de twaalf godenheldentypeshet boek van de regelsOdM 1Tsadir's Hoekwww.hetoogdesmeesters.com

Morgenster 9

Dit nummer is helemaal gewijd (let op de woordspeling 😉 ) aan de Goden en priesters van het Ausbau-Spiel (uitbreidingsspel), zeg maar OdM 1.5.

Alles wat toen over Goden (vooral de Twaalf Goden), priesters en hun wonderen bekend was, is in dit nummer verzameld. Zowel regels als achtergrond dus. Inclusief de scheppingsmythe van de Twaalfgodencultus.

Dit alles ter verlichting uwer geesten en bevordering uwer zieleheil, u in vrome deemoed geschonken! 😉

morgenster_09

PS: de volgende Morgensterren, althans de nrs 10 tot 23, zijn een tijdje terug al op deze site geplaatst. Best op te sporen met de tag “Morgenster”, of onder de header ODM 1 – Boek van Avontuur – Avonturijnse Bode & Morgenster”. Ik hoop jullie in de loop van de komende weken/maanden de nrs 24 tot 37 (het laatste nummer) te kunnen bezorgen.

11 gedachten over “Morgenster 9

 • @thorwahler of @enisoor : is het mogelijk om onder “ODM 1” – “Het Boek van Avontuur” – “Avonturijnse Bode & Morgenster” de recent geposte Morgensterren bij te voegen? Hetzelfde zou ook nog moeten gebeuren met de laatste door Bob Schubert toegestuurde Aventurijnsche Bodes (nrs 8 & 9 als ik me niet vergis).

  Beantwoorden
 • Dan kunnen jullie ook die ene “De Kobold” er bij zetten (Wie weet dat er iemand langs komt en zeg… heyyyyyy die andere heb ik)

  Beantwoorden
 • Gezien er achter de schermen hard door Tsadir (en zijn onuitputtelijke geduld met de sterren van de Morgenster 😉 ) aan diversen toevoegingen (las ff snel een ontbrekende kaart van .. was het Havena of Avonturië) effe hulden aan zijn speurtocht naar wat ik al als verloren beschouwde boven heeft gekregen.
  Werkelijk de bron (en die mag ook vermeld worden) Paul Koppens (eigenaar van de bladen) maakt er werk van om ze ook hier on line te krijgen.

  Met vreugde zie ik de correspondentie tussen de twee.
  ik lees met veel plezier (maar ik lees ook met veel plezier de Avonturijnse bodes en die ene De Kobold) ze terug, daar zat best wat verhalen achter kan ik jullie vertellen.
  Zo vroeg Tsadir zich af of al die kleuren drukken een lege toner waren, ja dat was gedeeltelijk zo, Toners waren duur, een non profit opzet (waar regelmatig ritjes Duitsland voor scenario’s, dozen ect bij inbegrepen waren) was het een vooral dure hobby.
  Laat ik de opzet en de redactieleden belichten.
  De morgenster was een van Cor Herben en Rinus van der Sterren, zij verzonnen dit (resulterend in het spooknummer 0, welke verders dan de aankondiging dat ze het gingen doen met handgeschreven document…. dat waren de plannen…. waar wij als groep positief op reageerde).
  Puur bedoeld als back-up van de gescoorde uitbreidingset (1.5) met vertalingen.
  Ron Moreel kwam erbij (in need for translators), Ron is verantwoordelijk voor de lay-outs die vanaf nr 2 de standaard werd. ook de meeste tekeningen kwamen van zijn hand in die eerste dagen.
  Erna kwam Ed Doorn erbij, hij werd vooral de gene die het leesbaar hield, en hij (toen nog student aan de TU in Delft) had de beschikking over een Personal Computer (tot dan werden mijn typmachines misbruik euhhhhhh gebruikt….) en dat was dus een upper….
  De groep ging naar meetings (als dat het woord is) en Rinus bracht het blad aan de man, wij als spelersgroep/redactie (dat loop gewoon beetje door elkaar in die eerste dagen) hadden nooit succes buiten de spelergroep verwacht.
  Later kwam Ed van As erbij (en een strip tekenaar Luc de Preater) … zo ontstond er een degelijk en tevens problematisch blad.
  Laatste vooral omdat er naast het blad ook andere zaken waren (Ed D studie, Ron werk, Ed A werk, Rinus hernieuwde relatie, Cor haast elke dag een spelersparty).
  Geld ook…. tot dan toe werden dozen gesleept uit Duitsland, maar ja dat kosten…. niet iedereen wilde dat dragen…. normaal zag een speelavond eruit als “we sloegen in (vreterijen en drank, variërend van kratten bier tot massa’s cola en alles ertussen) en we kregen naast OdM ook nog de peperdure interesse in Warhammer (beide varianten) met alle tinnen figuren die daar bij hoorde…. verdeeld wie had wat… uit mijn hoofd Cor : High Elves, Ed D: Chaos Knight, Peter: Dwarves, Rinus: Humans, Ik: Dark Elves & Hobbits, daarnaast general armies als Lizards men, Skeletons, Zombies, ect en deze diende natuurlijk allemaal geschilderd te wezen 🙂

  Steeds meer groepen kwamen, en ernaast zaten Cor en Ron nog in Breaking The Law (een heavy metal band) waar weer leden Peter, Andreas en ik zei de gek roadies waren… dus het was best een druk schema….
  toch lukte het haast elke maand weer een nummer op deadline uit te brengen….
  soms was her geen Morgenster, maar gekkenhuis 😉

  zo maar wat background wat Tsadir nu realiseer voor jullie te lezen.
  En ik zwijg nog hoeveel uurtjes er in overtrekken van tekeningen zaten om ze vooral heel mooi in het blad te krijgen, hoeveel uurtjes om verkleiningen te krijgen in een Copier centrale en al die nummer in elkaar te nieten…. just another day at the office….

  Beantwoorden
 • Met vreugde kan ik melden dat De Morgenster nr 24 t/m 27 door paul online zijn gezet…
  Nummer 24 bevat Het Avontuur Sacret Heart van Ed Doorn, een tribute naar zanger Ronnie James Dio (en het avotuur waar Ed het meest trots op is…. )

  Beantwoorden
  • In aanvulling op Sacret Heart de nr 24, 25 en 26 bevatten een scenario van Ed Doorn….
   Natuurlijk mogen deze in de prachtige lay outs van Frank gemaakt worden 😉

   Beantwoorden
 • Paul Koppens

  Nu t/m no. 31. Let op: bij sommige recente nummers lijkt op het eerste gezicht de paginanummering niet te kloppen, maar dat komt door een kleine ingreep van mij: ik heb plattegonden op A4-formaat er uit gehaald en los gescand. Anders zijn ze namelijk erg lastig leesbaar.

  Beantwoorden
  • Mooi om te zien hoeveel tijd er is ingestoken en dat ze er na al die jaren nog steeds zijn.

   Bedankt

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *