das Schwarze AugehulpmiddelenNuttige linken

Wiki Aventurica

Onze Oosterburen zijn een stelletje geluksvogels, al sinds 1984 krijgen ze een stroom aan Avontuurboeken, en hebben als eerste de nieuwste regels. Wij, die de taal van de lage landen spreken, komen er karig van af. En dat zal, vrees ik, altijd zo blijven. Niet alleen wat boeken betreft, ook aan achtergrondinformatie is in het Duits heel veel te vinden. Dat zorgt er voor dat als je een Duits avontuur in handen hebt en het bijvoorbeeld wilt vertalen je genoeg informatie kunt vinden over dat avontuur, wat het vertalen (en begrijpen) een stuk eenvoudiger maakt. Zo maak ikzelf al jaren gebruik van Wiki Aventurica!. Het is plek waar alle publicaties – avontuurboek, regelwerk, etc. – terug te vinden zijn. Ook worden steden en personen beschreven. Op die wiki kun je van alles vinden over Das Schwarze Auge (DSA) behalve zogenaamd “Regelwerte”.

Om wat terug te doen voor de mannen en vrouwen van Wiki Aventurica heb ik gevraagd of ze ook een Nederlandstalige tak wilde openen, er zijn al een Engelse, Franse, Italiaans en zelfs een Russische tak. Die zijn niet erg uitgebreid en lijken al weer verlaten. Dat zal wel komen omdat de doelgroep niet al te groot is, zoals ook voor ons taalgebied geldt. Toch ben ik, volle goede moed, begonnen aan het schrijven op de wiki en vanaf nu kan iedereen meehelpen om van alles over het Oog des Meesters te schrijven op Wiki Aventurica.

Wiki, wat is dat?

Maar wat is nou weer een wiki? Volgens leren.nl zou je het als volgt kunnen omschrijven:

Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen. Daarvoor is geen toestemming of toegangscode nodig (bij sommige wiki’s moet je je wel eerst registreren).Daarbij moet je niet denken aan een gastenboek, dat zijn alleen kanttekeningen naast de eigenlijke inhoud van de site. Het gaat ook niet om een weblog met commentaar of een forum, die bevatten alleen ongestructureerde discussie met losse opmerkingen van wisselende kwaliteit, waarin het lastig zoeken is.
Bij een wiki kunnen bezoekers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden (soms met plaatjes). Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren.
Wiki’s worden onder andere gebruikt om virtueel samen te werken en om kennis te delen. Een groep mensen onderhoudt bijvoorbeeld de gezamenlijke kennis rond een bepaald onderwerp in de vorm van een wiki.

leren.nl

Hierbij nodig ik je uit om een kijkje te nemen en niet alleen te kijken maar ook een tekst aan te passen of een nieuw artikel te beginnen. Bedenk dat je niet in één keer een perfecte uitleg over iets hoeft te geven, een wiki is nooit af. En andere mogen je werk ook aanpassen en uitbreiden. Of je komt zelf een week later terug om verder te schrijven. Een wiki is altijd “under construction” Want ook wat er nu staat is bij lange na niet af, ik heb wat teksten vertaald uit het Duits maar die kunnen echt veel beter. Ook zijn wat technische zaken die beter moeten, als je verstand hebt van wiki en mediawiki, laat je horen ik kan je hulp goed gebruiken.

Nog even iets over die Regelwerte…

Regelwerte

Ik vroeg aan een van de beheerders wat dat nou precies is en hij schreef mij:

Regelwerte (regelwaardes) zijn spelregel gerelateerde informatie, d.w.z. onderdeel van het regelsysteem/regelboek van DSA.
Dus dingen als beveiliging wapenrusting van een rusting, trefpunten van een wapen, of iets dergelijks.
Het idee is dat je de DSA-publicaties moet kopen om het regelsysteem te kunnen gebruiken.

Dit is wel belangrijk om te realiseren als je de wiki bezoekt en al helemaal als je iets wilt bijdrage. De wiki is geen vervanging van een Regelwerk. Je kunt er vinden welke avonturen er zijn uitgebracht, welke dorpen en steden in Avonturië bestaan inclusief een korte beschrijving. Ook mag je bekende personen uit OdM benoemen en beschrijven maar als je het spel wilt spelen heb je echt het Regelboek nodig en een avontuurboek. De wiki bestaat bij de gratie van de huidige Duitse uitgever Ulisses Spiele, zodra zij doorhebben dat er spelmateriaal op de wiki staat is het afgelopen.

Voor de Nederlandstalige afdeling gaat het dus om de boeken die onder de titel »Het Oog des Meesters« zijn uitgebracht. Een personage dat alleen in Das Schwarze Auge bekent is, heeft geen recht om bij ons deel te worden besproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *