GeschiedenisOdM 1

Rollenspel op zijn Nederlands

»Het Oog des Meesters«

Waarschijnlijk hebben de meeste nog nooit van »Het Oog des Meesters« gehoord. Het is het eerste Nederlandse rollenspel wat in ons landje op relatief grote schaal op de markt is gebracht. Het is de vertaling van het Duitse »Das Schwarze Auge«, een spel wat in Duitsland oorspronkelijk bedoeld was om het rollenspellenpubliek aanmerkelijk uit te breiden. Maar »het Oog« is ook daar een eigen leven gaan leiden, en hoeft in kwaliteit niet onder te doen voor andere rollenspellen.

In tegenstelling tot andere rollenspellen die of te makkelijk en te stom gevechtsysteem of te moeilijk en spelvertragend gevechtsysteem hebben, heeft »het Oog« een compromis, het is een systeem dat verder gaat dan Dungeons and Dragons, omdat het behalve een aanvalsworp ook nog een afweerworp toelaat, en gaat makkelijker dan Runequest omdat ingewikkeldheden zoals waar je bij een geslaagde aanval dan wel geraakt bent weggelaten zijn.

Een ander verschil is het magiesysteem. Een elf heeft bij »het Oog« van zichzelf, omdat het nou eenmaal een elf is, beschikking over een beperkt aantal magie, maar de lef moet zijn spreuken uitspeken, wat bij D&D niet noodzakelijk is. Een tovenaar of een elf moet zijn spreuken dus ‘kennen’ en geen time-out aanvragen om een goede spreuk op te zoeken in het regelboek (onze draak gaat ondertussen thee drinken).

De tijdschriften in Nederland doen de speler op de hoogte blijven van nieuwe regels en ontwikkelingen, geven speeltips, eigen gemaakte avonturen enz.


Dit werd in omstreeks 1987 al door een slimme leerling van de rijksscholengemeenschap De Drie Waarden uit Schoonhoven opgeschreven. Het komt uit hun schoolkrant Total Loss en in de laatste editie van dat schooljaar was er een extra bijlage gewijd aan Fantasy Role-Playing. In de pdf kun je alle acht pagina’s bekijken. Naast deze wijze woorden staat er een oproep in aan alle Meesters van alle rollenspellen om samen te komen in de spelersvereniging Orkney en staan de namen van verschillende fanzines erin, naast wat andere info. Lees en keer weer terug naar de tijd van typmachines, van plak-en-knip-werk en kopieerapparaten.

Een gedachte over “Rollenspel op zijn Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *