Franks hoek

Synoniemen zoeken

De wereld van het Oog des Meesters is een beetje Middeleeuwsachtig, de kleding, de wapens zijn niet erg modern. In de boeken worden al ouderwetse woorden gebruikt die soms zelfs even moeten worden opgezocht om de betekenis te achterhalen. Het woord ” kolenbranders” bijvoorbeeld, compleet onbekend voor mij toen ik het voor het eerst tegenkwam. Soms heeft een wat minder courant woord een mooie klank of maakt het mysterieus wat zeker bij magie en geheime organisaties goed van pas kan komen.

Als je een avontuur schrijft of als je een goede naam voor je Held zoekt kan het helpen om een mooie synoniem te gebruiken maar waar vind je die?

Toevallig hebben wij Nederlandstalig het uitgebreidste woordenboek van de wereld en die is online te raadplegen, en de slimme mensen van Het Instituut voor de Nederlandse Taal hebben ook een andere zoekmachine gemaakt, DiaMaNT ( (Diachroon seMAntisch lexicon van de Nederlandse Taal) ). Een rare afkorting en wat diachroon is wist je waarschijnlijk tot vandaag ook niet maar wat je er mee kunt doen is de moeite waard of gewoon leuk.

De taaltelefoon maakte mij attent op deze zoekmachine

Met DiaMaNT krijg je dan onder andere dit overzicht:

Op de pagina zelf lees je nog veel meer over het woord paard en alle varianten.

Tovenaar

Dat levert weer mooie woorden op zoals toverheer en kokelaar en wat te denken van nigromansijn!

Duivelskunstenaar, geestenbezweerder, toovenaar. Nigromanciene .. pleghen te hebben desen steen, Nat. Bl. XII, 1357, Holland, 1351-1375  (var. nigromantien).
Want men dien kende over enen nigromancien, ende alsulke dinghe conde bedieden, Sp. IV 2, 58, 77, Vlaanderen, 1301-1325.

Veel plezier met DiaMaNT

Een gedachte over “Synoniemen zoeken

  • Ikzelf gebruik zelden een synoniem, maar als thesaurus op mijn computer geen afdoend woord vind, heb ik daarvoor Van Dale’s Synoniemenboek ter beschikking.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *