enisoorthe Dark eye

Eerste impressie Regelboek the Dark Eye 5.0

Eindelijk is de Engelstalige regelboek the Dark Eye 5.0 vandaag binnengekomen met de post. Wat een dik zwaar boek.  Het eerste wat mij te binnen schoot toen ik er vluchtig doorheen bladderde was hoeveel tekst en uitleg over de regels in staan.  Ik vind het nogal intimiderend hoe uitgebreid het is. Persoonlijk hou ik meer van de eenvoudige oude stijl maar zal mezelf de tijd gunnen om deze versie beter te leren kennen.  Talentenpunten verdelen om je nieuwe op te zetten karakter vorm te geven is zo een manier die ik niet ken. De gevechtsregels lijken ook nieuw. Mijn eerste indruk is dat het een goed verzorgd product betreft. Nu nog een regenachtige grijze dag om lekker thuis op de bank de regels rustig tot me te nemen.

Wordt  vervolgd

Enisoor

0 gedachten over “Eerste impressie Regelboek the Dark Eye 5.0

 • Wij spelen al een jaar met DSA5 nu en voor ODM-liefhebbers is het een “must”. Ik zou zeggen … blijf niet hangen aan die eerste versie die toch wat voorbijgestreefd is. Wij hebben alles van DSA sinds 1985 en zijn blijven opvolgen. Dit is zonder meer het beste dat ooit vercheen.

  Wij hebben momlenteel alle DSA5 regelboeken en kaartensets in het Duits (wat wij nog altijd gebruiken) én het Core Rulebook in het Engels (binnenkort ook de Almanak) wat wij gebruiken met een andere spelgroep.

  Aanraders, mijn beste ODM-vrienden!

  Beantwoorden
  • Ik heb die ook gesteund, kickstarter, ben eens curieus. Hopelijk zetten ze die laatste twee stretchen er ook bij.

   Beantwoorden
 • Ik ga mee met de tijd? Ben niet van plan te blijven hangen bij ODM 3. Zijn al die regels niet slopend voor het spelverloop vroeg ik mij af. Ik ga pas oordelen als ik het zelf gespeeld heb.

  Beantwoorden
 • Ik had mee gedaan aan de kickstarter. Wij spelen het inmiddels al weer zo’n 5 maanden en het bevalt erg goed. 🙂

  We zoeken trouwens nog spelers. 😉

  Beantwoorden
 • In onze spelergroep zijn we na 27 jaar nog steeds niet overgestapt van DSA3. het feit dat alles altijd in het Duits was hielp niet mee om over te stappen op een ander systeem. Ik heb nu echter het Engelse 5.0 boek in huis en ben positief verrast. het maken van een karakter is wel even wennen en ik ben nog niet vertrouwd genoeg met de regels om het te gaan spelleiden, maar dat gaat vast gebeuren in de nabije toekomst. Zodra het laatste deel van de Borbarad-campagne is afgerond (naar verwachting ergens volgend jaar) zullen we 5.0 gaan spelen…al is nog niet iedereen overtuigd om aan een nieuw systeem te beginnen.

  Beantwoorden
 • Wel, het ziet er naar uit dat ODM eindelijk volwassen is geworden.
  Als ervaren baard kan ik natuurlijk goed zien waar de erfgenamen van Kiesow de mosterd hebben gehaald – men neme wat van “Warhammer FRP,” een groot deel van “GURPS,” wat “Savage Worlds” materiaal en een beetje “D&D,” en dat overgieten we dan met de bekende ODM saus. En wat een mooi resultaat is er geboekt!
  De wereld van Dere – altijd al het sterkste punt van ODM/DSA – krijgt eindelijk het respect dat hij verdient en de helden worden plotseling veel levendiger en diverser. Je kan nu een ganse groep Thorwahlers spelen en toch alle helden van elkaar laten verschillen. Dit is enkel de groten onder de RPG’s gegund.
  Al met al dus een pracht resultaat, ik was zeer onder de indruk.
  Het geheel imponeerde me zoals enkel Warhammer first edition dat ooit deed.
  Wie weet ga ik na al die jaren in Warhammer nog eens terug naar Avonturië en bezoek wat oude kennissen en vrienden – vijanden heb ik er niet meer… [sic].
  Gefeliciteerd met de vijfde editie, jongens. Laat nu al de voorgaande edities maar opgeborgen. Dit is het moment dat voor ODM een nieuw leven begint.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *