avonturen handoutsFranks hoekOdM 1www.hetoogdesmeesters.com

5 oudjes vernieuwd

Hier zijn vijf  niet officiële avonturen in een nieuw jasje gestopt.

Alleen Erik Traas is als schrijver bekend, van de andere verhalen kon ik niet achterhalen wie de schrijver of vertaler is. Mocht iemand dat hier wel weten, schrijf het in de reacties hieronder. De namen worden dan zo snel mogelijk in de pdf geplaatst zodat eeuwige roem de hunne wordt.

Hier dan een kleine Hall of Fame:

De tocht naar het oude huis geschreven door Hans den Draak
Kasteel Wederrots geschreven door Kris Verghote
De laatste wachter geschreven door Erik Traas

 

0 gedachten over “5 oudjes vernieuwd

 • Dit is andermaal prachtig werk, een gemeende proficiat.

  Wat ik echter al lang wil vragen – ook aan Rodlofo – waarom die foto’s in een fantasy adventure? Tekeningen geven de sfeer véél beter weer naar mijn bescheiden mening.

  Günter

  Beantwoorden
   • De enige die ik ken, is Johan Wuyckens (www.foob.be) en ik heb de man al zowat een kleine 25 jaar niet meer gezien. Ik weet alleen dat hij ondertussen “professional” is. Zijn tekeningen zijn van de beste die ik ken.
    Hij hertekende een deel van de tekeningen die wij in ons test-exemplaar van “Schimmen & Schaduwen” hadden. Je kan dat altijd een opzoeken.

    Günter

    Beantwoorden
 • Dankjewel Günther.

  Wat betreft tekeningen en foto’s. Ik gebruik het materiaal wat in het origineel werk zit, als dat tekeningen zijn dan zie je in de vernieuwde lay-out ook tekeningen.
  Voor de kaft gebruik ik het liefst tekeningen die ook in het boek zitten maar soms is dat niet mogelijk. Dan krijg je zoals nu een grote foto van een zwarte kat op de voorkant.
  Het probleem is ook praktisch, ik heb niet de vaardigheden om een mooie tekening te maken.

  Van Rudlofo weet ik dat hij juist graag met foto’s werkt, we hebben er al een goede discussie over gehad. Hij vindt juist dat een foto duidelijker werkt om bijvoorbeeld het personage te verduidelijken.
  Er is al eens een oproep gedaan om een tekenaar te vinden maar niemand heeft zich geroepen gevoeld om illustraties te maken. Het is ook een lastig klusje, zeker niet iets wat je in paar minuten even doet. Je zegt wel dat een tekening de sfeer veel beter weer geeft maar dat geldt alleen voor een goede tekening.

  Beantwoorden
  • Hallo Frank, veel dank voor de snelle reactie.

   Ik begrijp je 100{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} dat het lastig is een goede tekenaar te vinden en dan nog eentje wiens werk de juiste sfeer kan opwekken.

   Zelf heb ik aan een aantal rpg’s (mee)gewerkt: Schimmen & Schaduwen, ODM, Zenobia (nu omgevormd naar 43 AD), Excalibur (een eigen creatie) en Mesolithicum (ook een eigen creatie). Ik heb dan ook “Zwaarden & Magiërs” geschreven toen ODM in een dalletje zat en vooraleer we resoluut op de Duitse versie DSA overschakelden.

   DSA5 spelen we nu elke week sinds het verschenen is. Ik heb ook alle Duitse uitgaves, vier van mijn spelers zijn ondertussen overgeschakeld op de Engelse uitgaves.

   Sorry dat ik even doordram … terug naar de kern van deze reactie nu!

   ik ken dus het probleem qua goeie tekeningen wel degelijk. Wanneer ik iets schrijf voor mijn eigen rollenspellen – die we in heel beperkte kring spelen (lees: 4 personen die geen ODM’ers zijn) – dan gebruik ik tekeningen die ik van het net haal. Ik schrijf dan steeds de betreffende persoon aan om hem te vragen of ik zijn werk mag gebruiken.

   Zo heb ik ooit een tekening mogen gebruiken van de toen vrij onbekende Tim Wolweber (maar dat is nu niet meer te doen, vrees ik).

   Een steengoede tekenaar is “Foob” (zijnde Johan Wuyckens) die voor ons tekende bij “Schimmen & Schaduwen” maar die nu professioneel bezig is.

   Enfin het was gewoon maar om te zeggen dat ik persoonlijk niet hou van foto’s in een fantasy rpg maar het werk dat jullie aan deze nieuwe pdf’s besteden, is gewoon fantastisch!!!

   Het is echt vakmanschap voor mij, iets waar ikzelf niet in slaag.

   En ik vind het fantastisch dat er geput wordt uit de oude “Aventurijnsche bodes” (ik heb ze nog allemaal en kende Bob Schubert vrij goed – de uitgever). De opmaak die jij eraan geeft, is gewoon professioneel en prachtig om af te drukken.

   Nog eens proficiat en hopelijk kan je dit veeleisende werk ook verderzetten.

   mvg

   Günter

   Beantwoorden
   • Bob Schubert

    Günther, ik probeerde je een mail te sturen maar krijg hem terug met een delivery failure. Wat kan er fout zijn? [Bob]

    Beantwoorden
   • Hallo Bob, wat er fout is, is dat ik een letter ben vergeten in mijn eigen e-mailadres (ouderdom zeker).

    Hier is het juiste: gntrdhoogh@gmail.com

    Ik was een “h” vergeten. Ik kijk uit naar een mailtje van jou!

    Günter

    Beantwoorden
 • Het avontuur ‘De tocht naar het oude huis’ komt uit een Aventurijnsche Bode van OdM Leeuwarden. Het is van de hand van Hans den Draak, met kleine aanvullingen van ondergetekende. Het avontuur is ideaal om te simpel handelende (en denkende) c.q. overmoedige helden aan te pakken en leidde bij ons in één van de heldengroepen tot meerdere heldendoden….. [Bob Schubert]
  Hmmm, daar schiet me te binnen dat ik nog wat gescande Bodes heb die ik al jaren naar jullie wil toesturen 😉

  Beantwoorden
  • Ik ga de naam van Hans toevoegen, wil je dat jouw naam er ook bij komt? (Je bent nu nog Anoniem)

   Benieuwd naar de Aventurijnse Bodes van weleer.

   Beantwoorden
   • Bob Schubert

    Hans is de voornaamste auteur, dus laat zijn naam er lekker bij staan. Ik verbaasde me trouwens ook dat ik an anoniem ben, want ik heb me al heel lang geleden een keer aangemeld en krijg ook steeds meldingen van nieuwe berichten in mijn mail….

    Beantwoorden
    • Hallo Bob.

     Ik hoop dat je mij nog een beetje kent.

     Wij begonnen ongeveer samen met ODM, jij in Nederland en ik in Vlaanderen. Wij hebben mekaar nog ontmoet en ik heb alle uitgaves van de “Aventurijnsche Bode” nog splinternieuw in mijn verzameling.

     Ik woonde in Haacht en nu in Wespelaar en we spelen nog altijd ODM (hoewel we ondertussen zijn overgeschakeld op DSA5 en met de Duitse regels spelen). We zijn nog altijd met dezelfde groep maar nu met de kinderen erbij.

     De jongste is 29 en de oudste is er 78. Ik ben ondertussen bijna 65 (op 21 februari om precies te zijn).

     Ik had je al heel lang nog eens willen schrijven maar ik heb geen e-mail van jou (dat bestond toen nog niet uiteraard).

     Indien je moest willen reageren, mijn e-mail is: gntrdhoog@gmail.com

     mvg,

     Günter D’HOOGH

     Beantwoorden
   • Bob Schubert

    Frank, naar welk adres moet ik gescande Bodes sturen? Ik heb er net 2 tot Pdf verwerkt, maar het zijn dan nog steeds bestanden van 34 of 65 Mb….

    Beantwoorden
    • Bob Schubert

     Krijg mijn mail terug. Wat klopt er niet? Moet .nl misschien .be zijn?

     De volgende geadresseerde(n) zijn niet bereikt:

     ‘odm@gototheframe.nl’ op 3/12/2018 10:48 PM
     552 5.2.3 guidelines. 4sm5610447edx.8 – gsmtp

     Beantwoorden
   • Hoi Bob,

    Het adres klopt maar de foutmelding wil je het volgende duidelijk maken:
    552, “5.2.3”, Uw bericht overschrijdt de berichtgroottelimieten van Google

    Blijkbaar mogen de bijlagen niet groter zijn dan 25MB.
    Dus moeten we iets anders verzinnen.

    Probeer het hier mee:
    https://wetransfer.com/

    Beantwoorden
 • Hoi Frank, Wederom prachtig werk.

  Ik heb door mijn OdM collectie gespit en kwam de “Mountaineer” (Nr. 19 Mei-Juni 1996) tegen waarin het scenario voor “Kasteel Wederrots” staat.
  Het betreft een inzender van een scenariowedstrijd. En is geschreven en geïllustreerd (inclusief de plattegrond) door Kris Verghote uit Bree.

  Kasteel Wederrots is een van de eerste scenario’s die ik met mijn broertje heb gespeeld. Goede herinneringen maar kansloos ten onder gegaan 🙂

  Beantwoorden
  • Dankjewel Niels, ook Kris gaat de eeuwige roem tegemoet.
   Ik snap dat je kansloos ten onderging, je eerste avontuur en je loopt zo recht in de val.
   Mag ik vragen wat “Mountaineer” is, klinkt niet als een RPG-titel.

   Beantwoorden
   • “Mountaineer” is een Belgisch fantasy tijdschrift waarvan er een proef exemplaar in mijn eerste doos OdM zat. Toevallig was dat de gene met “kasteel Wederrots”.

    Beantwoorden
 • De “Mountaineer” werd uitgegeven door Palantir (een ODM-vereniging in Antwerpen waar ik zelf ook toe behoorde).

  Beantwoorden
 • Wat geniet ik hier van, prachtig werk wederom.
  Op de vraag van wie het werk is en ik helaas geen antwoord geven.
  Er stonden wel avonturen in de Morgenster (die kwamen vaak van Ed Doorn) maar geloof niet dat deze er bij waren… althans ze komen niet bekend voor.

  MVG Sjon

  Beantwoorden
 • Knap werk Frank.
  Het maakt de collectie alsmaar mooier.
  En de inspanningen ooit geleverd door OdM spelers en spelleiders opnieuw toegankelijk !!

  Beantwoorden
  • Dankjewel.
   Mijn werk is niets meer dan het oppoetsen van werk van andere, zonder hun inspanningen was er niks. Vandaar dat ik ook de namen wilde hebben van de schrijvers.

   Beantwoorden
 • Voor wat het waard is, de avonturen uit de Morgenster mogen ook gebruikt worden voor dit soort werkjes….

  Voor Jan …. ook helaas had Ed geen Morgensterren meer…..

  Beantwoorden
   • Helaas Jan, het zijt zo…. alle illusies via via die ik had…. buiten om wat ik wist zijn op
    ik had ze graag geleverd 😉

    Beantwoorden
  • ik heb er drie gevonden, De Ontvoerde Prins, Het mysterie van Basjabar en Onrust in de gelederen. Binnenkort ook in een nieuw jasje.

   Beantwoorden
   • aan Frank en Sjon: die 3 avonturen die Frank in de alhier gepubliceerde Morgensterren vond zouden best wel eens van Ed Doorn kunnen zijn. Tenzij Sjon dit tegenspreekt, zou ik Ed Doorn (de Morgenster) als auteur vermelden.

    Beantwoorden
   • De avonturen in De Morgenster waren idd van Ed Doorn zijn hand

    Sjon

    Beantwoorden
   • Sjon/De Morgenster

    Na gekeken en idd alle drie van Edje D… aka ERADorn, editor van de Morgenster en scenario schrijver van deze drie avonturen….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *