Franks hoekhulpmiddelen

Poorten en Portalen: 10 minder belangrijke kenmerken

Magische poorten en portalen zijn een belangrijk kenmerk van veel kerkers. Personages die er doorheen stappen, worden vaak weggevoerd naar een nieuwe spannende (en gevaarlijke) avontuurlijke locatie.
Gebruik deze lijst om de poorten en portalen in je kerker van een interessante aankleding te voorzien!

 1. Twee rottende mensenbenen steken uit het portaal, in een plas opgedroogd bloed. Als je eraan trekt, komen ze makkelijk los. De andere helft van het lichaam is niet aanwezig, zelfs niet als iemand door het portaal gaat om het te zoeken.
 2. De poort glinstert en reageert merkbaar op een briesje dat van de andere kant komt.
 3. Zuiver water stroomt zachtjes uit het portaal en vormt een plas op de vloer.
 4. Het portaal is defect en men bereikt niet langer de bedoelde locatie. In plaats daarvan verschijnt de reiziger 1d100 meter van de bestemming in een willekeurige richting.
 5. De poort werkt alleen als je het woord “Paticio” uitspreekt. Iemand heeft het woord vaag in de vloer vlakbij gekerfd.
 6. De poort is door tijd en magie zo vervormd dat alleen bewuste wezens erdoor kunnen. Een paard of ander dier kan niet passeren, maar verschijnt een spelronde later weer bij de ingang nadat het door de poort is gestapt. Speciale paarden of familiars die met hun eigenaar verbonden zijn, kunnen normaal passeren.
 7. De sleutel van het portaal is verloren gegaan of vernietigd en er is geen manier om het te openen zonder krachtige magie of met het maken van een nieuwe portaalsleutel.
 8. Een één voet dikke stenen muur blokkeert het portaal. De constructie van de muur is duidelijk slordig en gehaast. Hij kan gemakkelijk neergehaald worden.
 9. Het portaal is aan de andere kant afgesloten met een dispel magic* die gericht is op iedereen die er doorheen gaat.
 10. Het portaal is ontdaan van alle magie. Als een genezingsspreuk in de poort wordt uitgesproken, opent deze zich voor één ronde per graad van de gebruikte spreuk.

*dispel magic, sorry ik weet niet wat het OdM equivalent is.

Wil je meer?

Het materiaal in dit artikel verschijnt in Dungeon Dressing: Gates & Portals door Greg Marks dat verkrijgbaar is in 5e, Pathfinder 1, Pathfinder 2 en OSR edities.

Leden van onze Patreon campagne kregen alle vier de edities van Dungeon Dressing: Gates & Portals als dank voor hun geweldige steun. Doe vandaag nog mee!

Bron: Gates & Portals: 10 Minor Features — Raging Swan Press

Een gedachte over “Poorten en Portalen: 10 minder belangrijke kenmerken

 • rodlofo1958@gmail.com

  Zoals alles van Creighton Broadhurst, uiterst bruikbaar bij het ontwikkelen van je zelfgemaakte avonturen, of natuurlijk om officiele avonturen van meer details te voorzien.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *