Franks hoekhulpmiddelen

Poorten en Portalen: 10 belangrijke kenmerken

Magische poorten en portalen zijn een belangrijk kenmerk van veel kerkers. Personages die er doorheen stappen, worden vaak weggevoerd naar een nieuwe spannende (en gevaarlijke) avontuurlijke locatie.

Gebruik deze lijst om de poorten en portalen in je kerker van een interessante aankleding te voorzien!

 1. De poort is onzichtbaar en heeft geen duidelijke kenmerken om zijn locatie te markeren. Alleen een vreemde luchtstroom bij de poort verraadt zijn aanwezigheid.
 2. Een boog van berkenhout en ranken omsluit een wervelende massa frisgroene bladeren. Wanneer een schepsel door de poort stapt, veranderen de bladeren voor een moment in rijke herfstkleuren.
 3. Een gesloten stel dubbele deuren gemaakt van menselijke beenderen versperren de doorgang.
 4. De poort, een schijf van rood licht die in de lucht zweeft, is koud en hard bij aanraken. Alleen wie de juiste penning (token) draagt, kan door de barrière.
 5. De magische poort zit achter een nep houten deur. Als je de deur opent, komt het gele, glinsterende licht tevoorschijn.
 6. Het portaal bevindt zich op de bodem van een verder lege, ondiepe poel. Traptreden leiden naar beneden naar het portaal.
 7. Twee grote ijzeren pilaren, waarop brullende demonische gezichten in een werveling van vlammen zijn afgebeeld, flankeren de gloeiend rode poort.
 8. Het portaal verschijnt als een mannengezicht met baard in een gouden gloed. Als een schepsel nadert, wordt de mond van het gezicht wijder om de entree mogelijk te maken.
 9. Aan de muur hangt een groot schilderij van een heuvelweg. Door het schilderij aan te raken kan men het tafereel binnenwandelen. Degenen in de kamer zien een geschilderde versie van de persoon over de heuvel uit het zicht lopen.
 10. Tientallen vogels fladderen tussen de bomen op een zonovergoten open plek. Als een personage de juiste reeks van vijf noten fluit, vliegen de vogels naar een open plek en vormen een cirkel, die tegen de klok in draait, met een portaal van witte wolken in het midden.

Wil je meer?

Het materiaal in dit artikel verscheen in Dungeon Dressing: Gates & Portals door Greg Marks dat verkrijgbaar is in 5e, Pathfinder 1, Pathfinder 2 en OSR edities.

Leden van onze Patreon campagne krijgen alle vier de edities van Dungeon Dressing: Gates & Portals als dank voor hun geweldige steun. Doe vandaag nog mee!

Bron: Gates & Portals: 10 Major Features — Raging Swan Press

3 gedachten over “Poorten en Portalen: 10 belangrijke kenmerken

  • Rudolf Trost

   Juist. Daar kan nu een geheel nieuw soort avonturen uit groeien. ORKOES is slechts de naam die geveven werdt aan het portaal in mijn lievelingsavontuur uit de oorspronkelijke Selecta vertalingen. Met deze beschrijvingen kan je nog een heel eind verder gaan.

   Beantwoorden
 • Een zeer bruikbaar artikel en zoals Rudolf zegt, kan je rond één van die beschrijvingen een heel avontuur bouwen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *