avonturen handoutsRodlofo's hoekspelersspelersgroepen

Een nieuw jaar beginnen we met een cadeau ..

Sommige onder ons zullen wel al eens wat ondersteunend materiaal gebruiken om hun verhalen te kunnen “materialiseren”.

En de mogelijkheden zijn ondertussen zo uitgebreid dat ik toch een artikel wilde wijden aan het eenvoudigste, goedkoopste, soms mooiste  en meeste gebruikte hulpmiddel van onze tijd namelijk : papier  (wel van zo een 160g, gewoon A4!)

Onze manier van spelen noemt niet voor niets “Pen en Papier RPG” (PnP).

In de loop der jaren is de lijn  vrij dun geworden tussen een  RPG en een bordsspel, vandaar dit artikeltje over  “modellen in papier”, dit kan gaan van steden, kastelen, dorpen, auto’s, vliegtuigen, kerkers, boten .. noem het en het bestaat.

Ik vertrek van de OdM RPG als insteek, dus dit is zeker geen correct artikel over “papieren modellen”, maar een eerste start.

Het begint al van in het begin van OdM 1.0 met de plannen van gebouwen en landstreken, en “plattegrond van de lotgevallen“.Het ding kon geen betere naam hebben, want dit is het uiteindelijk ook.

Dan kwamen de figuren uit de doos Instrumenten van de Meester en  de afbeeldingen, plannen  die door de auteurs van de avonturen zelf worden aangeleverd.

De meer ervaren meester zal al zelf wat materiaal verzamelen om dan te kunnen verwerken tijdens een avontuur. Ik mag aannemen dat ik niet de enige ben die soms zaken, dagdagelijks, verzamel omdat ik er potentieel in zie.

Toch zijn sommige zaken niet altijd makkelijk, een stadsavontuur waarbij de stad als achtergrond dient kan best gespeeld worden met dozen zoals Havena of beter nog het recenter spel van Ullysses over de hoofdstad Gareth, maar wanneer men effectief een kleine wijk moet gaan uitspitten, een zoektocht in gebouwen moet gaan uitbeelden, wat monsters moet gaan opjagen in de diepste der diepten dan zijn er betere methoden dan de spelers de kamers zelf laten te tekenen, of enkel een plannetje te geven van de kamers waar ze effectief moeten gaan spelen.

Een van de zaken die ik gebruik zijn papieren modellen via PDF afdruk.
Het voordeel van dat soort dingen is dat het vrij goedkoop is en dat je meermaals kan gaan hermaken.

Je kan natuurlijk ook complete collecties gaan kopen die gedrukt op harder papier (karton) zo worden aangeleverd in verschillende opbouwsystemen.
Er bestaan zelf toestellen, robocutters,  die deze modellen gaan uitknippen. (Voor zo een 200 euro heb je zo een toestel)

De modellen :
Ik kocht er me in het verleden van Dave Graffam, een zeer getalenteerd ontwerper met zeer mooie middeleeuwse modellen.

Ook heel wat kleine firma’s hebben zich gespecialiseerd in het maken van papieren modellen die goedkoop in elke RPG kunnen worden gebruikt, de bekendste is misschien wel het worldworksgame dat effectief een handig opbouwsysteem heeft uitgedacht, het zogenaamde TerrainlinX dat het  “Print, Build, Play!” principe volgt. Prachtige zaken kan je hiermee gaan opbouwen !

Nu, we kunnen moeilijk een eerste bericht gaan plaatsen zonder er een nieuwjaarscadeau bij te steken en dankzij Rodlofo past dat nog in de contect van dit artikel. (lol)

We verkregen  de “Warhammer Townscape” verzameling; het is een uitgave van de jaren 80, dus we kunnen deze rustig hier gaan zetten dachten we.

TWSH1

 

Veel plezier en mag het komende jaar veel spelplezier geven.

Met de groeten van de Redactie van hetoogdesmeesters.wordpress.com

 

PS :
We kunnen nog heel wat extra zaken aanleveren, ook zaken die vermeld zijn in dit artikel doch omwille van plaatsoptimalisatie staan deze niet op deze stek doch kunnen jullie steeds meer info vragen door een berichtje te sturen naar oogdesmeesters.outlook.be

0 gedachten over “Een nieuw jaar beginnen we met een cadeau ..

 • Rudolf Trost

  Vergeet niet, het uitprinten van het volledige dorp – want dat is het, kost je een kleureninktpatroon voor je printer. Gebruik wat dikker papier (zo dik als je printer trekken kan) en ga ervoor. Het resultaaat is meer dan de moeite waard. Je kan door de grote hoeveelheid alternatieve deuren en ramen, uithangborden en muurversieringen sommige huizen twee – of zelfs driemaal afprinten.
  Opgepast. De water en windmolen zijn waarschijnlijk de moeilijkste gebouwen om in elkaar te krijgen. Wees hier voorzichtig mee en neem er je tijd voor.
  Ik heb het dorp intussen driedubbel en kan zelfs een grote stad neerzetten om in rond te dwalen. Mijn spelavonden zijn steeds goed voorzien van dit soort hulpmiddellen. Het is niet ieders meug, maar mijn spelers amuseren zich te pletter. Je kan voor sommige belangerijke huizen ook plattegronden tekenen, zodat je spelers ze effectief ook kunnen betreden.
  Veel spelplezier, toegewenst en moge jullie god met jullie zijn…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *