fanmateriaalGeschiedenisOdM 1OdM 2OdM 3

Oproep: Kroniek van Het Oog

De laatste dagen worden er op verschillende plekken allerlei wetenswaardige feitjes genoemd over de geschiedenis van ons geliefde »Oog des Meesters«. Veel bezoekers van deze site hebben actief meegewerkt aan de eerste versies of waren actief in een spelersgroep of schreven mee in de verschillende fanzines. Er is dus een heleboel kennis over het spel zoals het in de vorige eeuw gespeeld en gemaakt werd. Zou het niet mooi zijn als we samen al die informatie bundelen in een Kroniek? Anekdotes en achtergronden over hoe het er aan toe ging bij Selecta en FPO, wie waren de mannen die vrijwillig blaadjes stencilde en met een postzegel erop rondstuurde; De Aventurijnsche Bode, de Morgenster en nog andere. Welke namen mogen we nooit vergeten.

Helaas weet ik daar allemaal niks van af en kan dus onmogelijk een Kroniek van het Oog schrijven maar veel van jullie waren wel onderdeel van die periode. Wat ik wel kan doen is al die verhalen bundelen en het hier publiceren.

Heb jij een anekdote of wil je wat schrijven over de »Het Oog des Meesters« gemeenschap zoals die in de jaren tachtig en negentig bestond dan nodig ik je uit om je schrijfwerk op te sturen naar kroniek@hetoogdesmeesters.com

Je hoeft geen heel boekwerk te schrijven, ook een herinnering aan een ontmoeting met iemand of heb je de namen van een Spelersgroep, alle informatie is welkom. Voordat de Kroniek gepubliceerd zal worden krijg je te zien hoe jouw bijdrage eruit gaat zien en kun je daar commentaar opgeven, pas als iedereen tevreden is en zijn toestemming heeft gegeven zal het boek het daglicht zien.

Update en verduidelijking

Wat ik voor ogen heb is een boek dat voornamelijk het verhaal vertelt van de makers van »Het Oog des Meesters«, dat zijn de mensen die betrokken waren bij Selecta en later bij FPO maar zeer zeker ook de spelersgroepen met hun magazines waar veel andere Meesters en spelers gebruik van maakte, want door het toch wel karige aanbod dat van de officiële kanalen kwam en het steeds weer voortijdig stoppen van deze uitgevers was er een levendige gemeenschap die het materiaal uit Duistland naar de Lage Landen bracht door het te vertalen en te verspreiden.

Natuurlijk mag je ook je ervaringen als Meester en/of speler insturen, maar mijn focus ligt op de makers, de officiële en officieuze mannen en vrouwen die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat we ook in 2022 nog steeds »Het Oog des Meesters« kennen.

En als je zulke mensen kent stuur ze dan naar deze website met de vraag om dit te lezen en ze aan te moedigen om iets op papier te zetten.

17 gedachten over “Oproep: Kroniek van Het Oog

 • Mooi initiatief.
  @Frank

  Ik denk eens na en kan wel iets doorsturen: hoe ik met OdM begon, door wie ik er me verder in verdiepte, onze spelgroepen, enz.

  Je mag van mij iets verwachten, Frank.

  Dit weekend zal het niet kunnen maar volgende week stuur ik je een klein artikeltje.

  Günter

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Ik heb al iets geschreven, maar met de belangrijkste voetnoot dat ik zijdelings betrokken was bij De Morgenster… hoewel wel als lid van het eerste uur zoals dat dan heet…

  Beantwoorden
  • Sjon Noordhoek

   @Frank

   Je zou denk ik al een heleboel bruikbare verhalen kunnen vinden inDe Morgenster, Ed D schreef het artikel “Dat Is Het Spel” waar veel spelsituaties werden gefileerd (euh onder de loep genomen bedoel ik)

   Beantwoorden
 • @Frank

  Ik heb je een kleine bijdrage doorgestuurd.

  @Sjon

  Ik ben benieuwd naar jouw bijdrage en zal die met veel plezier lezen.

  Beantwoorden
  • Sjon Noordhoek

   @Gunter ik ben bang dat ik (verdulme ik lijk Tolkien wel lol) al aan derde herziening zit.
   Ik heb het 100{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} van uit de speler die vrij nauw betrokken was, maar geen redactie lid was geschreven.
   Te veel vanuit spelervaring… wat mij niet de bedoeling van @Frank leek

   Beantwoorden
 • @Tsadir

  ik heb het bekeken als een soort “jaarboek”, een “Annales Aventurienses” zeg maar, bekeken vanuit het standpunt van een OdM’er van het eerste uur.

  Indien Frank wil, kan ik dat vrij uitgebreid maken.

  @Frank

  Laat mij maar iets weten. Ik kan nog veel meer schrijven over OdM, over onze OdM-club uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, over het toenmalige clubblaadje en alles wat er bij kwam kijken, enz.
  Ik heb zelfs de namen van een pak spelers die toen met ons speelden en die zich misschien ook wel eens graag vermeld zien (allemaal hele toffe jongens die nu zelf misschien kinderen hebben met de spelmicrobe). Wij hadden echt wel een hele leuke groep.

  Ik heb het eigenlijk in eerste instantie geschreven uit het oogpunt van mezelf als speler. Heb je graag dat ik daar nog wat bijvoeg?

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Speciaal voor Gunter, een stukje uit de lotgevallen van Tarmba..

  Barbara was de spelleider, wat meestal inhield dat ik de sjaak was. Ik was al vaker “gesneuveld” in haar eigen geschreven avonturen.
  Wat mijn held de gratis en alleszeggende bijnaam de ondode gaf.
  Maar net zo vaak dat Tarmba voor de poorten van Boron’s rijk had gestaan, was hij weer tot leven gekomen…. ook in dit verhaal was het weer raak, op de simpele vraag of een Yeti intelligent genoeg was een verborgen zak waar (hooguit paar daalders) wat geld in zat kon vinden, werd ik compleet gerost door een Yeti (ze was een geweldige scenario schrijfster, het leiden was wat anders, een vraag aan de spelleider is natuurlijk geen actie) nauwelijks levend kwamen we bij één of ander duur huis of kasteeltje aan. Twee gigantische trollen stonden voor de deur.
  Ed D, een tovenaar spelend zei “verberg je hier want een aanval overleefd je niet” wat ik deed.
  En hoewel de bossage zeker 50 meter weg was, kreeg ik de eerste aanval….. een discussie die volgde leidde dan er toe dat zelfs geen trol langs een party van 5 inclusief tamme maar agressieve wolf komt…

  En dit is maar één van de kleinere chaos…. waar de meubilair zelf het moesten ontgelden, er een speler (Zarathustra) verplicht de avonden op een coca cola ton moest zitten omdat de stoelen van Cor het anders niet overleven zouden….
  Als er iets sneuvelde zong iedereen “het is weer zaterdag” ….

  Zulk soort memories zouden een boekwerk zelf zijn… ik heb ooit ergens op het Rotterdamse RP Gilde beetje beschreven hoe chaos avond verliepen… waar één van de ‘daders’ bekende dat die het zich allemaal herinnerde

  Beantwoorden
 • @Sjon

  Jullie integreerden toen blijkbaar een boel “Live Action Role Play” én met een massa dode Helden.

  Ook bij ons werden dikwijls heel wat Helden ten grave gedrage … de goede, oude tijd van “hack & slash”. Ik heb lange tijd de documenten van mijn overleden Helden in een map bijgehouden.

  Tegenwoordig is de dood van een Held eerder een uitzondering.

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Tja dat “live” was niet geheel de bedoeling 😉
  Hoewel er ooit wel plannen waren voor echte live role-playing, Ed D zijn toenmalige schoonvader was makelaar en had een oud klooster in beheer. Daar zouden een aantal real action gaan doen, weet eigenlijk niet of dat er ooit van gekomen is…. ..

  De doden trouwens vielen wel mee, ik had er een handje van (hoofdzakelijk door ongelukkige hand met de D20) helden te laten sneuvelen, maar op Zarathustra himself na hebben de meeste in iedergeval tot aan OdM 3 wel het overleefd, hooguit zo’n bij heldje wat viel…
  Barbara was een verhaal apart, gebeurde wel meer vreemde zaken… in een meter brede gang een wolf meppen (hoe hard de spelers ook riepen dat het niet kon, we moesten allemaal slaan) of een Dwerg die ineens kon toveren (speler a speel dwerg Tondor, maar tegen speler b die Elf Timura speelt zegt “doe ff foramis foramur dan” de deur open gaat…
  Dus met haar was het altijd afwachten…

  De zaterdag avonden hebben we toen afgeschaft hoor, Vooral het duo Karaganda en Zarathustra uit elkaar getrokken… maar goed… ik heb ook wel eens Cor een uurtje of 4 “pagina 7” horen zeggen omdat er niemand met het scenario bezig was…. een uurtje schrijven leverde mij een word document op van 23 pagina’s, waarbij nauwelijks over waar ik over ging schrijven bij kwam (een inkijkje hoe werd dat blad nu gemaakt)

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Na heel veel schrijven (herschrijven en herverschrijven) is mijn stuk klaar.
  Maar moet ik dat nu sturen naar ????

  Beantwoorden
  • hint: het staat in de oproep vermeld, het begint met kroniek en rijmt op “meester punt kom” en natuurlijk nog ergens een apenstaartje.

   Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Frank gevonden… hij komt zo snel als mijn persoonlijke goedkeuring (met nalezen wilde ik weer wat toevoegen hebben…) naar je toe…

  Noot: het betreft mijn persoonlijke ervaringen… ik ben de Morgenster nl niet…

  Vraag: staat er een maximum aan pagina’s? Zit al op 7 nl lol

  Beantwoorden
  • Er zit geen minimum of maximum op het aantal bladzijdes. Ik ben op zoek naar de verhalen over de makers van »Het Oog des Meesters«, van Selecta en FPO tot alle spelersgroepen die magazines uitbrachten. Niet naar verhalen over hoe het een keer aan de speltafel ging, hoe leuk die ook soms kunnen zijn alleen is de kans groot dat het een “je had er bij moeten zijn”-verhaal wordt.

   Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Ik heb mijn bijdrage inmiddels verzonden.
  Je moet er maar uithalen wat nuttig is…

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  ff snel Frank
  Een hermit, Engels… ken Nederlandse uitdrukking niet, einsalganger (als ik het goed Cola ton … een zitplek/poef/ opbergplek…. van merk coca cola

  Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Ga lekker.. einselganger…
  Cola ton… poef

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *