andere role playing gamesenisoor

D&D, Labyrinth Lord, Pathfinder

5cd5976a862f3ac2a10c37bd2d197939

 

Er zijn door de jaren heen heel wat soorten RPG op de markt verschenen. Persoonlijk heb ik nooit de mogelijkheid gehad naast ODM om andere spelvarianten te spelen. Ik heb toevalligerwijze Labyrinth Lord ontdekt. Dit is ongeveer hetzelfde als D&D 1ste editie. De regels zijn geheel anders dan het Oog Des Meesters. Nu ben ik benieuwd of andere spelers hun mening kunnen geven waarom ODM toch de betere RPG is of juist niet. In mijn bescheiden opinie maakt het niet uit welke spelmechanisme je als spelmeester toepast in een Role Playing Game zolang je maar de spelers een toffe avond vol avontuur kunt bezorgen toch?

Wat is jouw mening hierover?lablord

0 gedachten over “D&D, Labyrinth Lord, Pathfinder

 • Alhoewel ik OdM/DSA niet het “beste” spelsysteem vind, vind ik het wel de meest sfeervolle. Het is namelijk helemaal geïntegreerd in de setting/wereld en het gaat vaak om de kleine details die er sjeu aan geven (beschrijvingen van tovenaarscholen, nare nadelen en veel talenten die spel opleveren). Het vechtsysteem vind ik nog steeds enorm rammelen en daarom vermijd ik als Meester gevechten waar ik kan. D&D en Dark Heresy bijvoorbeeld zijn veel epischer en richten zich daardoor minder op details/logica en meer op het verhaal dat verteld wordt. Juist de immersion van OdM doet mij genieten als spelers onderling in de clinch liggen over soms triviale zaken. Voorbeeld; een bard, tovenaar en dwergen veedief hebben flink lopen bakkeleien nadat Sinvey (een snoodaard die een handelsvrouw wilt oplichten) hen aanbood om met haar mee te doen. De bard was verliefd op haar, de dwerg kon het aantal dukaten niet weerstaan en de tovenaar maakt zich zorgen over zijn reputatie. Ik heb zelden zo’n leuk spel gezien bij een zo’n duidelijk keuzemoment! 🙂

  Beantwoorden
 • Mij lijkt het nogal op D&D version 1 en ik heb dat volledig compleet. Indien ik iets dergelijks wil, speel ik met mijn groep D&D.

  Voor het overige houden wij ons aan DSA5, er is niks dat je daarmee kan vergelijken (en het bestaat nu ook in het Engels!) … voor mijn spelgroep nog steeds DE top. En ter info wij spelen al DSA sinds 1984.

  Günter

  Beantwoorden
 • Ik al heel wat jaartjes spelleider, zo’n 25+ in die tijd heb ik behoorlijk wat verschillende systemen gespeeld. ODM, alle versies van D&D, Pathfinder, Shadowrun, Gamma World, WoD, Star Wars Saga system en nog wat andere minder bekende systemen. Allemaal hebben ze hun voor en nadelen en allemaal brengen ze een andere speelstijl met zich mee.

  Het ligt er 90{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} aan de GM en spelers wat die er van maken of het leuk is of niet. Hoewel noet iedereen elk systeem altijd even goed zal bevallen natuurlijk. Sinds kort ben ik met mijn groep begonnen met The Dark Eye 5th edition. Erg leuk systeem, het bevalt tot nu toe goed.

  Beantwoorden
 • Echt geen idee. Met OdM begonnen en vrij snel naar OdM 3.0 overgeschakeld en ik denk daar bij te blijven. De Philleasson Sage is ver op zijn einde maar OdM heeft voor deze 3.0 versie nog voldoende avonturen. Mijn spelers zitten nu tussen graden 8 en 10 dus nu pas wordt het echt leuk. Wat OdM zo sterk maakt zijn de details van de wereld van Avonturië, ik wist niet dat men zo creatief kon zijn 😉 Maar ik beken ik ben en blijf een beginnende- RPG man want enkel met OdM bezig. Nu Ambrosia heeft mijn interesse gewekt maar dat wil ik eens spelen met een andere groep, geen idee wat het zou geven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *