wie zijn wij?

Oude Pagina

Touch one

Rodlofo

Hallo, beste gebruikers van deze stek,

Mijn naam is Trost Rudolf en sinds enkele jaren publiceer ik hier avonturen, spelershulpen, nieuwe magie, nieuwe spelregels en dergelijke meer voor Het Oog des Meesters eerste editie.
Ik ben al sinds 1983 actief in rollenspelgemeenschap, eerst in St. Niklaas (Belgie) waar ik in “Dungeons and Dragons,” “Chivalry and Sorcery,” “Call of Cthulhu,” “Top Secret” en andere minder bekende RPG participeerde als speler.
Ondanks het feit dat we een schitterende spelmeester hadden was er echter toch iets dat me in de eerste twee genoemde spelen tegen de borst stuitte, namelijk de ongeloofwaardigheid van sommige acties van de karakters.
Toen ik – het moet 1985 zijn geweest – in een specialist comicbook store (Wonderland, Hasselt) een doos zag liggen genaamd “Het Oog Des Meesters” (Basisspel) heb ik deze dan meteen aangeschaft en mijn gehele omgeving aangesproken. Al gauw kroop ik voor de eerste maal achter het scherm van de spelmeester  – en daar ben ik niet meer uitgekomen.
Spelers kwamen en gingen, maar het spel ging steeds verder. Algauw echter stuite ik op enkele gebreken in het spel die ik als onervaren spelleider niet zo meteen kon oplossen: hoe mak je eigenlijk een toverdrank? Hoe maak je vergif en wat zijn de gevolgen van een vergiftiging?
Daar dit lang voor het bestaan van google was, zat ik verschillende keren met de handen in het haar. Ook de acht verschenen avonturen werden (te) gauw afgewerkt. Ik besloot dan maar mijn oude “Dungeons and Dragons” avonturen te hertypen (ja, zo ging dat in die duistere tijden voor het internet) en zat uren achter mijn machine ter voorbereiding van het geplande avontuur op zaterdagmiddag. Oude avonturen, stripverhalen, films en TV reeksen…alles moest er aan geloven en diende als bron van informatie.
Toen ik nog eens in St. Niklaas was zag ik daar een groot groen boek staan genaamd “Warhammer.”
Iedereen in mijn oude groep aldaar was er razend enthousiast over en ik kon een exemplaar inkijken. Daar was het dan… regels en oplossingen voor al mijn problemen met “Het Oog Des Meesters.”
Ik begon naarstig deze regels om te zetten naar mijn wereld (van Dere was toen nog geen sprake) en was erg gelukkig met mijn  recente aankoop.
Een jaartje later stelden enkele van mijn toenmalige spelers voor om eens “Warhammer” te proberen, en dat was dan het voorlopige einde van mijn leven als een spelmeester van “Het Oog Des Meesters.” Ik keek niet meer achterom, ik was thuis…
De jaren verstreken, ik trad in het huwelijk, kreeg twee kinderen en speelde rustig verder met verscheidene RPG’s zoals het machtige “Call of Cthulhu,” “Top Secret” en een zelfontworpen superhelden rollenspel. “Warhammer” met haar grimmige wereld en duistere achtergrond bleeft echter steeds bovenaan staan. Ik heb nog wel ODM Professioneel gespeeld, maar vond het vele dobbelsteengebruik te afremmend voor een vloeiend verhaal en het maken van een held te veel werk voor te weinig informatie (sorry ODM liefhebbers, maar dit is mijn persoonlijke mening, die ik niet wil opdringen.)
In 2012, tijdens een reisje naar Canada, zat ik echter met mijn kinderen in de hotelkamer en er was “niets” te doen. Het was veel te heet buiten om genietbaar te zijn, de strips waren allemaal gelezen en de TV was voor beiden nog in een onbegrijpelijke taal. Toen had ik het idee om mijn oude nederlandstalige “Het Oog Des Meesters” eerste editie systeem te gebruiken en in de gauwte een kort avontuur voor hen te ontwerpen. En ja hoor, de genen hadden hun werk gedaan.. beide kinderen genoten en vroegen voor meer.
Eens thuis ging ik op zoek naar extra bronmateriaal, ik had nog alles van de eerste editie, maar mijn Duits- en Franstalige boeken en dozen had ik al lang doorgegeven. Zo kwam ik terecht op de stek van Enisoor en leerde Thorwahler kennen. Ook ging ik wekelijks op bezoek op het internaat van mijn kinderen waar algauw een paar groepen van trouwe “Het Oog Des Meesters” spelers ontstonden. Ik besloot dan maar om mijn oude geliefde een nieuw leven te geven en een poging te wagen om enkele van mijn “Warhammer” avonturen om te zetten naar ODM 1ste editie. Ook de problemen die ik alservoer als beginnend spelmeester poogde ik op te lossen door “Warhammer” regels om te zetten.
Er is mij verteld dat mijn bijdragen naast die van Ronnie Nijssen en Tsadir (beiden veel meer ODM liefhebbers dan ikzelf), behoorlijk populair zijn, maar daar heb ik enkel het woord van de eigenaar van de stek van.Het is niet bepaald moedgevend om uren tijd te besteden aan deze bijdragen en dan niet te weten of deze aanslaan of niet…
Graag had ik dan ook reacties ontvangen op mijn e-mail adres: Rodlofo1958@gmail.com – en voor degenen die zich dat moesten afvragen, ja, dat is mijn geboortejaar.

Rodlofo hulp / Rolfs hoek

Frank

Zoals vele ben ook ik in aanraking gekomen met het Oog des Meesters in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Helaas stopte de toevoer van Nederlandstalige avonturen al snel en ben ik zelf ook gestopt met het spelen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en met wat meer levenswijsheid pakte ik de avonturen weer op om het aan een nieuwe generatie te laten zien. Op zoek naar meer avonturen en informatie  kwam ik terecht bij deze website.

Downloadde allerlei avonturen en zag dat het nijvere werk van verschillende mensen wel wat opmaak-liefde kon gebruiken en dacht bij mezelf zou het niet leuk zijn om de avonturen om te zetten zodat ze eruit zien als de boeken van de eerste serie? Zo gezegd, zo gedaan. En daarom is er nu een hele reeks avonturen die al op de website stonden opnieuw in de schijnwerpers gezet.

De Engelse zeggen “don’t judge a book by its cover” maar “het oog wil ook wat”.

Franks hoek

Thorwalher (medebeheerder van deze stek)

Mijn naam is Johan en ik woon in het landelijke Dilbeek, inderdaad dat waar Vlamingen thuis zijn.
Rond 1985 kocht mijn echtgenote de OdM doos 1.0 en twee verhalen en die doos werd na het bekijken, nooit meer gebruikt.
Met ons beiden een avontuur spelen was nu ook niet zo spannend. Dus verder dan het solo-basis verhaal ben ik nooit gekomen.

Nu met oudere kinderen lag dat anders en zo een 4 jaar geleden startte ik met het spelen van “Het zwarte Everzwijn” in familiekring.
Geen idee waarom ik daarmee begon, ik zag de doos en wist dat het moment daar was om datgene want ik als 24  jarige niet kon nu als bijna 50 jarige  moest gaan doen. Noem het mijn lotsbestemming.
Ondertussen speelden we de Philleasson Sage en een hele reeks andere verhalen waarvan de verslagen en nuttige zaken te vinden zijn op de stek “Avonturië 3.0 MZT“. De stap van OdM 1.0 naar OdM 3.0 met mantel zwaard en toverstaf werd na de een jaar reeds gezet en tot nu toe zijn het die regels die wij gebruiken en mij goed bevallen. Zelf schrijf ik geen verhalen doch ben goed in het vinden van krochten van het internet waar alle uitgaven van DSA te vinden zijn in PDF vorm. Bij het ontdekken van deze stek werd mijn medewerking gewaardeerd en terwijl Enisoor zijn ding deed kon ik deze stek toch een extra “boost” geven door regelmatig zaken te publiceren die ik gevonden had en in die eerste jaren aangeleverd werden door Rodlofo en anderen. Zelf scanden ik aardig wat dingen in die hier en daar een eigen leven zijn gaan leiden.
Ondertussen is alles een stuk actiever geworden en zijn nieuwe medewerkers op het toneel verschenen zodat mijn taak makkelijker werd en nu door Enisoor meer werd overgenomen (Jeroen zeg het als ik verkeerd ben) en ik mij ondertussen bezig kan houden met het meesteren van OdM in wat men de Sibbe (familie) noemt doch volgend jaar zal ik voor het eerst met een echte groep en hopelijk met  de OdM 5.0 regels die dan uitgegeven zijn in het Nederlands Avonturië onveilig maken.

Als stichter van een spel en degustatie club, de gilde der landsknechten en Zytholoog in spe zijnde en medeoprichter van een Motorvriendenclub zijn de planningen druk doch altijd amusant !

Het éénvoudig opgestelde OdM 1.0 deed meer voor mij dan zomaar  een kans geven om in de RPG wereld te duiken, het gaf me ook de kans om met mijn familie , soms moest ik hen inderdaad wat aanporren, de verloren tijd, IT consultant zijnde, in te halen en met hen spannende avonturen te beleven waarbij de niet genomen vakanties verbleekten. En voor dat alleen ben ik OdM 1.0 (en 3.0 MZT natuurlijk ook ;-)) voor eeuwig dankbaar. Leve het Oog !

bijdrage Thorwalher

Ronnie Nijssen

bijdrage Ronnie Nijssen

Tsadir

Tsadirs hoek