auteursrechtenhulpmiddelen

Open Source ontwerpmateriaal

Het is dankzij het internet heel makkelijk om werk van andere te vinden, te bekijken en ook te gebruiken. Dat laatste is meestal niet toegestaan, en geheel terecht. Iemand die iets maakt wil de uren die daar aan zijn besteed graag terugverdienen, uiteindelijk moet er brood op de plank komen. Het is dan ook niet makkelijk om een mooie kaft te maken voor een boek of een illustratie te gebruiken voor een scène in een avontuur. Je kunt zomaar plaatjes kopiëren uit oude »Het Oog des Meesters« boek en die gebruiken. Toch zijn er mogelijkheden om wel andermans werk te gebruiken, Open Source materiaal.

Open source

Bij Open Source zullen de meeste denken aan software, computer programma’s, en daar ken ik de term ook eigenlijk van. Bekende zijn Linux, LibreOffice, Firefox, VLC. En ook de software voor deze website is Open Source, de webserver (Apache) en wat de website draait (WordPress). Het is allemaal software waar de broncode openbaar is, die je zo mag gebruiken en die je zelf mag aanpassen (als je kunt programmeren, natuurlijk).

Software is niet de enige die zich het juk van de copyrights en regeltjes wil afschudden. Daardoor zijn er verschillende initiatieven ontstaan met allemaal weer hun eigen regeltjes, want zelfs zonder regels heb je regels nodig om dat goed te kunnen regelen, echt waar. Public Domain, Creative Commons, CopyLeft en nog wat anderen regelen het allemaal op hun manier. En ook al is het verwarrend dat er verschillende manieren zijn om werk vrij te geven, of gedeeltelijk vrij te geven, toch is het een goede ontwikkeling. Volgende week zal ik wat meer vertellen over Creative Commons vandaag wil ik het hebben over waar je ontwerpmateriaal kunt vinden dat je zelf mag gebruiken.

Zoals zo vaak in het leven kwam ik onlangs op een blog terecht, High Quality, Free, Open Source Design Assets – 2022 Edition, lekker korte titel. Dat klonk interessant, want als ik in de toekomst een plaatje van een stoere Krijgster zoek dan kan ik free en open source zeker goed gebruiken. De twee schrijvers van die blog zetten een heleboel bronnen op een rijtje waar je verschillende ontwerpmaterialen kunt vinden, van lettertypes, iconen, achtergronden tot foto’s. Alles wat ik nodig heb voor deze website en de boeken. Wat is het internet toch een mooie uitvinding.

Shortlist

Bekijk zeer zeker zelf de blog van Allan Cole and Christy Nyiri, wie weet vind je er wat van jouw gading. Hier komen wat links die ik zelf handig vind, zo heb ik ze voortaan altijd bij de hand.

Lettertypes

https://fontlibrary.org

Achtergronden

https://bgjar.com

Foto’s

Illustraties

https://www.rawpixel.com/public-domain — public domain art and design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *