AvonturenFranks hoekOdM 1

Het schip van de verloren zielen

Het leek me leuk om in deze coranatijden online een avontuur te gaan spelen met mijn spelersgroep. Om het makkelijk te houden wilde ik een oudje van stal halen, een avontuur dat ik zelf niet heb of gespeeld had. En zo kwam ik bij het derde avontuur van »Het oog des Meesters«: Het schip van de verloren zielen. Een klassieke dungeon crawler maar dan op een schip. De plattegrond zou ik eenvoudig met Jitsi Meet kunnen delen met de spelersgroep. Ik was al aan het oefen met MapTool om de kaart stukje bij beetje te onthullen. Als een goede Meester dook ik in het avontuur, begon met lezen en aantekeningen maken en toen…

Merkte ik dat we toch 35 jaar verder zijn. In 1985 stond »Das Schwarze Auge« nog in de kinderschoenen en dat is aan alles te merken. Dit verhaal is het begin van een tweeluik maar de manier waarop je spelersgroep erin betrokken raakt is compleet onduidelijk en eigenlijk is het hele avontuur niks meer dan strooptocht door het schip op zoek naar zilveren daalders en dat je toevallig iets met die verloren zielen oplost lijkt bijzaak.

Mijn spelersgroep gaat dit avontuur niet spelen, dat kan ik ze niet aandoen. Wel heb ik het boek onderhanden genomen, de scan die nu op de website staat is niet van een hele goede kwaliteit. Vanaf vandaag kun je het avontuur Het schip van de verloren zielen hier downloaden en printen op A4.
Een leuke uitdaging is om het uitgangspunt van dit avontuur te behouden samen met de plattegrond maar er een beter avontuur van te maken, iemand die dat wil doen?

Wat is er aangepast?

Ik ben zo vrij geweest om een paar Duitse namen te vernederlandsen, zoals Schlitz, Zackennase en Eisensterz.
In de vertaling van 1985 wordt gesproken over schijndoden, in het Duits is dat Untoten. In deze versie zijn dat ondoden geworden.
In de afgelopen decennia hebben we twee grote spellingshervormingen had, woorden die een nieuwe spelling hebben gekregen zijn navenant aangepast.
De plattegronden zijn opgeschoond.
En wat andere dingetjes.

7 gedachten over “Het schip van de verloren zielen

 • Ik heb dit avontuur kort geleden met mijn groep gespeeld en vooral de naam ‘Zackennase’ veroorzaakte veel hilariteit.

  Beantwoorden
 • Ik wil me daar wel eens aan wagen, Frank. Ik vrees echter dat er heel wat tegenwind zal komen van de meer fanatieke OdM’rs.
  Dit avontuur was zelfs in de jaren 80 al zo goed als onspeelbaar, maar met een goede motivatie voor de helden om in het avontuur te komen is er al heel veel opgelost. En natuurlijk moet er meer zijn dan gewoon een strooptocht op het schip (zie bijvoorbeeld “Old Sea Dog”)
  Ik herinner mij dat mijn groep dat schip toen heeft opgeblazen – met hilarische gevolgen toen een speler vroeg of ze geen schadepunten kregen van het rondvliegende puin. Een serie stompen op de arm was zijn beloning.
  Mijn bewerking zal echter op zich laten wachten daar mijn workload nu echt wel de pan uitrijst.
  Misschien is het een idee om er een wedstrijd van te maken met meerdere inzendingen waaruit de gemeenschap dan het beste kan kiezen. De enige beloning is natuurlijk je naam in print te zien op een avontuur dat JIJ hebt bewerkt.

  Beantwoorden
  • Ik heb dat zo een drie jaar geleden denk ik gespeeld met het thuisfront en dat tweeluik was best te pruimen. Helemaal geen moeite mee. Veel hangt af van de groep natuurlijk. Ik zou het toch zeker een 6,5 op 10 gegeven hebben.

   Beantwoorden
 • Het s natuurlijk niet allemaal Kilo Utrecht Tango met peren. Dit avontuur en het vervolg zijn best wel interessant qua geraamte. Een “verlaten” schip en pyramide verkennen is eens wat anders dan de basic dungeon en de verhaalachtergrond bevat met het personage Rakorium en het zwaard Zevenslag de eerste zaadjes van een epischer Avonturië. Ook leuk: een hele lijst aan voorgerolde helden met een naam en een gezicht waar naar teruggegrepen kan worden indien je npc’s nodig hebt om je eigen avonturen te bevolken.

  Beantwoorden
 • Ik zag iets vreemds, of het moet aan mij liggen…
  In de lijst NPC’s staan er vrouwen symbolen bij mannen en visa versa…..

  Beantwoorden
  • Scherp gezien Sjon, mijn fout. Ik heb het aangepast en de verbeterde versie staat nu online, alle ♂ en ♀ waren inderdaad verkeerdom.

   Beantwoorden
 • Tja, het kon liggen aan het feit dat Cor ooit een NPC uit deze lijst gebruikt had als Prins, het kon wezen dat hij Arne natuurlijk mannelijk had gezien waar het vrouwelijk is (ken ook een man die Anne heet, waar dat algemeen vrouwelijk is, om over Corrie’s nog maar te zwijgen)
  Maar oké blij dat ik van dienst kon wezen 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *