Fanmateriaal

Sinds 1 september 2021 gelden er (strengere) regels voor het fanmateriaal dat hier mag en kan verschijnen. Het is helaas niet helemaal duidelijk wat die regels zijn, daarom hier een poging om duidelijkheid te scheppen. Deze pagina kan en zeer waarschijnlijk zal in de toekomst aangepast worden als de rechthebbende verduidelijkingen en/of nieuwe regels aangeven. Dus kijk voordat je werk aanlevert altijd wat de laatste stand van zaken is en of jouw werk daaraan voldoet.

Datum uitgifte: 15 november 2021

Je kunt een eigen verzonnen en geschreven avontuur hier laten publiceren, het kan als je dat wilt nog eerst in de Selecta-lay-out worden gezet. Het werk is dan gratis en voor niks te downloaden en te gebruiken door een ieder die dat wil.

De Hoofdregel

Het avontuur is door jezelf bedacht en geschreven

Ook een vertaald of omgezet werk mag als je de toestemming hebt van de oorspronkelijke schrijver, vermeld altijd de naam van de schrijver en de originele titel. Daarnaast ook verduidelijken hoe je aan de rechten bent gekomen, vaak staat er in het originele werk al een copyright, bijvoorbeeld Creative Commons waarin duidelijk wordt gemaakt hoe het werk gebruikt mag worden. Neem deze over in je eigen werk.

Avonturië

Je mag alle plaatsen, rivieren, bergen en zeeën gebruiken in je avontuur.

Personages die in Avonturië leven en voorkomen, dat wil zeggen die voorkomen in andere avonturen, is een lastige kwestie en het advies zou zijn om het niet te doen.

Termen

Je kunt gebruik maken van de termen van »Het Oog des Meesters«, de eigenschappen: Moed, Slimheid, Charisma, Lichaamskracht en Behendigheid kun je benoemen. Beveiliging wapenrusting en Levensenergie ook. Je kunt in je avontuur een Held een Moedproef laten doen, een klein monster gaat na 3 GvR op de vlucht. De Tovenaar verliest 5 AsP, een maaltijd kost 3 keuzers, het mag allemaal.

Spelregels

Je mag geen een spelregel beschrijven uit »Het Oog des Meesters«, ik herhaal: in je avontuur leg je nooit een spelregel uit, niet hoe een Held wordt gemaakt, hoe een gevecht gaat of hoe een toverspreuk werkt. Je schrijft ook niet op hoeveel LE een Hazeldraak heeft of wat de kosten in AsP zijn van een spreuk. Alles wat in een regelwerk staat mag je niet in je eigen werk zetten. Iemand die het spel wil spelen zal een officieel Regelwerk moeten aanschaffen.

Als je een nieuw monster bedenkt dan mag je daar wel de waardes van aangeven Let op: Ga geen Kastanjedraak bedenken die wel erg veel lijkt op een Hazeldraak. Het zelfde geldt voor Meesterfiguren, die mag je zelf bedenken en van waardes voorzien maar zorg dat het niet lijkt op een bekend figuur uit de wereld van »Het Oog des Meesters«.

Pas ook op met zelfbedachte regels en gevechtregels, het zou kunnen maar niet als het te veel lijkt op een bestaande regel. In dat geval vermeld je waar de lezer uitleg kan vinden over de regel. Als het boek te koop is op drivethrurpg dan benoem je dat. Mijn advies is om weg te blijven van zelfbedachte regels.

Afbeeldingen

Gebruik geen afbeeldingen van OdM of DSA. Gebruik ook niet zomaar plaatjes die je van internet plukt. Zoek werk dat vrij te gebruiken is en vermeld bij elke tekening wie de maker is en welke rechten er op rusten.

Wil je toch officieel Ulisses materiaal gebruiken dan zal je werk via hun Scriptorium moeten worden gepubliceerd. Hier kan het dan niet worden geplaatst, natuurlijk kan er wel een bericht worden gepost waarin we iedereen op attenderen waar jouw avontuur te verkrijgen is.

Ook kaarten, plattegronden zijn nog onduidelijk wat daar wel en niet mee kan. Vandaar ook voor nu het advies: geen kaarten van Avonturië en alle nederzettingen. Een zelf getekende kaart van een bos, een grot of een niet-officiële OdM-stad mag wel.

Vragen?

Mocht je toch nog vragen hebben of denk je dat hier iets heel wezenlijks ontbreekt stuur dan je vraag of opmerking via het contactformulier. Je krijgt dan antwoord en we zullen indien nodig de tekst hier aanpassen.