Het rollenspel OdM

Oude Pagina
Fantasy rollenspel

The Lord of the Rings, de Hobbit, Game of Thrones en andere films worden fantasy films genoemd. De reden ligt voor de hand: het gaat om werelden waar magie en fantastische wezens schering en inslag zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over de wereld van Het Oog Des Meesters. Het verschil met de film is echter dat je in Het Oog Des Meesters zelf de rol van een karakter speelt in die fantastische wereld, en er dus deel van uitmaakt. Dat is de basis van het rollenspel.

Wat is een rollenspel?
Een rollenspel is geen toneel

Het Oog Des Meesters fantasy rollenspel wordt gespeeld met meerdere spelers aan een tafel. Het is dus geen toneel. Elke speler speelt de rol van één karakter dat zich in de wereld van Avonturië bevindt. In fantasy rollenspellen zijn de meest gebruikelijke karakters de elf, de dwerg, de strijder en de tovenaar. Natuurlijk bestaan er in Het Oog Des Meesters nog veel meer karakters om te spelen. Deze karakters noemt men ook helden.

De spelleider is als een regisseur

Eén speler leidt het spel; hij is de meester. De meester bereidt, voor hij aan een spel begint, een scenario voor waar de spelers samen in belanden. De scenario’s worden simpelweg ‘avonturen’ genoemd. Avonturen worden uitgegeven in A4 boekvorm en bevatten soms kleurrijke kaarten of informatie over de streek waarin ze zich afspelen.

Spelen is communiceren

Nadat de meester de helden in een bepaalde situatie heeft geplaatst, is het aan de spelers om te vertellen wat hun helden doen, wat ze zeggen, hoe ze reageren op hun omgeving. Daarop zal de meester op zijn beurt reageren en zo ontstaat er een avontuur, dat zich gedurende het spel verder afwikkelt. De spelers leven zich in het karakter van hun held.

Het scenario is onvoorspelbaar

Van bij het begin van het scenario zijn de helden vrij te doen en laten wat ze willen in de wereld waar ze zich bevinden. Het avontuur bevat altijd de nodige hints over wat er eigenlijk verkeerd loopt en hoe de helden dat moeten rechtzetten. Het oplossen van dat probleem gebeurt echter op een manier die de helden zelf bepalen, maar lukken doet dit niet altijd. bovendien kan dit heel dikwijls verschillen van wat de meester verwacht.

Dobbelen voor je leven?

Voor het spel begint moet je je held samenstellen en zijn karakter eigenschappen d.m.v. scores op papier zetten. Na een avontuur ga je die scores aanpassen als je daar voldoende ervaringspunten voor gehaald hebt. De scores heb je nodig als je held op de proef gesteld wordt: in gevechten, bij het toveren of in moeilijke situaties. Je werpt hiervoor met een dobbelsteen. als je worp lukt, slaag je in je bedoeling: een ork aanvallen, een vuurbal creëren, over een 3 meter brede ravijn springen.

Je held is meer dan enkele getallen

Dobbelen is geen ‘deux ex machina’. Als de situatie het toelaat, is het veel stijlvoller om de bedoelde actie in het rollenspel uit te spelen:  “Maar koopman, u zegt dat deze steen geen echte robijn is, maar ik zeg u dat het meer is dan dat. Deze rode parel heeft aan de hals van de mooiste prinses uit het Lieflijk Veld geprijkt. Totdat hij gestolen werd door een kwade tovenaar, die er later een groot deel van zijn krachten heeft ingestoken, omdat de steen die magisch kan verdubbelen. Deze steen is 100 gouden dukaten waard!” Gewoon dobbelen voor het talent “liegen” was het alternatief, maar geef toe, het is niet zo avontuurlijk.

Het einde van een avontuur is niet het einde van je held

Het einde van elk avontuur, of het nu tot een goed einde gebracht werd of niet, deelt de meester avontuurpunten uit aan de overlevende helden. Dankzij deze avontuurpunten  kunnen de helden zich verbeteren. Je kunt ze dus zien als opgedane ervaring. Elke overlevende held behoudt zijn karaktersdocument en kan het dus gebruiken voor een volgend avontuur.

Alleen spelen kan ook

Op een rustige manier kennis maken met het spel Het Oog Des Meesters, of om de tijd te vullen wanneer je niet met anderen kunt spelen, zijn er de solo-avonturen. Die zijn ook heel interessant als hulpmiddel om de sfeer in Avonturië beter op te snuiven. Net zoals de gewone avonturen worden ze uitgegeven in A4 boekvorm, en het enige dat je verder nodig hebt om ze te kunnen spelen, zijn de basisregels, pen, papier, wat twintigzijdige en zeszijdige dobbelstenen.