Avonturijnse wetenswaardighedenOdM 1OdM 2

Avonturijnse wetenswaardigheden: de rietdekker

De rietdekker

De rietdekker is een man die huizen, daken van riet maakt. Tegenwoordig komt het niet zoveel meer voor. Het riet wordt gesneden bij grote rietvelden. Vroeger waren het natuurlijke velden, maar tegenwoordig worden de velden aangelegd. Maar wat is en doet een rietdekker? Het riet wordt gesneden en van de bladeren ontdaan en gebundeld. Men stapelt de bundels op eem grote hoop en dat noemt men een rietmijt. Als het riet dan goed droog is kan men het gebruiken.

Een rietdekker maakt de bundels aan de onderkant gelijk en zorgt dat de bossen 1 tot 1,75 meter lang zijn, die langer zijn worden aan de onderkant afgesneden. Nu zijn de bossen klaar voor gebruik. Voor een dak van een normale boerderij heeft de rietdekker 3000 tot 4000 bossen nodig. Rietdekkers zijn altijd met minimaal twee man, de dekker en de knecht. De knecht is degene die bijna niet op het dak gaat, hij gooit het riet naar de man die op het dak staat. Het dak is gemaakt van latten. Tegenwoordig legt men er dakpannen op. De rietdekker legt een aantal bossen naast elkaar, van benden naar boven. Met de rietpan klopt hij het riet in de juiste diagonale lijn. En maakt het vast met wilgentenen. Die wilgentenen komen van de knot- of treurwilgen, die tenen worden eerst gedroogd en als de rietdekker ze dan nodig heeft dan worden ze gekookt. Door het koken worden de tenen weer soepel en als de tenen weer droog zijn zit alles muurvast.

De rietdekker werkt op een soort schraag die aan het dak hangt. Het vast maken van de tenen gaat met de naald. Hij prikt een gat met de goot, daar langs gaat de naald en met het twijgijzer haalt hij de teen weer naar boven en vlecht het uiteinde er door heen.

uit de Morgenster Nr. 6 oktober1986

Een gedachte over “Avonturijnse wetenswaardigheden: de rietdekker

  • Ik zou zo zeggen, alweer een leuke avnturiersachtergrond. Met als voorwaarde Sl en Be 11+. Er is een goede reden om het Pad van Avontuur te betreden , het achterlaten van een beroepsbezigheid is er daar slechts een van.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *