andere role playing games

Nostalgie: Games Workshop

Nu we allemaal dankzij De Wetten van Aventurië terugdenken aan die goede oude tijd, hier een andere grootheid die zelfs ouder is dan ons geliefde spel. Games Workshop van Ian Livingstone en Steve Jackson, die vanuit hun flatje in 1975 begonnen met hun fantasy games. En nu is er het boek over die begintijd. Misschien ben jij wel zo oud dat je toen al in aanraking bent gekomen met hun werk of heb je pas geleden op je iPad een spel gespeeld. Hoe dan ook er is nu een boek over de begindagen van Games Workshop.

Van de achterkant van een busje naar de Londense beurs…

Een grijze dag in 1974. Drie spelletjesgeeks denken erover om alles wat ze hebben te stoppen in hun droom om een spelletjesbedrijf te beginnen. Ze gaan ervoor, maar in minder dan een jaar tijd vertrekt een van hen. De overgebleven twee gaan door en wonen uiteindelijk achter in een bestelwagen omdat ze geen huur kunnen betalen voor zowel een kantoor als een woning.

Ze leven van ingeblikt voedsel en afhaalmaaltijden en al hun schamele inkomsten gaan naar het prille postorderbedrijf. De zaak groeit, en in 1977 nemen ze de beslissing om hun eigen winkel te openen. Het zou een echte spellenwinkel worden, in tegenstelling tot het kleine kamertje achterin een makelaarskantoor waar ze tot dan toe hadden gewerkt. Het was een vochtige dag in april 1978 en de winkel zou voor het eerst opengaan. Maar zouden ze klanten krijgen? Ze wisten niet of er wel iemand zou komen, maar toen ze de eerste dag de deur openden, vonden ze…

Ian Livingstone, Steve Jackson en John Peake waren de drie spelletjesgeeks die Games Workshop oprichtten in hun flat in Shepherd’s Bush. John, die geen fan was van D&D, verliet het bedrijf en Ian en Steve maakten van Workshop een specialist in fantasiespellen.

En dat is waar dit boek over gaat. Een geschiedenis van Games Workshop, niet alleen het zakelijke verhaal maar het verhaal van de oprichters en hun reis, samen met alle mensen die ze onderweg hebben opgepikt.

Hoe hebben Ian en Steve het gedaan? Hoe kwamen ze bij die eerste Workshop-winkel? Wat is het verhaal achter de komst van Dungeons & Dragons naar het Verenigd Koninkrijk, waardoor een hele nieuwe hobby ontstond? Hoe is Games Workshop daarna gegroeid? Het is nu zo groot dat het de hele wereld overspant. En gaandeweg hebben ze ook nog een heel nieuw genre van boeken uitvinden!

Het boek Dice Men kost €45 en met handtekeningen ben je €60 kwijt. Het is een soort van kickstarter, dus zijn er allerlei ‘rewards’ te verkrijgen. Neem een kijkje op de website van Unboud. Het project is al gefinancierd, zelfs ruim twee keer het gevraagde bedrag, dus het boek gaat er gewoon komen (herfst ’22). En als je genoeg geld hebt kun je het boek en een lunch met de twee heren kopen, voor het luttele bedrag van €1120, krijg je wel de luxe uitgave met handtekeningen. Als je een echte fan bent is dit je kans.

boekcover Dice Men
Book design is for illustrative purposes and may differ from final design.

9 gedachten over “Nostalgie: Games Workshop

 • Sjon Noordhoek

  Livingstone en Jackson zijn ook verantwoordelijk voor the fighting Fantasy Gamebook.

  Wij hadden er diverse in de spelersgroep omdat het solo games waren…. prima spul

  Beantwoorden
 • @Sjon

  ik heb spijtig genoeg nooit een Fantasy Gamebook gehad. Was één van de succesrijkste niet “The Warlock of Fire Top Mountain”? Of verwar ik met een gelijkaardig bordspel dat ik hier liggen heb?

  Beantwoorden
  • Hoi Gunter,

   De boekjes zijn nog/weer verkrijgbaar bij Bol.com mischien zit daar iets voor je tussen.

   Beantwoorden
 • Het Bordspel is op het gamebook gebaseerd.

  Ik weet niet of de titel het meest succesvolle gamebook was, of gewoon het eerste.

  Beantwoorden
  • Ik heb het bordspel … spijtig genoeg in het Frans. Trouwens het enige spel dat ik in het Frans heb omdat mijn taalkennis daarvan aan de magere kant is.

   En ik weet inderdaad niet of dit het meest succesvolle is, hoor! Het is gewoon de enige titel die ik ken uit deze serie.

   Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Hou Gunter, wat Niels zeg, FF is nog steeds verkrijgbaar en geloof (nog langer geleden dan OdM dat ik ze speelde) ernog steeds nieuwe titels uitkomen…..

  Beantwoorden
 • @Sjon, @Niels, @Tsadir

  Bedankt voor de informatie.

  Heeft één van jullie deze ooit gelezen/gespeeld?
  Is dit nog de moeite waard in 2022 (en als “oudere rollenspeler”)?

  @Niels

  ik heb die boekjes inderdaad gevonden op Bol.com maar ze lijken mij zo “passé”. Welk is jouw idee daarover?

  Beantwoorden
  • Hoi Gunter,

   Ik heb er 3 thuis liggen (pas 1 gespeeld) en vond het wel de moeite waard. Ik zou zeggen begin er met eentje en kijk of het wat voor je is.

   Beantwoorden
 • Sjon Noordhoek

  Gunter

  Mijn broer speelde ze zodra ze uitkwamen.
  Hij vond ze lekker omdat (die hij kocht) ze solo waren…
  Heb ze ook wel gespeeld, wel leuk om te doen in een verloren uurtje, over de nieuwere weet ik niets, maar ze blijken nog populair te zijn onder de Livinstone/Jackson fsns

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *