Franks hoek

Draken, Oost en West

In Avonturië kom je ze tegen, draken, van de Hazeldraak tot Holedraak, er is veel variatie maar wat overeenkomt is dat ze allemaal gevaarlijk zijn, een dier of zelfs een mens aanvallen en opeten is niet vreemd. Het wordt zelfs als een bijzondere daad gezien als een Held zo’n gevaarte kan doden. Een lichaamsdeel van een draak is een waardevolle trofee.

Hoe anders is dat met draken uit een ander deel van onze wereld. In China is de draak juist een teken voor geluk en voorspoed. In hun dierenriem komt de draak ook voor en een jaar van de Draak is alles behalve slecht en gevaarlijk. In tegendeel.

Karaktereigenschappen van de Draak zij: trots en levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend, en iemand die geboren is in een jaar van de draak voelt zich uitverkoren. Ze zijn geboren, net als de slang, onder het teken van geluk. De draak is in China ook het teken van de keizer en is bij ouders die een kind willen bijzonder populair. In de jaren van de Draak is er steeds een merkbare toename van geboorten omdat ouders het gunstig vinden om een kind onder dit teken geboren te laten worden.
Tijdens het Chinese nieuwjaar is er de bekende drakendans, die zorgt voor het verdrijven van boze geesten.

Als een Aziaat een draak ziet zal zij gelukkig worden, hoe anders is dat voor een Westerling. Denk aan Sint Joris en de draak, draak dood. En de Grieken? Apollo, de zoon van Zeus, doodde een draak* met pijl en boog toen hij nog maar vier jaar oud was. Zeus zelf overwon de draak Typhon met een bliksemschicht. In het epos van Jason en de Argonauten zochten de helden naar het Gulden Vlies dat door een woeste draak werd bewaakt. Ze gaan allemaal dood.

Uiterlijk

Een ander verschil tussen draken uit het Westen en het Oosten is hun uiterlijk.

De westerse draak, die dus meestal ook in Avonturie verschijnt, heeft vleugels kan derhalve vliegen en vuurspuwen is niet ongebruikelijk. Natuurlijk zijn er verschillen en is er ook een draak zonder vleugels maar meestal is wel zo’n eentje als je hierboven ziet. O ja, vier poten en een staart zitten er standaard aan. Een grote gevleugelde reptielachtige.

twee Chinese draken

Chinese draken hebben kronkelende lichamen, vier poten, en zijn meestal zonder vleugels. Ze zouden een samenstelling zijn van verschillende andere dieren – het lichaam van een slang, het gewei van een hert, de klauwen van een adelaar, de voeten van een tijger, de schubben van een karper en de ogen van een demon. Er wordt gezegd dat Chinese draken 117 schubben hebben.

Dat er geen eenduidige draak is komt natuurlijk omdat niemand ze nog ooit echt gezien heeft, en bedenkt elk volk zijn eigen draken. Die in de loop van de jaren ook kan veranderen. Zoals te zien is in Russische iconen, de draak van sint Joris verandert van een slang naar een gevleugelde variant.

Verrassing

Je zou je Helden een keer een andere draak kunnen voorschotelen, eentje die juist het goede beschermt of geluk en voorspoed brengt. Tenzij je spelersgroep meteen in de aanval gaat en de Draak doodt, dan zullen ze van dit alles niks merken.

*Die draak van Apollo is eigenlijk een slang, Python, maar wordt later ook afgebeeld als een draak.

Bronnen: Wikipedia, draconika.com JSTOR.org

2 gedachten over “Draken, Oost en West

  • Elmo Middel

    Ooit heb ik een avontuur geschreven, waarbij de helden schijnbaar toevallig op een drakenei stuiten. Het ei rolt naar een held toe en verbindt zich ermee (emotioneel, niet fysiek). Kort daarna komt het ei uit en de baby draak ziet de held gelijk als ouder en is er gelijk aan verknocht. Het dier groeit verbazend snel. Later blijkt dat zijn vader één van de grote draken van avonturië is en uit het feeënrijk stamt, met alle onheilspellende gevolgen van dien…

    Beantwoorden
  • Draak: Zelfverzekerd, slim, en hoogst ambitieus. Snel boos maar vreemd genoeg steeds aantrekkelijk. Mensen geboren in het jaar van de Draak zijn gezond, energiek, prikkelbaar, kort-getemperd, en koppig. Ze hebben de neiging om zachthartig die soms geeft anderen een voordeel ten opzichte van hen. Ze zijn het meest compatibel met mensen geboren in de jaren van de Rat, de Slang, de Aap, en de Haan.

    Aangeraden films voor spelmeesters in verband met Draken zijn de eerste (en enige goede) “Dragonheart” en de nog wat oudere “Dragonslayer.” Daar zitten hele speelavonden in verwerkt voor een spelmeester.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *