niet in OdM 1, en kan je dus negeren)
Kortom, in OdM 1 zou je, gebaseerd op deze OdM 5 regel, speer en schild kunnen combineren, in ruil voor -1 TP, maar met de voordelen van een schild: dus +1 BW / BP (of in plaats daarvan bonus op AW van +2, maar dat was altijd optionele of huisregel dacht ik).
@Tsadir nogmals bedankt.
Volgens mij kun je in OdM1 kiezen voor een AW+1 of een BW+1 bij een schild maar ik heb nu de regels niet bij de hand.
Please login or Register to submit your answer