hulpmiddelenRodlofo's hoek

10 Harde realiteiten in het leven van een spelmeester

Het lijkt misschien allemaal leuk om de baas te zijn in een rollenspel (RPG) en meer te weten dan de spelers, maar dat komt niet zonder veel hoofdpijn. 

Er zijn twee belangrijke componenten aan een RPG: de speler en de spelmeester.

De spelmeester is de persoon die verantwoordelijk is voor het hele spel, het draaiende houdt, de regels kent en ervoor zorgt dat de hele groep op schema ligt en plezier heeft. Het lange en korte is dat alles terugvalt op de spelmeester, en dat kan een zware last zijn om te dragen. Het is een erg moeilijke rol om te vervullen, maar iedereen die ooit een RPG heeft gespeeld, kan al zijn of haar beste spel-ervaringen toeschrijven aan één goede spelmeester. Het is het dus uiteindelijk waard, maar dat betekent niet dat het minder stressvol is.

10    De spelmeester moet alle regels kennen en handhaven

Elke regel die in het spel zal worden gebruikt, officieel of zelf verzonnen, moet door de spelmeester worden gekend. Niet alleen dat, hij of zij moeten deze regels constant blijven handhaven en ervoor zorgen dat iedereen zich eraan houdt – zonder uitzonderingen. Anders lopen ze het risico dat hun hele spel in puin valt. Ze moeten ook de kleinste regels kennen die niemand zich echt herinnert en dezen op gepaste momenten kunnen bovenhalen wanneer er een dispuut ontstaat. Hun woord is wet, maar er is niets erger dan een spelmeester die zijn spel niet kent en de regels moet blijven opzoeken.

9      Alle voorbereiding valt op zijn/haar schouders

Alles, van de kaarten, tot de gebeurtenissen, tot in het beste geval de speeltafel zelf, moet door de spelmeester worden opgezet en voorbereid. Als hij of zij een groep heeft die een RPG-avond in wezen tot een leuk feest maakt, is het meestal ook aan hen om gastheer/vrouw te spelen.

Waar een speler gewoon met zijn/haar Document van Kracht en dobbelstenen kan verschijnen om aan de slag te gaan, moet een spelmeester zich echt voorbereiden en zorgen dat alles soepel verloopt tijdens de sessie. Ze kunnen meestal ook niet veel hulp van de spelers vragen zonder een deel van het mysterie van de magie te verpesten, hoewel sommigen er goed aan doen om van tijd tot tijd een beetje hulp te krijgen.

8      Ze moeten het onverwachte kunnen verwachten

Hoeveel voorbereiding de spelmeester ook in een bepaalde module heeft gestoken, er zal altijd die ene speler zijn die iets weet te bedenken wat hij of zij niet heeft voorbereid. Misschien is het een munchkin (powerplayer) of gewoon iemand die een leuk idee had. Hoe dan ook, de spelmeester moet rekening kunnen houden met onverwachte gebeurtenissen of toevallige mazen in de regels die de spelers kunnen (en zullen) vinden. Ze moeten ook voorbereid zijn op de toevallige dood van een held en hoe ze die speler nog steeds geïnvesteerd kunnen houden, zelfs in een spel waar het typisch spelmeester vs. speler is. Er is weinig erger voor een speler dan slecht rollen, sterven, en dan urenlang moeten zitten kijken hoe iedereen plezier heeft terwijl je wacht op de kans om een nieuw, fris en gemotiveerd personage in te zetten, dus een spelmeester moet ook klaar zijn om daarmee om te gaan.

7      Het plezier van de speler(s) valt terug op de spelmeester

Aangezien de spelmeester degene is die de show runt, is het aan haar om er een plezierige ervaring van te maken voor alle deelnemers – inclusief zichzelf. Of het nu gaat om het afstemmen van gebeurtenissen of verworven buit voor de helden, het bedenken van leuke valstrikken en puzzels, of zelfs het aanbieden van eten en drinken naast verschillende soorten chips en niet-alcoholische dranken. Als de spelers geen plezier hebben, heeft het weinig zin om te blijven spelen. Het maakt het veel moeilijker om te proberen rond schema’s te werken wanneer iemand zich de helft van de tijd verveeld. Het zit allemaal in de taak van de spelmeester om ervoor te zorgen dat het spel voor iedereen leuk is, niet alleen voor een select groepje.

6      Ze moeten een boeiend verhaal kunnen vertellen

Een persoon kan meer voorbereid zijn dat ze ooit in hun leven zijn geweest, een ingewikkeld verhaal hebben ontworpen dat is afgestemd op hun spelers en zelfs een leuke ruimte hebben opgezet om in te spelen, maar toch kunnen RPG-avonden falen in hun bedoeling als ze het verhaal niet echt goed kunnen vertellen. Er is een beetje vertelmagie nodig bij het vervullen van de rol van een spelmeester. Ze moeten kunnen spreken op een manier die iedereen kan begrijpen en zelf niet te verveeld klinken. De spelers moeten mee willen gaan in het verhaal en enthousiast zijn over hoe dingen worden beschreven en aan hen worden gepresenteerd. Een goede verteller hoeft nooit met zijn spelers te vechten om ze te laten gaan waar ze willen; het verhaal moet hen er recht naartoe leiden.

5      Het vinden van de juiste balans tussen te veel en te weinig ingrijpen is een van de hoofdtaken van de spelmeester

Een probleem dat veel opduikt bij onervaren spelmeesters is de drang om hun spelers te dwingen dingen te doen. Ze worden zo enthousiast over al het werk dat ze ergens in steken dat ze niet willen dat anderen van hun taak afwijken. Degenen met een dergelijke spelmeesterstijl houden hun groepen niet lang bij elkaar (@realkennin). Er is in deze gevallen geen spel om te spelen, en in plaats daarvan is het alsof je zit te luisteren naar iemand die een boek voorleest. Aan de andere kant belemmeren die RPG-sessies waar de spelmeester zich te veel op de achtergrond houdt ook het spel doordat ze de spelers niet genoeg informatie geven om mee te werken. Hoewel het goed is om de spelers de ruimte te geven om met hun eigen ideeën te komen en met hen mee te kunnen gaan in die ideeën, wordt het geven van te veel ruimte of te veel opties al snel overweldigend. Het is een moeilijke evenwichtsoefening waar nieuwkomers lang over zullen doen om de juiste stijl te vinden. Uiteindelijk is het echter altijd de moeite waard en kun je lachen met je eigen onervarenheid.

4      Het bepalen van de meest neutrale oplossing voor groepsverschillen is hun taak

Het kan voor een spelmeester verleidelijk zijn om de kant te kiezen van degene met wie hij of zij de beste relatie heeft (soms letterlijk) wanneer er een dispuut ontstaat, of zelfs om een dikke nek te krijgen en via je spelmeester-macht over de spelers te heersen als de dingen beginnen te verhitten.

Een goede spelmeester is iemand die kan luisteren en de meest neutrale oplossingen kan bepalen en zich aan die beslissingen kan houden om iedereen een eerlijke kans te geven. Dat kan voor sommige mensen best lastig zijn. Om nog maar te zwijgen, hoe groter de groep, hoe beter iemand erin moet zijn. Het kan best pittig zijn, maar het is noodzakelijk om onpartijdig te blijven als je als spelmeester optreedt.

3      Spelmeester zijn vergt een enorme tijdsbesteding

Als de voorbereiding op een spel alleen nog niet genoeg was, moet een spelmeester veel tijd besteden aan het actief onderzoeken en begrijpen van alles over wat er aan de hand is in zijn of haar verhaal.

Ze moeten werelden bouwen of avonturen uit andere rollenspellen omzetten, vertrouwd raken met alle mechanismes van het spel en alle zelfgemaakte huisregels bedenken. Om nog maar te zwijgen dat ze ook moeten werken aan hun vertelvaardigheden, hun kritisch denkvermogen en alles wat speciaal is aan het verhaal dat ze naar de tafel willen brengen – voor sommigen tot en met ambiancemuziek.

Persoonlijke Nota: een mix van de soundtrack van “Apocalypse Now” en de originele “Twin Peaks” werkt wonderbaarlijk goed!)

Het kost erg veel tijd om al deze dingen te doen, en nog langer om er goed in te worden. Een goede spelmeester heeft dus uren en uren gestoken in het perfectioneren van zijn of haar vaardigheden, met behulp van alle middelen die ze kunnen aanwenden om hun RPG-sessie zo goed mogelijk te maken.

2      Ze moeten effectief kunnen multitasken

Er gebeurt veel tijdens een RPG-sessie en een spelmeester moet het allemaal kunnen jongleren. Van alles wat de spelers doen, tot het effect dat de meesterfiguren en alle gebeurtenissen zullen aanrichten; waar (en wat) ze op een bepaald moment zijn. Ze moeten de regels en hun functies te allen tijde in hun hoofd houden, vooruitplannen terwijl ze ook moeten onthouden wat er net is gebeurd, spelers subtiel in de juiste richting bewegen en ook niet duidelijk maken dat ze van plan zijn om de volgende hint binnenkort te laten vallen.

Er is een erg goede reden waarom de meeste spelmeesters een scherm gebruiken, het is de ideale plek waar ze al hun voorbereidend werk en hulpmateriaal bij de hand kunnen houden daar waar de spelers die niet kunnen zien. Het is een handig hulpmiddel om een deel van de druk weg te nemen van diegene te zijn die de leiding heeft over alles.

1      Het balanceren van vaardigheidsniveaus en ervaring van spelers kan heel moeilijk zijn

Wat altijd interessant is, is het hebben van een gemengde groep spelers met verschillende graden en ervaring met het spel. Het is nog beter als er spelers zijn die gewend zijn aan verschillende edities van het spel of aan vergelijkbare spelsystemen. Wat hier moeilijk aan is, is dat al hun ervaring en vaardigheid moeten worden verantwoord. Alleen omdat iemand nieuw is, betekent niet dat ze slecht gaan spelen en alleen omdat iemand een veteraan is, betekent dit niet dat ze alles weten. Het betekent wel dat het in gemengde groepen aan de spelmeester is om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit zonder dat het vervelend is voor de anderen in de groep.


5 gedachten over “10 Harde realiteiten in het leven van een spelmeester

  • Richtlijnen die elke spelmeester zou moeten lezen.

    Beantwoorden
  • Rudolf Trost

    Zo komen er nog wat neutrale maar nuttige richtlijnen aan, jpngens. Een mens moet creatief blijven om een RPG-stek op nuttige wijze in leven te houden, nietwaar?

    Beantwoorden
  • Stoere Krijger

    Mooie samenvatting! En voor de jongeren onder ons: De reden waarom meester zijn een goede voorbereiding is op een aantal latere rollen in het echte leven.

    Beantwoorden
  • Stoere Krijger

    Wat is een “munchkin (powerplayer)” in punt 8?

    Beantwoorden
    • Powergaming in rollenspellen kan verschillende vormen aannemen. Eén vorm is het opzettelijk creëren van een optimale Held, met als doel de macht die de Held in de spelwereld heeft te maximaliseren. Dit staat bekend als min-maxing, vanwege de praktijk van het maximaliseren van gewenste of “krachtige” eigenschappen en het minimaliseren van zwakke of onnuttige eigenschappen. Dergelijke personages krijgen vaak kritiek omdat ze niet bij het thema en de toon van de spelwereld passen of omdat ze moeilijk uit te dagen zijn. Een andere vorm van powergaming is de nadruk op het verwerven van macht tijdens de voortgang van het spel, vaak door het verwerven van krachtige uitrusting of ongewone vaardigheden. Dit leent zich tot gameplay die materialistisch is (en vaak, in de context van de spelwereld, aantoonbaar amoreel) en kan andere spelers frustreren die op zoek zijn naar interactie met de spelwereld, punten scoren, en niet alleen spelmiddelen verwerven. Een andere term voor een powergamer is een munchkin, die kan worden onderscheiden van normale powergamers om spelers te beschrijven die proberen macht en buit te verwerven ten koste van en minachting voor hun teamgenoten.

      Bron: Wikipedia

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *