Franks hoek

Waarom we het nooit eens worden over het Nederlands

Het zou een zin kun zijn die ik zelf had uitsproken maar het is de titel van een artikel van Marc van Oostendorp dat hij schreef op de website de lage landen. Meneer van Oostendorp is een Nederlandse taalkundige en schrijft vele artikelen op vele fronten, onder meer en onder andere op Onze taal en Neerlandstiek. In dit artikel komt de Taalunie aan de orde en hoe we in de Lage Landen met het Nederlands omgaan.

Over de taalunie heb ik al eens wat geschreven en daarin stelde ik voor om het maar af te schaffen, twee jaar later schrijft meneer Oostendorp »De Taalunie bestaat inmiddels drieënveertig jaar. Ik vraag me af of ze de honderd zal halen.« Dat de Taalunie niet meer zou bestaan zegt de meeste mensen niet veel maar het zou beteken dat we kunnen afzien van één standaardtaal. Of dat goed of niet goed is, zal afhangen aan wie je het vraagt.

Het Vlaamse idee over wat taal precies is, is door en door Frans.

Marc van Oostendorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *