Magie in OdM 2

Naar aanleiding van een vraag in het forum dook ik in ons grote archief en vond wat Björk vroeg. Een boek over Magie uit het OdM2-tijdperk. Dit boek, uit de Magiedoos, is in 2016 op de site verschenen in een vertaling van Ronnie. Eerst wilde ik snel de link aan Björk geven maar mijn handen gingen jeuken dus pakte ik de tekst en gooide het in de nieuwe-oude-lay-out. En zo vind je hier dan het boek opnieuw. Vooral voor Björk maar iedereen mag er gebruik van maken.

kaft magieboek

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in Magie zoals die in OdM2 werd toegepast is dit een goed begin. Maar het lijkt erop dat de makers niet alleen dit boek hebben geschreven, dit is de tweede editie, er is dus nog een versie eerder geschreven en er is ook een derde editie. Die heb ik doorgekeken, de Duitse versie, en dan valt op dat onze Duitse vrienden niet stil hebben gezeten. Editie 3 is nog uitgebreider en wijkt ook op sommige punten af van editie 2. Het lijkt dat er dus geen eenduidige manier is hoe Magie werkt onder OdM2-regels. Gelukkig is de hoofdregel van »het Oog des Meesters« dat iedereen vrij is om de regels te interpreteren en toe te passen. Dat is bij dit thema meer dan handig.

Dan nog een opmerking over deze versie, de geredigeerde versie van 2020. Omdat ik de vragensteller in het forum niet te lang wilde laten wachten heb ik niet al te veel aanpassingen aan de tekst gedaan. Maar een paar zaken kon ik niet onaangepast laten gaan. Zo is het woord “boomwol” veranderd in “katoen” (want Baumwolle kun je niet letterlijk vertalen). En is het schildpad echt geen getrouwe van een heks, daar staat nu “pad” en “moeraspad”. Er staan nog wat andere kleine onduidelijkheden in het boek (Ans werk op bladzijde 64, bijvoorbeeld) maar laat je dat niet weerhouden om het boek te lezen. Mocht je nog iets tegenkomen dat verbeterd kan worden: laat het me weten.

Mocht Ronnie dit ook lezen, zou hij mij kunnen helpen met deze zin:
Het is een ongeordend geheel maar zeer sfeervol geschreven en wordt ook door andere tovervaardigen, half-getrainde door lekens gewaardeerd .
Die staat achterin het boek (blz. 69) bij het overzicht van de boeken, het hoort bij het boek De Mislukte Wereld. En wat Ans werk betekent, daar kom ik zelf niet uit.

2 gedachten over “Magie in OdM 2

 • 14 juni 2020 om 20:01
  Permalink

  Inderdaad , ik heb ook twee versies, in het Duits van dit regelwerk. …was nogal een complex geheel doch als tovenaar best te pruimen.

  Beantwoorden
 • 15 juni 2020 om 14:12
  Permalink

  Thaaankkkssss!! Ik ga er zeker gebruik van maken

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: