het boek van de regelsRodlofo's hoek

Extra spelregel: Noodlot Punten

Bij een spel zoals »het Oog des Meesters« hebben de dobbelstenen een grote invloeden ook al maakt dat het onvoorspelbaar en spannend het kan ook ongewenste gevolgen hebben. Spelers die zich roekeloos in elk gevecht storten kunnen aan een vroeg einde komen maar ook voorzichtige spelers kunnen hun noodlot treffen door een paar ongelukkige dobbelsteenworpen. Voor beide is een extra spelregel wellicht een uitkomst.

Onze veelschrijver Rodlofo heeft een regel uit Warhammer genomen en vertaald naar OdM waarmee je zowel roekeloze als pechvogels kunt helpen. Het gaat hier om Noodlot Punten. Een schaars goed dat het leven van een Held kan redden en waar de Meester ook zijn voordeel uit kan halen. Hoe het precies werkt lees je in dit dun boekje (4 bladzijdes tekst).

Mocht je een Noodlot Punt iets te veel van het goede vinden, dan is misschien het concept van Lotspunten iets dat je kunt introduceren in de groep. Het zit in OdM5 en kort gezegd werkt het als volgt:

Elke Held krijgt 3 Lotspunten, die kunnen ingezet worden om een worp opnieuw te gooien. Een mislukte eigenschapsproef of een mislukte aanval/afweer? Zet een Lotspunt in en je Held krijgt een herkansing. Je moet er wel verstandig mee omgaan want je hebt er maar drie. Lotspunten worden door de Meester toegekend, bijvoorbeeld aan het begin van een nieuwe spelsessie, de Meester kan er 1 uitdelen of alle Helden weer drie Lotspunten gunnen.

Als altijd bij elke regel hoort de standaard toevoeging: Regels in »het Oog des Meesters« zijn nooit bedoeld als wetten die iedereen moet aanvaarden. Gebruik de regel zoals die het beste past in jullie spelersgroep, dat kan dus ook zijn dat je de regel niet gebruikt of met een aanpassing.

Kaft Noodlot Punten

PS Rodlofo noemt het Noodlot Punten, als letterlijke vertaling van Faith Points, in het Nederlands zou het als Noodlotspunten moeten worden geschreven maar de redactie heeft gekozen om de schrijfwijze van de auteur aan te houden.

3 gedachten over “Extra spelregel: Noodlot Punten

 • Nooit gebruikt en odm 5 nog niet in voege hier. Zijn de talenten dan verdwenen…die gebruik je toch om aanpassingen op testen te doen…moet dringend beginnen lezen….

  Beantwoorden
  • Vrees niet Thorwahler,
   Talenten zitten nog steeds in OdM5 er zijn alleen Lotspunten bijgekomen. Daarmee krijg je de mogelijkheid om een worp opnieuw te doen. In OdM5 zijn de regels met betrekking tot die Lotspunten uitgebreider dan hier nu staat maar voor OdM1 is het denk ik genoeg dat je Lotspunten kunt gebruiken om een proef of aanval/afweer opnieuw te rollen.
   Lotspunten zijn een eenvoudige manier om pech van een Held te voorkomen, de Noodlot Punten zijn van een ander niveau, ook al gebruik je ze ook als een Held pech heeft (of moet ik zeggen als het noodlot toeslaat). Naast dat je voorkomt dat een Held zijn ondergang tegemoet gaat kan de Meester zelf bepalen hoe dat gebeurt, maar dat lees je allemaal in de uitleg.

   Beantwoorden
 • In het DSA boek ‘Wege Des Meisters’ staat een vergelijkbare regel; de zogenaamde ‘Schiksalpünkte’. Ikzelf gebruik de regel uit Hackmaster, waarbij iedere speler per sessie een ‘Mulligan’ heeft, een re-roll die gebruikt kan worden voor een eigen rol.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *