8 gedachten over “De Avonturijnse kalender – Het jaar 8 na Hal

 • Nota van Rodlofo: de meer ervaren spelmeesters zullen hebben opgemerkt dat deze kalender is gewarhammered (en ja, dat is vanaf nu een woord). Mijn kalender is een simpel ontwerp waar spelmeesters die zich niet al te veel van de ontzettend uitgebreide achtergrond van OdM aan wensen te trekken mee verder kunnen. Zelf het jaartal speelt darbij geen rol daar de kalender zichzelf om de vier jaar herhaalt.
  En ja, ik heb de Naamloze dagen verspreidt over het jaar, net zoals dat is gebeurt bij de Keizerlijke kalender. Ik heb er namelijk moeite mee dat het leven in een gans continent gedurende vijf dagen tot stilstand wordt gebracht door bijgeloof en angst – wat gebeurt er dan economisch, en met mensen op het Pad van Avontuur?
  Deze vijf dagen zitten in de Twaalfgoden kalenders aan het eind van het jaar, tussen 30 Rahja en 1 Praios. Het is echter veel praktischer en redelijker om de keizerlijke kalender te gebruiken waar deze 5 extra dagen op belangerijke agriculturele en economisch belangerijke momenten vallen zoals inderdaad aan het begin van een seizoen, en natuurlijk ook op nieuwjaarsdag.
  Op die manier is er een echte link met de realiteit van de middeleeuwen en heeft de Naamloze geen overwinning behaald door vijf achtereenvolgende dagen te stelen van de Twaalf.

  Beantwoorden
 • Misschien toch een kleine maar niet onbelangrijke opmerking imho: het Avonturijnse jaar begint bij Praios (onze “aardse” juli).

  Persoonlijk zou ik me daar toch aan houden maar ieder zijn idee natuurlijk. Per slot van rekening spelen we toch ODM/DSA en niet Warhammer RPG.

  Het is mijn bescheiden mening dat je door deze kalender aan te passen een deel van de “eigenheid” van Das Schwarze Auge laat vallen.

  Ik speel nu al ODM/DSA sinds eind 1984/begin 1985 en dit rollenspel heeft toch wel iets specifieks dat je je spelers moet kunnen/durven meegeven.

  Let wel … ik ben rollenspelfanaat in hart en ziel en heb eveneens alles van Warhammer (1ste en 4de editie) en alles van D&D/AD&D (1ste editie) in mijn collectie.
  Ik heb ook Schimmen & Schaduwen mee helpen ontwikkelen en er een gepubliceerd avontuur voor geschreven.

  Ik vermeld dit alleen maar om te zeggen dat ik wel “iets” ken van de rollenspelwereld in het algemeen en dat teveel aanpassingen a.d.h.v. andere (zeer goede) rollenspellen de eigenheid van de Avonturijnse wereld naar de achtergrond doet verdwijnen.

  Just my two cents.

  Beantwoorden
  • Ik kan u daar wel in volgen. Maar we geven maar mogelijkheden mee. Ik gebruik ook de standaard DSA calender.

   Beantwoorden
 • Ik ben zelf geneigd om OdM editie 5 aan te houden. Maar zoals ik vaker heb gezegd, elke versies hier zijn welkom.

  Beantwoorden
 • Er staat ook een “echte” kalender voor OdM1 in één van de alhier gepubliceerde Morgensterren: het dubbelnummer 21 & 22.

  Het is misschien een goed idee bij de de bijdragen op deze site duidelijk aan te geven in hoeverre een bijdrage met het ‘echte’ Avonturië compatibel is?

  Tenslotte kunnen de OdM1-regels ook op andere werelden gebruikt worden (zoals bvb. de Warhammer wereld). Maar dan m.i. liefst zonder die wereld Avonturië te noemen, dit zal voor nieuwe spelers verwarring scheppen, vrees ik…

  Beantwoorden
 • Aanvulling op de “Morgenster” kalender, deze komt uit de tijd dat de 1.5 versie gloednieuw in Duitsland was, en de redactie 1:1 vertaalde omdat men bij toen Selecta er niets mee wilde gaan doen, erg update naar OdM 5 lijk hij mij niet, maar als referentie punt vertalen naar een prima uitgangspunt …. ik kan mijzelf niet aan de indruk onttrekken dat de latere vertalers geen kalender hadden in hun dozen…..

  hey het was de jaren tachtig, long long time ago 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *