Avonturijnse wetenswaardighedenOdM 1OdM 2

Avonturijnse wetenswaardigheden: het paard

Het Paard

Hoe lang het paard al door mensen gebruikt wordt is niet vastgelegd in de annalen van Avonturië. Evenmin is bekend in welke streek men het paard voor het eerst ging gebruiken voor allerlei werkzaamheden op hat land, en later ook in het leger. Vast staat dat het paard, als het goed getraind is, een zeer waardevol, betrouwbaar en aanhankelijk dier is. Het zal zijn baas of berijder overal gehoorzamen als het kan. Men kan een paard werkelijk van alles leren.

Vandaar dat het paard ook voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als trekdier, lastdier, rijdier en als strijdros. Als rijdier wordt het door velen gebruikt om de grote afstanden tussen de Avonturijnse steden af te leggen. Bovendien worden vaak toernooien en steekspelen gehouden.

Het paard is een drietenig hoefdier. Twee tenen zijn samengegroeid en vormen de hoef. De hoef bestaat uit eelt, dat op steen heel makkelijk afslijt. Daarom moet een paardenhoef beslagen worden. Het paard is een herbivoor (planteneter) en eet vooral gras en graansoorten, vooral haver. De schofthoogte van het paard, de hoogte van de grond tot het schouderblad, ligt meestal tussen de 1,50 en 1,70 meter. Het paard is meestal net zo lang als het hoog is (dat is van borst tot staartbeen).

Volgens de Avonturijnse annalen speelt het paard al gedurende vele era’s een belangrijke rol in het gehele continent. Vele belangrijke veldslagen en oorlogen zijn mede door het paard beslist. Er werden grote ruitereenheden gevormd (de cavalerie) die veel sneller waren dan het trage voetvolk en daardoor de vijand gemakkelijk konden overrompelen. Het belangrijkste gevolg van de inzet van het paard was echter, dat de verbindingen en onderlinge contacten tussen de Avonturijnse steden sterk verbeterd werden.

Het Paard in het Spel

Bij gevechten te paard onderscheidt men drie verschillende mogelijkheden: het gevecht tussen een bereden strijder en voetvolk, gevecht tussen bereden strijders onderling en het steekspel, het hoogtepunt van ieder toernooi.

Bereden strijders tegen voetvolk

Een bereden strijder kan altijd proberen een niet bereden tegenstander tegen de vlakte te rijden, als deze tenminste geen dekking zoekt. Daarvoor moet een proef van de begaafdheid ‘Rijden’ lukken. De trainingsgraad van het paard verandert de begaafdheidsproef: onervaren -2, ervaren 0, betrouwbaar +2. De tegenstander kan de aanval natuurlijk ontwijken (Behendigheidsproef +2). Wanneer dit mislukt moet hij 2D6- 2 TP incasseren voor de stormloop. Daarna gooit hij met de D20: bij 16-20 volgt nog eens een kritieke treffer. Na zo’n stormaanval moet de ruiter opnieuw een aanloop nemen (duurt 2 gevechtsronden). Blijft hij echter in de buurt van de tegenstanders te voet, dan wordt er verder gevochten volgens de normale gevechtsregels.

Bereden strijders onderling

Wanneer twee bereden strijders tegen elkaar strijden worden AV en AW door de ervaringsgraad van het paard gemodificeerd (onervaren -1, ervaren 0, betrouwbaar +1). Wanneer de regels voor ‘Terugdrijven’ worden gebruikt is de volgende uitzonderingsregel van toepassing: Wanneer een ruiter in één gevechtsronde 5 of meer SP oploopt, blijven ruiter en paard stokstijf staan en moet de ruiter een begaafdheidsproef ‘Rijden’ afleggen om een val van zijn paard te voorkomen. Een gevallen ruiter loopt 1D6 TP op.

Het Steekspel (Toernooi)

Bij een steekspel vinden de beide aanvallen tegelijkertijd plaats; Moed (MO) heeft hierop dus geen invloed! Om met de lans een treffer te plaatsen is een gewone AV-worp nodig, die door de trainingsgraad van het paard wordt beïnvloed. (onervaren -1, ervaren 0, betrouwbaar +1) en de begaafdheid ‘Rijden’ (9-11 = 0 , daarboven per 2 punten verschil +1; daaronder per 2 punten verschil -1). Aangezien bij een steekspel toernooilansen worden gebruikt en meestal een houten schild (grotere schilden zijn niet toegestaan), dus met een BW van 7, blijft het aantal schadepunten dus beperkt tot 1D6 +2 – BW. Daarbij wordt echter nog opgeteld de schade-bonus voor de stormaanval (1D6 -2). Een held die schadepunten oploopt valt automatisch van zijn paard. Een held, die 6 of 7 TP oploopt valt van zijn paard, als een begaafdheidsproef ‘Rijden’ mislukt. Zo’n val kost hem 1D6 Schadepunten.

De bij een toernooi opgelopen schadepunten zijn uiteraard echte verwondingen; de schadepunten moeten zoals gewoonlijk afgeschreven worden van de levensenergie.

Wat kost een paard (of een ander rijdier)?

Uiteraard zijn er nog andere rijdieren dan paarden, maar deze zijn niet voor gevechten te gebruiken, behalve de kameel, maar die is alleen te vinden en gebruiken in de zuidelijke streken en woestijnen van Avonturië.

Paardonervaren100 DU
 ervaren350 DU
 betrouwbaar500 DU
Ezel 80 DU
Muildier 120 DU
Kameel 450 DU

Maar uiteraard worden op vele Avonturijnse paardenmarkten vaak andere (hogere!) prijzen gevraagd. Kortom, laat je niet afzetten!

uit de Morgenster Nr. 14 juni 1987

Een gedachte over “Avonturijnse wetenswaardigheden: het paard

  • Leuk algemeen stukje over het paard.

    Weet iemand hoeveel last een paard (of ander lastdier) kan dragen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *