hulpmiddelenRodlofo's hoek

Winkelen bij het kromme huis

Het kwaad is overal en de Avonturijnen moeten altijd waakzaam zijn voor haar langzame aantasting van alles wat groot en goed is. Kleine duistere sekten – gewijd aan oude, godslasterlijke machten – liggen op de loer over Avonturië en zelfs over de twee andere continenten van Dere, klaar om het gebod van hun duistere beschermheer uit te voeren. Zo’n kleine sekte gewijd aan Blakharaz, Aartsdemoon van de Wraak, is gecentreerd op het Kromme Huis en bestaat uit de familie Ilmarinen en een aantal van hun volgelingen.

Winkelen bij het Kromme Huis

Dankzij de jaarlijks toenemende verzakking en het bedrieglijke in verval zijnde uiterlijk is het Kromme Huis – winkel en gezinswoning – een opvallend herkenningspunt.

De familie Ilmarinen is eigenaar van het huis en verkoopt een breed scala aan tweedehandse en nieuwe waren vanuit de krappe en groezelige winkel op de begane grond van het huis aan de voorkant van Stichtingsweg. Een wirwar van voorraadkelders – onderdeel van het verzakkingsprobleem van het huis – bevinden zich diep onder het drie verdiepingen tellende gebouw.

De fundamenten van het Kromme Huis verzakken aan de achterzijde omdat het gebouw aan de rand van een ondergrondse beek staat. Elke keer als het regent, lijkt het huis iets dieper weg te zakken, waardoor het er uitgesproken scheef uitziet.

De thuisbasis van generaties van de familie Ilmarinen is het gebouw onderwerp van veel geroddel onder de oudere bevolking van de nederzetting. Sommige herinneren zich nog de schokkend brute moord in de kelder drie decennia geleden en het daaruit voortvloeiende gefluister over de afwijkende religieuze praktijken van de familie.

Het aanbod

Het Kromme Huis biedt alledaagse items te koop tegen normale prijzen. Het Kromme Huis heeft zelden wapens of harnassen, behalve een kleine selectie van dergelijke wapens die geschikt zijn voor boeren en jagers. Dit is opzettelijk; de eigenaren willen niet dat lastige, vragenstellende helden en zwervende avonturiers rondneuzen in hun winkel.

De sekte

De kleine sekte in en rond het Kromme Huis bestaat uit de ontaarde Ilmarinen familie en verschillende van hun volgelingen (vrouwelijke en mannelijke menselijke strijders niveau 1). Zij komen op de eerste dag van elke maand bijeen om hun beschermheer te vereren met een onheilig ritueel in de diepste, door schimmels geteisterde kelder van het huis. Soms ontvoeren zij een dakloze, zwerver of eenzame bezoeker. Zulke ongelukkigen sterven steevast een gruwelijke, zielsverpletterende dood. Hun stoffelijke resten worden begraven in een van de diepere kelders van de winkel en hun bezittingen worden in de winkel verkocht.

Opvallende mensen

Sommige mensen worden vaker aangetroffen in het Kromme Huis dan anderen.

Keri Ilmarinen (vrouw mens gewijde [Blakharaz], graad 3) leidt een kleine Blakharazite cultus. Ze onderneemt erg vaak zogenaamde zakenreizen – ogenschijnlijk om meer voorraden voor het Kromme Huis te bemachtigen en handelsovereenkomsten af te sluiten. Deze zakenreizen verdoezelen de echte redenen voor haar reizen. Keri droomt ervan om een echt heiligdom voor Blakharaz te vestigen en is op zoek gegaan naar andere gelijkgestemde sekten in omliggende nederzettingen.

Paulus Ilmarinen (man mens gewijde [Blakharaz], graad 3) houdt bijna net zoveel van goud als van zijn duistere beschermheer. Bedwelmd door het gevoel van macht dat hij krijgt als hij een offer ziet sterven (bij voorkeur schreeuwend) is Pauli’s ziel onherstelbaar beschadigd.

Wat gebeurt er?

Terwijl de helden zich in of nabij het Kromme Huis bevinden, kunnen er een of meer dingen uit de onderstaande lijst gebeuren.

  1. Samenzweerderige gefluister: Drie boeren fluisteren onderling terwijl ze doen alsof ze door een boek op een afgelegen plank bladeren. De drie zijn sekteleden die wachten tot de normale klanten van de winkel vertrekken.
  2. Persoonlijke hulp: Keri (zie ” Opvallende mensen”) wil de helden zo snel mogelijk uit haar winkel. Zo blijft ze in de buurt en biedt hun attente, volhardende en nutteloze “hulp”. Opmerkzame helden kunnen de indruk krijgen dat ze van hen af probeert te komen.
  3. Lege winkel: De winkel is volledig verstoken van andere klanten. Wanneer de helden aankomen, verteld Keri snel dat de winkel sluit en dat de helden moeten vertrekken. Tien minuten na hun vertrek gaat het Kromme Huis weer open.
  4. Vreemde lichten: Wanneer de helden op een avond laat het Kromme Huis passeren, zien ze zwakke lichten branden binnen. Als ze luidruchtig op onderzoek uitgaan, worden de lichten onmiddellijk gedoofd. Er komt echter geen antwoord op hun vragen.

Gefluister & geruchten

De helden kunnen enkele van de geruchten (die al dan niet waar zijn) hieronder horen of leren.

Vermiste belastingontvanger: Een belastinginner verdween tijdens een bezoek aan de winkel. Sommigen zeggen dat de Ilmarinens hem hebben gedood en in de kelder hebben begraven.

Diepe kelders: Stichtingsweg heeft een toepasselijke naam. Hier stond ooit een oudere nederzetting en de nu bestaande winkels en woningen zijn er overheen gebouwd. Veel van de gebouwen zijn voorzien van diepe kelders met meerdere verdiepingen. Sommige mensen spreken van nog oudere, diepere tunnels.

Vreemde religieuze praktijken: De Ilmarinen familie die het Kromme Huis bewoont aanbidt in het geheim een oude natuurgod. Hun religieuze praktijken zijn weerzinwekkend. Sommige mensen zeggen dat ze er vreselijke offers brengen aan hun god.

Brute moord: Een gruwelijke moord vond drie decennia geleden plaats in de kelder van het Kromme Huis. Oude mensen herinneren zich de lugubere details: Keri’s vader – nu al lang dood – zei dat hij een dief betrapt had bij een inbraak in de winkel. De dief verzette zich tegen zijn arrestatie en werd gedood. Waarom hij meer dan 30 keer moest worden gestoken op de meest pijnlijke plaatsen, is nooit afdoende uitgelegd.

Krediet

Dit is een kort systeemneutraal fragment uit Shopping at the Crooked House van Creighton Broadhurst.

Vertaald en bewerkt: Rodlofo

Bron: Shopping at the Crooked House — Raging Swan Press

Extra

Avontuur idee: Het verkeerde kind

Onlangs maakten de sekteleden een fout die hun bestaan bedreigt. In plaats van een bedelaar te ontvoeren, hebben de sekteleden per ongeluk de dochter van een rijke koopman ontvoerd en die biedt een mooie beloning voor de veilige terugkeer van zijn dochter.

Blakharaz/Tyakra’man

© Alle rechten voorbehouden. Theaitetos (deze afbeelding); Thomas Römer (ontwerp origineel), Caryad (originele afbeelding)

Blakharaz is de Wraakdemon, de demonische tegenhanger van Praios en wordt meestal gezien als een van de machtigste aartsdemonen. Zijn belangrijkste aspect is meedogenloze en grenzeloze wraak, en het zich niet bekommeren om morele grenzen of de wet, wat hem in conflict brengt met de priesters van Praios. Andere aspecten van hem zijn duisternis, marteling en overheersing. Vreemd genoeg behoren cultisten van Blakharaz echter tot de meer redelijke van de demonencultusisten, omdat hun wereldbeeld degenen waardeert die hen niet in de weg staan of zelfs actief helpen hun wraak te bereiken. Ze handhaven hun eigen erecodes, maar gaan tot het uiterste om degenen die hun onrecht hebben aangedaan te vernietigen. Trouwe dienaren van Blakharaz kunnen grote beloningen verwachten zolang ze aan de goede kant van de aartsdemonen blijven. Echter, wraakzuchtig tot op het bot, zijn de minste kleinigheden een reden voor hen om iemand met koude wraak te bestraffen. Blakharaz zelf is ongeduldig, veeleisend en kleinerend. Ronduit proberen het pact met hem te verbreken, resulteert meestal in een pijnlijke dood voor de gehele sekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *