Franks hoekhulpmiddelen

10 Lich’s Fylacterion

Liches zijn niet alleen machtige tovenaars, ze zijn ook bijna onsterfelijk; ze kunnen niet vernietigd worden tot hun fylacterion ook vernietigd wordt. Dus, een lich’s fylacterion is een enorm belangrijk object zowel voor de lich en de avonturiers op zoek om het te verslaan. Echter, een lich’s fylacterion wordt zelden beschreven. De standaard fylacterion is een klein metalen doosje gevuld met rune-omslagen stukjes perkament . Welke vorm het ook aanneemt, het fylacterion is buitengewoon moeilijk te vernietigen. (En uiteraard zwaar bewaakt of goed verborgen).

Gebruik de lijst hieronder, om de details van een fylacterion te genereren:

Artwork Rick Hershey

 1. Dit scharnierende ijzeren amulet onthult een kleine, schijnbaar lege uitsparing, misschien ooit gebruikt om een kleine foto van een geliefde in te bewaren. De uitsparing is eigenlijk een kleine inter-dimensionale ruimte die alleen toegankelijk is door de naam van de lich uit te spreken. Deze ruimte bevat het onderzoek van de lich dat hij gebruikte voor zijn transformatie.
 2. Deze schijnbaar verroeste ijzeren kam was ooit ingelegd met enkele kleine edelstenen, maar deze zijn al lang uit hun bevestigingen gevallen. De kam is verborgen in het volle zicht, te midden van een stapel rottende en roestige voorwerpen buit gemaakt van de lijken van de vijanden van de lich.
 3. Een schijnbaar onschuldige platinamunt ligt verborgen tussen een hoop soortgelijke munten in een stoffige kluis. De munt is een van een handvol oude munten tussen recentere ontwerpen. De meeste kenmerken zijn door gebruik en ouderdom weggesleten.
 4. Een brok magisch gehard platina ligt in het midden van een groot stenen rotsblok, gevormd door magie . De kei is zo dik dat ANALYS ARCAANSTRUCTUUR en dergelijke de magie van het fylacterion niet detecteren, hoewel een opmerkzame Held kan opmerken dat de rots door magie is gevormd (en zich afvragen waarom).
 5. Dit fylacterion heeft de vorm van een oversized amulet. Het hangt aan de vervuilde halsband van een reusachtige skelethond die in zijn eigen sarcofaag ligt, verborgen in een geheime ruimte in de vloer.
 6. Deze lich gebruikte de allereerste dolk die hij bezat als drager voor zijn transformatie. Het etste de geheimen van het lichdom op zeer dunne bladen goud, die dan rond het lemmet van het wapen werden gewikkeld. Het fylacterion werd daarna in een diepe poel ergens in het hol van de lich gegooid.
 7. Een dierenvriend gedurende zijn leven, deze lich besloot om de tot leven gebrachte botten van zijn eerste dierlijke metgezel – of misschien een geliefd huisdier – te gebruiken als fylacterion. De botten werden gedrenkt in gesmolten adamantijn voordat ze tot leven werden gewekt.
 8. Diamant, een van de hardste stoffen die de mens kent, is een uitstekend fylacterion. Dit lich is jaren op zoek geweest naar een diamant zo groot als een mensenvuist. Magisch betoverd en gegraveerd met verschillende speciale bevelwoorden is de waarde van het ding vrijwel niet te overzien… tenzij het wordt vernietigd, in welk geval de magie die in zijn vorm schuilt, verdampt als ijs in de middagzon.
 9. Enorm krachtig, versloeg deze spellcaster een heilige paladijn tijdens zijn zoektocht naar onsterfelijkheid. De paladijn droeg een heilig zwaard dat werd verbrijzeld tijdens de confrontatie. De lich gebruikte het handvat van het wapen als fylacterion, genietend van de ironie van het transformeren van zo’n krachtig goedgericht wapen in een voorwerp dat zijn onheilige leven voedt. Tot overmaat van ramp is het handvat kenmerkend – gesneden uit het bot van een balor en gegraveerd met de symbolen van verschillende goedgezinde godheden; de Helden herkennen het misschien als de scherven van een legendarisch, verloren wapen. De lich heeft het verbrijzelde stuk van het lemmet bewaard en in extremis kan hij de scherf aanbieden in ruil voor zijn “leven” (hoppen dat de Helden zullen aarzelen zo’n wapen te vernietigen of – wat waarschijnlijker is – de sinistere wijzigingen die de lich aan het handvat heeft aangebracht niet zullen opmerken).
 10. Deze lich heeft de geheimen van het lichdom geëtst op de tanden van een grote gouden wyrm die hij eeuwen geleden heeft gedood als onderdeel van zijn transformatie. Het bewaart de skeletresten van de wyrm achter een listig verborgen geheime deur. De schedel ligt temidden van een stapel botten, bestaande uit de overblijfselen van allen die de lich in zijn hol hebben aangevallen.

Bron: 10 Lich’s Phylacteries — Raging Swan Press Design Creighton Broadhurst


Een gedachte over “10 Lich’s Fylacterion

 • Dit zijn prachtige lijsten, Frank. Hartelijk dank hiervoor.

  Ik heb zelf nog een avontuur van Raging Swan Press liggen (“Retribution”) dat ik een aantal jaren geleden gebruikte voor mijn “Pathfinder”-groepje. Dat kan ik eventueel vertalen voor onze ODM1-fans.

  Dat zal echter niet de eerste weken kunnen gebeuren.

  Günter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *