hulpmiddelen

Eigenaardigheden van een nederzetting

Elk dorp, stad of dorp heeft zijn eigen wetten, tradities en gebruiken. Andere hebben opmerkelijke gebouwen en kenmerken. Sommige zijn normaal. Sommige zijn beslist eigenaardig.

Je kunt dit materiaal gratis downloaden als .pdf en .txt bestand door op de knop onderaan dit bericht te klikken. Je hoeft ons je email niet te geven of een account aan te maken.

Ongewone festivals

Dans van de Doden: Tijdens dit macabere feest, dat elk jaar gehouden wordt om de bevrijding van het dorp van het ondodenleger van een necromanter te vieren, verkleden de dorpelingen zich als skeletten en zombies en dansen ze in wilde overgave door de straten. Sommige van de kostuums van de dorpelingen zijn verontrustend realistisch – want ze zijn gemaakt met echte beenderen. Het feest wordt ’s nachts gehouden, en avonturiers die er getuige van zijn zonder kennis van de betekenis van het feest zou vergeven kunnen worden als ze dachten dat er een kwaadaardige cultus in het dorp aan het werk is.

Merkwaardige kenmerken & gebouwen

De Grote Greppel: In vroeger tijden werd de nederzetting vaak belaagd door plunderende bandieten en kwaadaardige mensachtigen. De dorpelingen groeven een enorme greppel rond het dorp om de rovers buiten te houden. In de loop der jaren werd het traditie dat dorpelingen die zich schuldig maakten aan kleine misdaden doorgingen met het uitgraven. Momenteel is de greppel 5 pas breed en tot 10 pas diep. Op de meeste dagen zie je minstens één dorpeling in de diepe greppel zwoegen.

Demonenstandbeelden: In verschillende huizen van het dorp zijn oude standbeelden in de buitenmuren verwerkt. Deze standbeelden stellen zonder uitzondering angstaanjagende en gruwelijke demonische figuren voor. De meeste details van de beelden zijn allang afgebrokkeld of geërodeerd door ontelbare jaren van weer en wind. De dorpelingen hebben voor alle figuren liefkozende bijnamen en gebruiken ze bij het geven van aanwijzingen aan ( steevast verbijsterde) bezoekers.

Sir Ozloc’s Folly: Sir Ozloc was een avonturier met de reputatie dat hij altijd de gevaarlijkste en moeilijkste avonturen overleefde door zijn scherpe neus voor dreigend gevaar en zijn veel beoefende sprintechniek. Sir Ozloc bouwde deze hoge toren om te waken voor naderende bedreigingen. De folly is 25 pas hoog en biedt een uitstekend uitzicht over het omliggende land. Slechts één zwaar versterkte deur leidt naar binnen, en het plaatselijke gerucht gaat dat er minstens één ontsnappingstunnel van de toren vandaan leidt.

Folly: an often extravagant picturesque building erected to suit a fanciful taste

Crypte der Schaduwen: Deze macaber klinkende crypte is niets meer dan de overblijfselen van een oude kerk die tientallen jaren geleden door brand verwoest werd. De dorpelingen zagen de brand als een teken van het ongenoegen van hun god over de kerk en de geestelijkheid, en herbouwden hun tempel elders. De crypte van de oude kerk overleefde de brand, maar ligt er sindsdien verwaarloosd en vrijwel verlaten bij. Soms dagen kinderen elkaar uit om naar binnen te sluipen, of gebruiken rondtrekkende bedelaars deze ruimte als schuilplaats bij slecht weer. Niemand gelooft de wilde verhalen over verborgen kamers, massabegrafenissen en een geheime tempel die onder de crypte verborgen ligt.

Vreemde tradities

  1. De dorpelingen – zelfs de kinderen – dragen allemaal rinkelende halskettingen of armbanden. Sommige zijn van been, andere zijn van zilver of zelfs goud. De dorpelingen geloven dat het gerinkel boze geesten weghoudt. Alle huizen hebben ook windgongen (om dezelfde reden).
  2. Geen enkel kind mag na het donker buiten zonder volwassene. De dorpelingen willen niet spreken over de reden hiervoor, maar als een kind na zonsondergang toch alleen naar buiten gaat, ontstaat er paniek.
  3. De plaatselijke herberg serveert een keur van goede bieren. Elk van de stamgasten heeft een bierpul met zijn eigen naam – elk met een opklapbaar deksel om vliegen, stof en dergelijke te weren. Sommige zijn sierlijke kunstwerken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Reizigers moeten zich behelpen met een reeks gehavende en goedkope gewone bierpullen
  4. Het dorp heeft een enorme populatie katten; elk gezin schijnt minstens drie of vier van deze huisdieren te hebben. Er is dan ook geen enkel ongedierte in het dorp. Het is verboden in het dorp een kat kwaad te doen. Wie dat toch doet, moet zich zowel tegenover de eigenaar als de kat verontschuldigen.

Vreemde wetten

  1. Overdag is het verboden in het openbaar blauw te dragen. ’s Nachts bestaat zo’n beperking niet.
  2. Het is verboden op straat te sterven. Wie dat toch doet wordt vervolgd, en indien schuldig bevonden moet de familie een fikse boete betalen.
  3. De plaatselijke bevolking is uitzonderlijk religieus. Driemaal per dag moet de bevolking bidden in de dichtstbijzijnde kerk. Doet men dat niet, dan volgt een boete.
  4. Het is binnen het dorp alleen toegestaan met een kruisboog op een half-ork te schieten als drie getuigen oordelen dat de half-ork zich agressief gedraagt.

Bron: The Urban Oddities One-Pager — Raging Swan Press

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *