hulpmiddelen

Trol’s hol

Samen met hun extreme kracht, ijzersterk gestel en lage intelligentie, is het belangrijkste verschil tussen trollen en meer beschaafde humanoïden hun onverschrokken houding ten opzichte van vechten; woedend aanvallend op elk groot levend wezen terwijl ze vertrouwen op hun regenererend vermogens om hen door elke strijd te helpen.

Je kunt dit materiaal gratis downloaden als .pdf en .txt bestand door op de knop onderaan het originele bericht te drukken. Je hoeft ons je e-mail niet te geven of een account aan te maken.

Buiten het hol

 1. Een met struiken omzoomde breed pad, geflankeerd door schedels bovenop palen die in de grond zijn gedreven, leidt naar de ingang van het hol.
 2. Twee grote humanoïde schedels flankeren de ingang van het hol.
 3.  Trollensporen leiden naar de dichtstbijzijnde nederzetting.
 4. Een karretje, de wielen verrot en begroeid met een wirwar van onkruid, staat aan de linkerzijde van de ingang.

Wat is er aan de hand ?

 1. De trol verscheurt het lijk van een menselijke man. Er blijft niet meer dan bloed en ingewanden over.
 2. De trol slaapt en snurkt luid.
 3. De trol wacht geduldig tot indringers de fout maken om zijn hol binnen te komen. Deze trol is uitzonderlijk moeilijk te verrassen.
 4. De trol scheurt een grote vis uit elkaar. Bloed en schubben bedekken het gezicht en de klauwen van het monster.

Belangrijke kenmerken van het hol

 1. De vloer is vochtig van water dat door spleten in het plafond druppelt. Ondiepe plassen vullen uithollingen in de vloer. Slijmerige modder omringt elke plas.
 2. Een stenen zuil, versierd met verschillende humanoïde schedels waarvan de blikken indringers lijken te volgen, staat opvallend midden in dit hol.
 3.  Klonten iriserende schimmels op de muren verlichten de grot me geelgroen licht.
 4. Afval ligt overal over de vloer. Een zwerm ratten leeft in kleine scheuren in de muren en komt tevoorschijn om de etensrestanten van de trol op te ruimen wanneer deze afwezig is.

Minder belangrijke kenmerken van het hol

 1.  In een hoek staat een keurige rij humanoïde en dierlijke schedels opgesteld op een natuurstenen plank.
 2.  Trollensporen bedekken de modderige vloer. Ze doorkruisen het hol en kunnen een bekwame spoorzoeker aanwijzingen geven over hoeveel trollen zich hierbinnen begeven.
 3. Een breed bed van takken, gescheurde kleren en andere rommel ligt tegen de muur die het verst van de ingang is.
 4. Grondwater dat naar boven sijpelt, heeft een deel van de vloer veranderd in een kleverig moeras; de Helden ontdekken dit, wanneer ze het betreffende deel betreden.

Het uiterlijk van de trol

 1. De trol heeft een klompvoet en waggelt rond in een rare huppelende beweging.
 2. De trol draagt een ruw lederen halsketting behangen met verschillende primitieve botbedeltjes.
 3.  De trol heeft dieprode krassen over zijn rug en armen die niet zijn geregenereerd.
 4. De trol lijkt vermagerd en verzwakt alsof hij uitgehongerd is of lijdt aan een soort langdurige ziekte.

Schat

 1. In de muren zitten veel vlekken van fonkelend grijsgroene steen. Het lospeuteren van de stenen duurt enkele uren, helaas blijken ze maar een geringe waarde te hebben.
 2. Een strak gewikkeld wollen tapijt – versierd met geometrische patronen – leunt tegen een muur. Het kleed is gewikkeld rond een schoof van vijf werpsperen.
 3. Een ondiepe nis verbergt een kleine houten kist met 10 dukaten aan koperen en zilveren munten.
 4. Een klein, gesneden houten beeldje dat een prachtige dryade voorstelt, is verstopt in het bed van de trol. (Dit is het kostbaarste bezit van de trol – de schoonheid van de dryade spreekt tot een of andere vonk van liefde die sluimert in de primitieve ziel van de trol).

Snuisterijen & schroot

 1. Een dichtgeklapte berenval ligt op de grond, de tanden bevlekt met opgedroogd bloed.
 2. Een vuile, rode wollen mantel geschikt voor een mens is op de vloer gedrapeerd. Een grote bloedvlek aan de binnenkant van de mantel zinspeelt op het lot van de eigenaar.
 3. Een klein handgeschreven logboekje over trollen rust op een plank tussen twee schedels. De laatste aantekening in het boekje vermeldt dat de naamloze auteur op “trollenjacht” gaat.
 4. De gekartelde scherf van een eens zo verfijnd langzwaard ligt tussen de rotzooi. Isdira runen die “Trollendoder” spellen zijn nog zichtbaar op de resten van het lemmet.

Krediet

Dit is een kort systeemneutraal fragment uit Monstrous Lair #2: Troll’s Cave van Simon Butler.

Bron: Troll’s Cave One-Pager — Raging Swan Press


Verklarende woordenlijst

Dryade: De dryaden zijn nimfen die dicht bij het element humus staan, die zich met bomen verbonden voelen en in bomen leven. Voor veel andere volkeren blijken ze uiterst aantrekkelijk te zijn..

Isdira is het schrift voor de gelijknamige taal, Isdira, die door de elfen gesproken wordt. Het bestaat uit 27 in elkaar verstrengelde tekens en bevat ook meerduidige tekens.
Isdira evolueerde uit het meer gecompliceerde Asdharia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *