hulpmiddelen

Crypte & catacombe aankleding

Grafkelders en catacomben zijn ontworpen om de doden onder te brengen en bevatten vaak religieuze elementen en decoraties over de dood en het hiernamaals.

 1. Het gewelfde plafond van de crypte bevat vele kleine tegels van 30 halfvinger. Ze zijn allemaal helder gekleurd en tonen gestileerde wereldtaferelen.
 2. Elke sarcofaag van deze crypte staat op 30 halfvinger hoge stenen sokkels. De naam van de overledene is op de verhoging van elke sokkel gekerfd.
 3. De crypte heeft een houten vloer en is gebouwd boven een natuurlijke holte. Als de crypte bijzonder oud is, kan het hout broos en verrot zijn. Onvoorzichtige avonturiers kunnen door de vloer stappen en in de put vallen.
 4. De crypte heeft een rottende houten vloer, en is gebouwd boven een natuurlijke holte. Onvoorzichtige avonturiers zouden door de vloer heen kunnen stappen en in de kuil kunnen vallen. Echter, hoge hopen botten vullen deze kuil. Deze breken de val van de avonturiers enigszins, maar sommige kunnen animeren om degenen die in hun midden vallen aan te vallen. De schaduwen en geesten van de overledenen kunnen ook in het massagraf blijven rondspoken.
 5. Diepe nissen in de muren van de crypte bevatten opeengestapelde botten. De botten zijn met draad en lijm aan elkaar bevestigd en vormen een macaber schouwspel; sommige van deze beelden zijn gevormd in het teken van de Boron; ze verstoren zou godslastering zijn.
 6. Een klein schrijn doorboort een muur. Een laag altaar, bedekt met smeulende offers, uitgebrande kaarsen en dergelijke, vult een groot deel van de nis. Vervaagde schilderijen van een geïdealiseerd hiernamaals sieren de muren van de nis.
 7. De crypte is vrijwel luchtdicht. Wanneer de Helden de deur van de crypte voor het eerst openen, ruikt de lucht dus muf en vies. Zodra de crypte is geopend, duurt het ongeveer een uur voordat de geur is verdwenen.
 8. Aan het plafond van elke kamer hangt een grote kroonluchter, gemaakt van botten die geraffineerd met draden aan elkaar worden gehouden. Een hangende ketting kan worden gebruikt om de kroonluchter omlaag en omhoog te doen, maar dat maakt een luid kabaal, wat op de loer liggende ondoden kan waarschuwen voor de aanwezigheid van indringers (en hun volgende maaltijd).
 9. Elke kamer heeft een sierlijke opening waardoor men naar binnen kan, en in elke boog boven de ingang zijn gebeden gekerfd. De gebeden spreken over de dood en de eeuwige rust. Verschillende inscripties vertellen over de vloeken die de verstoorders van de crypte zullen treffen.
 10. Gesneden afbeeldingen van de god van de dood en zijn dienaren sieren veel van de muren in een macabere weergave van het hiernamaals. Op veel van de afbeeldingen zijn de doden geknield voor het oordeel van de god.
 11. Overal in de crypte staan smeedijzeren fakkels in de vorm van skeletarmen die uit de muren steken. Verschillende houden gedeeltelijk verbrande fakkels vast. Roet bevlekt de muur achter en het plafond boven de kandelaars.
 12. Roestige zwarte ijzeren hekken beschermen elke grafkamer tegen toevallige invasies. De poorten piepen luid als ze worden geopend. Verschillende zitten vast, maar geen enkele is op slot.
 13. De plafonds in de crypte zijn gewelfd, en het geluid draagt vreemd door de kamers. Echo’s zijn vreemd, en lijken langer door te gaan dan zou moeten.
 14. Ooit felgekleurde tegels versieren de vloer. Vele in de centrale delen van kamers en gangen zijn nu gebarsten, geschilferd of gebroken. Afbeeldingen op de vloertegels omvatten gestileerde dieren, wapenschilden en dergelijke.
 15. Afschuwelijk macabere beelden van grote skeletkrijgers waken over elke kamer en verbindingsgang. De skeletten staan op sokkels in kleine nissen en hebben het aspect van bewakers.
 16. De crypte is oud of slecht gebouwd. De stenen waaruit het plafond bestaat kreunen soms als ze lichtjes verschuiven onder de druk van de omringende aarde, steen of zand. Stof, gruis en grind liggen er op sommige plaatsen dik bovenop.
 17. Het plafond van de crypte is bijzonder laag – met opzet om degenen die binnenkomen een gevoel van claustrofobie [Engtevrees] te geven. Sommige bogen zijn zo laag dat Helden van menselijke grootte er doorheen moeten kruipen.
 18. De plafonds van de crypte zijn dubbel zo hoog als normaal. Korte trappen van beenderen leiden naar elke grafnis. Sommige kamers hebben twee niveaus met grafnissen.
 19. Een ondergrondse rivier is doorgebroken in de crypte. Donker, koud water vult de crypte tot een diepte van vier pas. Als het boven regent, vult de crypte zich snel met water.
 20. De crypte is op deze plaats gebouwd omdat hier de barrières tussen het Materiële en het Schaduwvlak bijzonder zwak zijn. Zwakke negatieve energie sijpelt de crypte binnen. Dit is niet genoeg om de doden die er liggen te bezielen, maar af en toe trilt of beeft een skelet. Schaduwen verzamelen zich ook dikwijls in de crypte; gewone lichtbronnen (zelfs magische lichtbronnen) werpen het licht slechts half zo ver als normaal.

Krediet

Dit is een kort systeemneutraal uittreksel uit GM’s Miscellany: Dungeon Dressing . Het boek is verkrijgbaar in de edities 5e, OSR, System Neutral en Pathfinder 1.
Als je dit artikel leuk vindt, meld je dan aan voor de Sunday Supplement —onze wekelijkse nieuwsbrief—zo mis je geen enkel ander gratis artikel!

Afbeelding: Raging Swan Press

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *