talent Talenkennis (OdM2)

Het OdM ForumCategorie: Vraagtalent Talenkennis (OdM2)
frank asked 5 maanden ago

Bart en ik zijn bezig met een updat evan het OdM2 Regeboek en lopen tegen iets aan.

Het talent Talenkennis, dit is de (voorlopig nieuwe) tekst die daarbij hoort:

*Wij gaan ervan uit dat elke held de taal van het Middenrijk, het Avonturijns, tot op zekere hoogte kent – en natuurlijk zijn eigen taal, als hij tot een speciale taalgemeenschap behoort (b.v. Mohas of Nivesiaans).
Talentpunten boven TaW 0, geeft de held het vermogen om een andere taal te begrijpen. De held kiest zelf de taal. De volgende lijst toont hoeveel talentpunten men moet spenderen om een van de opgesomde talen te beheersen:*

Maar hoe werkt dat dan precies, ook met talentproeven?

Stel de Held Arak heeft voor Talenkennis een TaW 7.
Dan kan hij die zeven punten gebruiken bij een talentproef, maar wat als Arak nu een taal leert, bijvoorbeeld Dwergentaal. Die kost 3 punten. Is zijn TaW Talenkennis nu nog maar 4 of blijft die zeven?
Weet iemand hoe dit werkt?

Een extra vraag:

Wat zijn de vertalingen van de volgende termen in het Nederlands, dit zijn allemaal de Duitse termen voor verschillende talen uit Avonturië.
Elfisch:
Goblinisch:
Koboldisch:
Mohisch:
Nivesisch:
Norbardisch:
Novadisch:
Orkisch,
Ogrisch:
Trollisch:
Zwergisch:

1 Antwoorden
Bas answered 4 maanden ago

Dag Frank,

Als je zelf het antwoord nog niet gevonden hebt: voor zover ik weet is de talentwaarde die je hebt inderdaad het totaal aantal punten dat je kunt investeren in vreemde talen. Dus in jouw voorbeeld blijven er na investeren van 3 punten in de Dwergentaal nog 4 punten over voor een andere taal die geleerd kan worden.

In het Duitse boek staat ook nog het volgende:

"Ein Held mit TäW 15 beherrscht alle aventurischen Sprachen (mit Ausnahme von Koboldisch und Drachisch), obwohl die Summe der Sprachschwierigkeitspunkte höher als 15 liegt."

Voor wat betreft de talen gebruiken wij de termen ‘Dwergs’, ‘Elfs’, ‘Trolls’, ‘Nivees’ etcetera.