Franks hoekSpelvraag

Spelvraag: Plattegronden

»Een gang die drie meter breed is en acht meter lang, aan het einde is een deur, de gang is verlicht door de fakkels die aan weerszijden aan de muur hangen. Alles is nog net zo mooi en in goede staat als toen de Dwergen, waarschijnlijk honderden jaren gelden, deze gang hebben uitgehouwen.«

Zo kan een plek waar de Helden zich bevinden beschreven worden. Vervolgens was iemand bezig om met een potloodje twee strepen van 4 centimeter op de »plattegrond van de lotgevallen« te tekenen, zodat deze gang precies aansloot op de deur die ze net geopend hadden en de groep kon besluiten om de deur aan de andere kant van de gang te onderzoeken.

Maar doen jullie dat ook nog steeds zo? Hoe gebruiken jullie plattegronden, hoe maken jullie duidelijk waar de Helden zijn en wat ze kunnen verwachten? Werken jullie met tegels (kaarten) waarop de situatie is weergegeven, of speelt een avontuur zich niet meer af in een afgesloten ruimte? Of liggen er laptops en tablets op de speeltafel?

Xin's Lair: entrance to the dead Wizards Lair

Ik ben benieuwd hoe in de eenentwintigste eeuw jullie als Meester of Held omgaan met plattegronden.

2 gedachten over “Spelvraag: Plattegronden

  • Met een ervaring van 35 jaar heb ik een serieuze collectie plattegronden env metalen en plastic figuren verzameld en uitgebouwd; van de Warhammer sets over de Advanced Heroquest tegels. Van D&D tegels over Paizo tegels en Confrontation borden, enz.
    Voor avonturen in een huis of in een kasteel, een kerker, of een paleis word af en toe wel eens het oude Heroquest spelbord bovengehaald. Allemaal perfecte hulpmiddelen om de exacte positie van de spelfiguren te bepalen. Discussies over positionering worden op die wijze tot nul herleid.
    Toch gaat er niets boven de plattegrond der lotgevallen om spelers een gevoel van ontdekking en mysterie mee te geven. Zelf gebruik ik zogenaamd millimeter papier dat dezelfde functie heeft om mijn spelers onder te dompelen in mijn avonturen.

    Beantwoorden
  • Bij de Morgenster hadden we vrij snel tinnen miniaturen en een groot schoolbord als tafel. Waar we ipv plattegrond van de Lotgevallen gebruik van maakte.. En ook was er miniatuur spullen vanuit Warhammer wat we ook speelde. Vaak huisvlijt soms als ik (het was jaren 80 ) het nog goed gerinner ook wel gekocht via Game Work Shop ….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *