gevechtsregelshet boek van de regelsOdM Documentenspelersspelersgroepenspelervaring

AV-OdM 1.0 : Uitbreiding van regels 1.0 : Lopen/springen/vallen.

Beste OdM speler ,

OdM 1.0 is de RPG die door elke “leek” en beginner effectief moet worden uitgetest. Het is bij uitstek een bundels regels die snel en makkelijk te vatten zijn en de spelers geen studiewerk geven alvorens te kunnen spelen. Ook de Meester kan snel aan de slag.

Vermoedelijk ligt deze toegankelijkheid aan de basis van het feit  dat heden ten dage deze regels nog zo populair blijken te zijn.

Onderstaande “EXTRA” is een logische uitbreiding van deze regels, zonder iets aan de éénvoud af te doen.

Wie graag dat ietsje meer spanning toevoegd aan de bewegingen in OdM 1.0 kan dat met onderstaand addendum snel bereiken.

 

OdM1.0-Extra
OdM 1.0 Uitbreiding van de Regels.

0 gedachten over “AV-OdM 1.0 : Uitbreiding van regels 1.0 : Lopen/springen/vallen.

  • Rudolf Trost

   Wij kennen elkaar waarscjhijnlijk wel. Ik zit reeds heel lang in het ‘geek’ wereldje en speel ODM sinds 1985.
   Daarvoor speelde ik D&D en Chivalry & Sorcery en Call of Cthulhu bij een groep in St-Niklaas.
   De eerste twee wens ik niet meer te spelen vanwege de te hoge ‘suspension of disbelief’ factor.
   Call of Chtulhu speel ik nog regelmatig maar steeds als Keeper.
   Ik moet bekennen dat ik in 1991 de overstap heb gemaakt naar Warhammer Fantasy Roleplay en me dat nooit heb berouwd. Voor mij is dit het ideale Fantasy RPG en ik leid twee volwassen groepen in dat spel.
   Ik heb ODM terug bovengehaald (ik heb zowat alles wat er ooit in het nederlands is verschenen, inclusief een nederlandstalige kaart van Avonturië) om mijn twee autistische kinderen een fantasie wereld te bezorgen. Op hun school werd dit opgemerkt en nu leid ik daar simpele avontuurtjes voor vier groepen autistische kinderen tussen 10 en 13 jaar.
   ODM 1ste editie leent zich hier perfect voor, maar ik ben teveel een spelleider die zich bezighoud met de ecologie van mijn wereld en daar laat ODM wel eens een steek vallen – bekijk ‘Herberg het zwarte everzwijn’ maar eens. Zo een draak… wat eet die? En een holle berg vol monsters waarvan niemand daarbuiten ooit heeft gehoort? Geef mij maar de Wereld van Warhammer waar dergelijke dingen wel goed zijn uitgewerkt zolang je de Chaos factor wat laag houd. Als ik je advies mag geven, zoek eens op het net naar de ‘Enemy Within’ Campaign.
   Dit is in mijn opinie het beste fantasy avontuur dat ooit is geschreven maar je moet het Kislev gedeelte vervangen door bijvoorbeeld ‘Lichemaster’ of ‘Dying of the Light.’
   Stuur me eens een mail op mijn e-mail (Rodlofo1958@gmail.com) en ik zal je eens wat doorsturen ter inzage.

   Beantwoorden
 • Holla holla, Hier moet ik toch even op reageren 😉
  De uitbouw doos 1989 gaf een eerste mooie aanzet om avonturië uit te diepen,(als OdM 1.0)
  Nu zoveel jaren later is Avonturië één van de meeste gedetailleerde werelden.
  Ik vind het zelf overdreven 🙂 (maar dat vind ik van sommige regels ook)
  Het probleem, geen van deze dozen werd ooit vertaald in het Nederlands.

  Beantwoorden
 • Rudolf Trost

  Sorry, het is zeker en vast niet mijn bedoeling om Het Oog des Meestes onderuit te halen; anders zou ik er niet zoveel tijd en moeite in steken. De werld van Avonturië werkt wel op het niveau dat het spel is bedoeld, maar hun ecologie heeft fouten die elke zichzelf respecterende spelmeester er kan uit halen maar waar beginnende spelmeesters zich op stuk bijten. Het is me al vaak overkomen dat zo een ‘jonge tak’ aan mij als ‘baard’ vroeg of er geen avonturen waren voor hogere graden, daar de monsters in de avonturen boeken te zwak of te sterk leken. Mijn antwoord is altijd: ‘het is jouw avontuur en jouw wereld. Doe er mee wat je wil. Als een monster of een situatie je niet bevalt, verander het dan.’ Sommigen antwoorden dan verbaasd: ‘ik wist niet dat dat mocht…’ Blijkbaar is regel 1 – het is jouw spel – niet echt duidelijk voor beginners. Ik weet dat ODM zo ongeveer 10 meter dozen en avonturen in het Duits bevat, maar daar zijn niet-duitstaligen (waar ik niet toe behoor) weinig mee. De Engelse vertaling is echter gestorven met de creator van het spel na het regelboek en één avontuur dat onzettend moeilijk te vinden is.
  Desondanks, toch mijn oprechte excuses voor de verwarring. Ik zal me vanaf nu op de vlakte houden en gewoon mijn ding doen.

  Beantwoorden
  • Hopelijk doe je dat niet, je op de vlakte houden ! 😉
   Het was zeker niet mijn bedoeling om iemand terecht te wijzen, ik heb daar gewoon a) niet de kennis en b) zeker niet de ervaring mee.

   Eigentlijk zeg je hetzelfde als ik, met dat verschil , ik heb geen ervaring met andere RPGs. Behalve het doorlezen van schaduwen en demonen.

   Nu wat ik wel geleerd heb, je moet een avontuurboek als een leiddraad zien en niet als het “alfa en omega” van uitvoering. Ik kijk wel naar de graden maar als het avontuur mij echt aan staat dan wijzig ik die wel en pas ik de waarden met zo een punt aan. Mijn vuistregel 1 punt is 10{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437}-15{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} op de sterktetabel, maar dat gaat niet overal op.

   Wij lassen nu “de vloek van de Mantikor” in onze avonturen in en dat is in graden veel te laag, ik heb er de nieuweling meester dan op attent gemaakt om er gewoon een lap op te geven.

   Onderstaande link vind ik niet slecht voor beginnende meesters :
   http://www.foob.be/vreemdetijden/hints_voor_rollenspel_spelmeesters.htm.

   Ik excuseer mij voor het feit dat jij je dacht te excuseren 😉 Voor niets nodig. integendeel.

   Beantwoorden
 • Rudolf Trost

  De link is heel erg duidelijk, waarom zet je hem niet op je stek? het zal vele nieuwe takken helpen bij het overkomen van de moeilijkheden voor beginnelingen. Toch bedankt voor je verklaring.

  Beantwoorden
  • Ik ben bezig met een oplijsting van alle nuttige informative op het WWW, die komen dan in de contacthoek te staan. Maar ik heb nog niet alles.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *