Waarmee het begon

En daar stond ik dan in de boekenwinkel, met de basisdoos in mijn handen. Welk jaar zou het zijn geweest? Ik geloof 1986.
Ik weet nog mijn enthousiasme en de belofte wat dit spel zou brengen toen ik de doos opende.
Orken, tovenaars, dwergen, een geheel nieuwe fantasie wereld lag aan mijn voeten. Als tiener slokte dit spel mij geheel op.
Tegenwoordig vragen mijn kinderen: “ODM wat is dat? Pen en Papier? Je verbeelding? Papa je komt uit een tijd dat er geen Nintendo of computers bestonden. Best saai hoor.
Niets is minder waar. Na een spelavond kwamen de kids hierop terug. Best wel supergaaf ouwe!

Enisoor

0 gedachten over “Waarmee het begon

 • 26 oktober 2013 om 13:58
  Permalink

  Dit komt me zo bekend voor ! 😉
  En ondertussen gaan we deze week , de steegjes en ondergrondse dievenschachten van Havena onderzoeken. De maand nadien op naar het Noorden. Tiens misshien moeten we een avonturijns dagboek plaatsen 😉

  Beantwoorden
  • 27 oktober 2013 om 02:06
   Permalink

   Serieus , dat lijkt mij geinig.
   Ik zou zeggen: ga je gang

   Beantwoorden
 • 19 januari 2014 om 17:00
  Permalink

  Idd…eenvoudige regels en speelwijze, plezant maar toch spannend, winnen en ook leren verliezen….én géén al te ingewikkelde handelingen. Ik ben er ook al bij sinds 1986 en vindt het nog steeds één van de beste spelen die er zijn.

  Beantwoorden
 • 29 januari 2014 om 16:37
  Permalink

  Geen verliezers .. om eerlijk te zijn ..alleen maar winnaars. behalve de slechterikken 😉

  Beantwoorden
 • 5 januari 2015 om 19:33
  Permalink

  Een heel erg goede start voor ‘pen en papier’ rollenspellen. Ik was er ook bij tijdens de eerste verschijning. Intussen al wat verder ‘geevolueerd’, maar nog steeds draag ik het oog des meeters een warm hart toe. He t is zoals eerder gezegd, mensen moeten opnieuw leren mondeling communiceren, en daar is dit soort spellenvoor gemaakt. Je leert problemen gezamelijk oplossen, rekent wat en leest veel. Er zijn geen verliezers (hoogstens slachtoffers) en als je het goed aanpakt draag je de (steeds onverwachte) dood van je held lange tijd met je mee. Waar zijn de jaren naartoe gevlogen? Momenteel heb ik nogwat andere katten te geselen (niet letterlijk te nemen) maar spoedig zal ik weer terugkeren met meer avonturen en artikels…
  Jullie zijn hierbij gewaarschuwd en tellen dus voor twee. Laat de wereld rond je weten dat dergelijke spellen bestaan… Nodig wat vrienden en familieleden uit…
  Ik heb altijd maar twee verschillende reacties gekregen. Of men moest er niets van hebben, of (de overgrote meerderheid!) men was razend entousiast. Ga er voor… Doe konde aan je omgeving, je werkkring, je buurthuis…

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: