Franks hoekmeestersspelervaringSpelvraag

Vaardigheden van een spelleider

Wat zou jij antwoorden op de vraag wat een spelleider minimaal zou moeten kunnen, welke eigenschappen en vaardigheden zijn onontbeerlijk? De vraag is van alle tijden en zal vast en zeker (en zeker en vast) al honderden keer beantwoord zijn, toch stel ik hem nog maar eens hier. Je hoeft zelf geen Meester zijn om een antwoord te geven, ook als je alleen maar als speler aan de tafel hebt gezeten heb je vast ideeën over wat een Meester een goede Meester maakt. En het gaat nog niet eens om een goede spelleider, wat zijn de minimale eisen aan degene die het lot van de Helden in haar handen heeft?

Ik heb zeker daar een mening over, zoals ik over alles een mening heb, maar laat die nu even achterwegen en ben benieuwd wat jullie vinden.

Een gedachte over “Vaardigheden van een spelleider

  • De belangrijkste punt is dat een meester het verhaal moet kunnen overbrengen, maar ook (vind ik) de sterke en zwakte van zijn spelers moet kennen. Tevens moet hij regels kunnen interpreteren, ter plekke ook kunnen aanpassen of zo toe te passen dat het voor iedereen werkt. Maar ook goed rollenspel durven belonen en dwaasheden afstraffen met ap aftrek (je kunt niet over deuren heen klimmen), zeker moet de meester oplettend wezen, waar kunnen nemen, of zo als Cor soms deed een briefje aan een speler geven (wat de scherpte weer bij de andere spelers ten goede kwam).
    Ik heb de mazzel gehad twee geweldige spelleiders gehad te hebben en één wat mindere, onoplettendheid en vooral “ik bepaal” zijn juist niet de dingen die erg handig zijn. Je moet weten wie wat waar zich bevind, waarbij een schoolbord geverfde tafel een geweldig hulpmiddel is, je weet dan dat als iemand op 5 meter van het tumult nit de eerste aanval kan krijgen, creativiteit is ook wel prettig.. eigenlijk zou een ieder een keer met of Ed of Cor geleide avond moeten meemaken, waar ook bv geduldig halve avond zeggen pagina 5 omdat dd groep even met andere dingen dan hegt scenario bezig is…. maar bovenal, er moet gezelligheid wezen…. De vierde ronde, de vierde ronde (de standaard call voor drank) en een bak chips ter beschikking…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *