Franks hoekhet Oog Des Meesters

Coronavirustip: OdM

Vandaag kreeg ik van een bezoeker de volgende vraag:

Beste lezer, vaewege Corona zit ik thuis met mijn kinderen, en wat is er dan leuker om je verdiepen in iets wat je altijd al wou leren. Is er iemand die ons dat kan, lijkt mij geweldig om dit met mijn kinderen te kunnen spelen.. Maar hoe, wie kan mij helpen.?

bezoeker van onze website

Voor iedereen die wil beginnen met het rollenspel hier wat tips. Ik nodig ervaren spelers en meesters om zich te laten horen in de reacties en beginnelingen om hun vragen daar te stellen.

Rollenspel, TTRPG, Dungeons and Dragons

Er zijn vele namen voor (bijna) hetzelfde, wij noemen het “rollenspel” maar op andere plekken kun je ook (veelal Engelse) namen voorbij zien komen als “Tabeltop Role Playing Game”, “Pen & Paper RPG”, “Dungeons & Dragons” en nog meer. En zoveel namen er al zijn voor het spel zoveel varianten zijn er in spelregels. Omdat je deze website bezoekt houden we ons aan de spelregels van »het Oog des Meesters«, maar zelfs dan zijn er al weer varianten. Hier houden we ons aan de regels zoals die in de vorige eeuw waren, OdM1, OdM2, OdM3.

Wat! Drie verschillende spelregels!?

Ja, we zijn zelfs nu al aanbeland bij OdM5 maar wij hier houden van eenvoudig en gaan niet verder dan 3. Als je vandaag wilt beginnen met »het Oog des Meesters« dan begin je gewoon met OdM1, je kunt altijd je regels naar 2 of 3 aanpassen, het zijn “upgrades” die dit spel zelf hebben ondergaan in de loop der jaren. Om snel te beginnen zijn de regels van OdM1 ideaal, niet alleen voor de Meester ook voor de Helden.

Meester en Helden

Om het spel te kunnen spelen heb je meerdere mensen nodig, er is één Meester de andere zullen de rol van Held op zich nemen. De Meester is de spelleider, degene die een avontuur heeft voorbereid en het verhaal aan de Helden zal gaan vertellen. De Helden gaan het avontuur aan.

Een Meester moet zich goed voorbereiden, dat begint met de Regels, daarvoor lees je eerst het Boek van de Regels. Dit boek behandelt alle (spel)regels. Daarna kun je het Boek van Avontuur lezen, daarin staat ook een kort avontuur (plusminus 2 uur speeltijd).

Benodigdheden

Document van Kracht, hier vullen de Helden hun belangrijkste waardes in en vermelden hun uitrusting en andere spullen die ze bij zich hebben.
Plattegrond van de Lotgevallen, hier kunnen de helden hun plattegrond op tekenen, zodat ze weten waar ze zijn.
De twee documenten in 1 bestand

Dobbelstenen, je hebt drie gewone dobbelstenen nodig, die met zes vlakken en ook de twintigzijdige dobbelsteen. Als je daar nu niet aan kunt komen dan zijn er apps voor op je telefoon of websites die je kunt gebruiken.

Pen en papier, zorg dat je Helden een vel papier hebben en een pen of potlood om aantekening te maken en de plattegrond kunnen maken.

Een avontuur, in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er in eerste instantie 8 avonturen in het Nederlands verschenen. Daarna kwamen er nog zo’n tien om vervolgens abrupt te eindigen. In Duitsland ging het spel gewoon verder maar voor ons taalgebied werd niks meer gemaakt. Echt niks meer gemaakt? Officieel niet maar er werd hard gewerkt door de liefhebbers. Bekijk op deze webpagina welke avonturen je hier kunt downloaden.

Wat algemene tips voor een Meester:

 • Hij zal steeds fair en rechtvaardig moeten zijn en ervoor zorgdragen dat de spelers veel plezier aan een avontuur beleven.
 • Hij dient enigszins boven de dingen te staan en de acties van de spelers slechts dan te beïnvloeden als het dringend noodzakelijk is (bijv. de spelers in een bepaalde richting sturen).
 • Hij is geen tegenstander van de spelers, maar hij vertegenwoordigt de wereld, waarin de spelers zich bewegen. Hij speelt de monsters en alle andere schepsels, met uitzondering van de helden.

En de belangrijkste spelregel van »het Oog des Meesters«

Alle regels zijn aanwijzingen, als jij of je spelersgroep vindt dat het anders kan dan volg je je eigen pad. Waar het omgaat is dat je een leuke spelervaring hebt, niet dat je als beste de regels kent.

Heel veel plezier.

2 gedachten over “Coronavirustip: OdM

 • Prima, Frank.

  Wij hebben (bijna) altijd ODM gespeeld.

  Wij zijn bezig met ODM 5 met onze “ouderlingengroep”. Dat ligt voorlopig dus even stil.

  Wij hebben ook een wekelijkse spelbordavond met andere mensen. Die ligt nu ook uiteraard stil.
  Wel met hen ben ik zinnens om via Skype een verhaal te leiden volgens ODM1. Ik denk dat dit moet kunnen.

  Deze prachtige vernieuwde site is een heuse hulp. En het helpt om an prettige dingen te denken.

  Dank voor de apps en voor het vele werk.

  Günter

  Beantwoorden
 • Beste Frank
  Beste Günter,

  Ik ben inmiddels met mijn spelersgroep al enkele weken via Google Hangouts (werkt hetzelfde als skype) aan het ODM’en!
  Dit werkt! (wij werken met versies 1 tem 3)
  Ik heb hun heldendocumenten ingescand maar ook gedigitaliseerd in een exceldocument. Dit deelde ik via google drive zodat iedereen zijn document kan aanpassen.
  Ik heb een online-tekenprogramma waar ik via screensharing hun een plattegrond kan tekenen. Live voor hun ogen of deeltjes langzaam uitlichten terwijl ze verder een huis/grot/domein binnen dringen.
  https://awwapp.com/
  Je moet geen account aanmaken om het te gebruiken. Je kan dan wel niets opslaan. (ik neem screenshots met het windows knipprogramma van de getekende plattegronden)

  Als dobbelstenen gebruiken de meesten een app of deze website: https://www.wizards.com/dnd/dice/dice.htm

  Het wordt positief onthaald nu iedereen thuis zit en niet veel te doen heeft. We spelen vele vaker dan anders!

  succes met de skype-sessies!
  Proberen maar!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *