auteursrechtenavonturen handoutsFranks hoek

Toestemming Lay-out

De titel zegt het al, ik heb toestemming om de lay-out van onze vertrouwde boeken te mogen gebruiken. Eerst had ik met Spectrum contact gezocht en gevraagd of zij de rechten hadden op de vormgeving. Een vriendelijk mailtje later:

Helaas hebben wij in ons archief geen informatie over de rechten van de lay-out, maar ik vermoed dat de rechten voor nieuw gebruik van deze vormgeving niet bij Unieboek | Het Spectrum liggen, maar bij de oorspronkelijke vormgever.

Unieboek | Spectrum

Dat was nog niet het verlossende antwoord maar wel een nieuwe stap, een stap naar de vormgever. In de eerste boeken staat die nog vermeld: Vormgeving: Arie van Rijn, Bloemendaal. En dan ben je blij dat het 2021 is en niet 1985 want ga dan maar eens op zoek. Je kon toen 008 bellen en vragen naar het telefoonnummer van meneer van Rijn uit Bloemendaal, maar als jonge tiener weet ik niet of ik dat had gedurfd. Gelukkig kan ik nu, veilig, vanachter een beeldscherm zoeken. En kom bij een interview uit 2018 waarin kort de carrière van een Arie van Rijn wordt beschreven:

Na het Atheneum vervolgde hij zijn route via een jaar Grafische MTS aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Later overgestapt naar grafische vormgeving.
Na zijn afstuderen besloot hij als zelfstandige een bedrijf op te zetten.

Dit zou hem wel eens kunnen zijn. Dan is er LinkedIn om te achterhalen wat hij nu doet. En zo kon ik via zijn eigen website het emailadres vinden en gisterenavond mijn vraag aan hem stellen. Wel met een slag om de arm, want ik wist nog niet zeker of deze van Rijn de man was die 36 jaar geleden de boeken heeft vormgegeven. Hij herinnerde zeer zeker nog dat hij aan de boeken en de dozen heeft gewerkt. En dezelfde avond schreef hij ook:

Wat mij betreft is het een eenvoudig verhaal 
U kunt naar hartenlust gebruik maken van mijn ontwerp. In principe liggen de rechten van het ontwerp bij ondergetekende. Ik geef u echter toestemming om gebruik te maken van mijn vormgeving.

Arie van Rijn, vormgever

Ik ben echt heel blij met zijn haast nonchalante toestemming maar het is een toestemming en daar gaat het om.

Een gedachte over “Toestemming Lay-out

  • Da’s mooi nieuws.
    Kun je al die prachtige lay-out gebruiken voor de avonturen die nog ‘onbewerkt’ zijn
    En ee zo’n scheen weer op deze site

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *