andere role playing gamesGünthers HoekhulpmiddelenOdM 1

Van AD&D naar OdM

In 1987 of daaromtrent bedacht Günter een set omrekentabellen die hielpen om scores die gebruikt werden in de Dungeons & Dragons boeken over te zetten naar een Oog des Meesters-avontuur. In de Aventurijnsche Bode werden ze gepubliceerd, nu 34 jaar later verschijnen ze opnieuw nog steeds even nuttig als toen. Deze keer niet gestencild op papier maar in digitale vorm, twee vormen zelfs. Een om te gebruiken op je beeldscherm de andere om uit te printen. Het boekwerk is op A5 formaat, het booklet is zo gemaakt dat je het kunt printen op A4, als je dat dubbelzijdig doet kun je er een handig boekje van maken. Als je dat thuis niet kunt ga dan bij je lokale printshop langs, alleen de eerste pagina hoeft in kleur de rest kun je in zwart-wit afdrukken, scheelt centjes.

Aan de basis van deze tabellen lagen een aantal redenen:

  • De uitgave van het Nederlandstalige rollenspel ‘Het Oog des Meesters’ werd door Het Spectrum/Selecta al vlug gestopt.
  • Er waren amper avonturen beschikbaar en veel variatie in Monsters en andere tegenstanders was er evenmin.
  • In Duitsland – de geboortewieg van ‘Das Schwarze Auge’ – waren er al tal van avonturen (met daarin nieuwe tegenstanders en Monsters verwerkt) en was er reeds een uitbreidingsdoos.
  • De Duitse taal was echter niet voor iedereen even toegankelijk en die Nederlandstalige spelers bleven verstoken van nieuw materiaal.
  • Voor ideeën greep menig Meester dan ook terug naar de modules van Advanced Dungeons &Dragons (AD&D) omdat Engels veel vlotter verstaanbaar was. De AD&D-avonturen en boeken waren wel wat duurder maar goed uitgevoerd en makkelijk te verkrijgen.

Afgezien van de Engelse taal bleef het echter een probleem, de scores en eigenschappen van de hierin voorkomende wezens naar ODM-termen te “vertalen”. In een poging dit te vergemakkelijken, werden er in de ‘Aventurijnsche Bode #3’ (jaargang 2 uit 1988) volgende omzettabellen geplaatst:

Er is ook een booklet die je handig op A4 kunt printen, de pagina’s lijken door elkaar te staan maar dat hoort zo, na het uitprinten zie je dat alles op zijn plek valt.

2 gedachten over “Van AD&D naar OdM

  • Heel handig hulpmiddeltje. Ik herinner het me zelfs uit de Aventurijnsche Bode destijds. 🙂

    Maar misschien een belangrijke opmerking voor wie nu D&D 5e kent/speelt:

    Wat de AC / BW betreft: best benadrukken dat de vergelijking hier met de oude 1ste en 2de edities van (A)D&D gemaakt wordt.
    In de recentere edities (vanaf 3e, ook de huidige 5e) van D&D is de AC het getal dat je met de D20 + attack bonus moet evenaren of overtreffen om je tegenstander te raken.
    Waar in (A)D&D 1 en 2 de AC “hoe lager hoe beter” was, geldt in het huidige D&D voor AC: “hoe hoger hoe beter”!
    De AC 20 van het huidige D&D komt (ongeveer) overeen met AC 0 van de oude (A)D&D edities.
    AC 10 van het huidige D&D komt dan wel weer (ongeveer) overeen met de oude AC 10 uit 1e en 2e (A)D&D: unarmoured en geen Dex bonussen.
    Omrekening is relatief simpel: als de som van de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ AC de 20 benadert, zit je in de goede richting, denk ik.
    Dus nieuwe AC 10 = oude AC 10
    Nieuwe AC 15 = oude AC 5
    Nieuwe AC 20 = oude AC 0
    Nieuwe AC 25 = oude AC – 5
    Enz…
    Met oude AC bedoel ik de AC in de tabel van Günter, die zich op (A)D&D 1e en 2e baseerde.
    Met nieuwe AC bedoel ik de AC die nu in D&D 5e geldt, maar vanaf D&D 3e werd ingevoerd.
    (hierbij wil ik wel opmerken dat ik D&D 4e compleet overgeslagen heb, dus daar weet ik niks van, maar ik vermoed dat daar ook wel de ‘nieuwe’ AC zal gelden).

    Ook wil ik opmerken dat de omrekening tussen de verschillende D&D edities best met een kritisch oog gebeurt (want in D&D 5e is er nu bvb ook het concept “bounded accuracy”…), maar het zou te ver leiden om daar dieper op in te gaan. En ook tussen deze tabellen en OdM natuurlijk, maar dat vermeldde Günter zelf al.

    Beantwoorden
    • Inderdaad, Jan. Dank voor de opmerking!

      De tabelletjes zijn ENKEL bedoeld voor AD&D 1st edition omdat dit de enige boeken waren die wij
      gebruikten.

      Van D&D 5e weet ik weinig af. Het enige wat ik daarvan heb, zijn de regels in pdf die door WOTC een tijdje gratis werden aangeboden tijdens de pandemie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *